Leállítják az egyiptomi chartereket az utazási irodák

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi charterező utazási irodákkal hétfő délután folytatott megbeszélést követően a Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a vasárnap még csak a forrongásoktól érintett nagyvárosokra kiadott utazási figyelmeztetést immár Egyiptom egész területére kiterjeszti. Ezzel immár az amúgy békés Vörös-tengerparti üdülőterületek is felkerültek azoknak az I. kategóriájú régióknak a listájára, melynek felkeresését a Külügyminisztérium nem ajánlja.
Vágólapra másolva!

Bár az üdülőterületeken a legfrissebb információk szerint továbbra is nyugalom van, a turisták védelmében a minisztérium kérésére a gépgazda Best Reisen és Kartago felfüggeszti a hurghadai és Sharm el Sheikh-i járatait - tájékoztatta a Turizmus.com turisztikai portált az egyeztetést követően Molnár Judit, a MUISZ szóvivője.

Mindez a gépeken helyeket vásárló több utazásszervező saját szervezésű egyiptomi útjait is érinti. A döntést motiválhatta az is, hogy vasárnap több európai ország hozott hasonló intézkedést állampolgárai biztonsága érdekében. A közlemény hangsúlyozza, hogy folyamatosan követik a kinti eseményeket, és a biztonsági helyzet általános javulása esetén új közleményt fog megjelentetni.

Molnár Judit elmondta: a megállapodás értelmében nincs szó a még csak szombaton és vasárnap kiutazott turisták idő előtti hazahozataláról, de a jövő hét végi és az azt követő indulású utakat bizonytalan időre törölték. A jogszabály szerint ilyen esetben a túraszervező az utasnak más célterületre kínál díjmentesen átfoglalást, vagy, amennyiben azt nem kívánja elfogadni, az utazási szerződéstől elállhat, a befizetett díjat pedig visszakapja. A probléma csak az, hogy a téli szezonban azonos árfekvésben legfeljebb Tunéziába kínálhattak volna fel helyettesítő szolgáltatást, azonban az ismert okok miatt ez most nem lehetséges.

A Budapestől charterrel megközelíthető további úti célok - Thaiföld és Gran Canaria - árai azonban magasabb árfekvésűek az észak-afrikaiaknál, így magas lehet az aránya a pénzüket visszakérőknek - írja a Turizmus.com.