Kártérítési kötelezettség nélkül szűnnek meg az egyiptomi charterszerződések

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi charterjáratok felfüggesztésével sem a járatokat megrendelő utazási irodákat, sem a gépeket biztosító légitársaságot nem terheli teljesítési kötelezettség, a jelenlegi helyzetben ugyanis az általuk megkötött szerződések megszűnnek - tájékoztatta a Malév az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A Malévtól Hurghadába közlekedő charterjáratokat rendeltek meg az utazási irodák a téli szezonra. Tekintettel arra, hogy a Külügyminisztérium Egyiptomot az utazásra nem javasolt, I-es kategóriába sorolta, e charterjáratok teljesítésére kötött szerződés "ellehetetlenül", ennek következtében a szerződés részben, vagy egészben megszűnik. Így egyik felet sem terheli teljesítési kötelezettség. A Malév a kialakult helyzetről egyeztetett a partner utazási irodákkal.

Jelenleg nem tartózkodnak Egyiptomban Malév-utasok és a következő charterjárat csak február végén esedékes. Az egyiptomi helyzet alakulásáról a légitársaság és az utazási irodák folyamatosan tájékozódnak és egyeztetnek. Az utasokkal az utazásszervező irodák tartják a kapcsolatot - áll a közleményben.

Egyiptomba a Maléven kívül a Travel Service indít charterjáratokat Sarm al-Sejkbe és Hurghadára. A magyarországi utazási irodák hétfőn délután döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt, és a most Egyiptomban lévő mintegy 400 utast, az utazási szerződésnek megfelelően szombaton, illetve vasárnap hazahozzák.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek azt mondta: akik már befizették egyiptomi útjukat - több száz ilyen utas van - két lehetőségük van: vagy elfogadják az utazási irodák által felajánlott másik úti célt, vagy visszakérhetik a befizetett összeget.

A Külügyminisztérium a MUISZ-szal történt hétfői egyeztetést követően, az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt sorolta az utazásra nem javasolt országok kategóriájába Egyiptomot.

A Külügyminisztérium honlapján azt közölte, hogy a kairói magyar nagykövetség jelentése és az utazási irodák helyi képviselőinek folyamatos tájékoztatása szerint a Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken tartózkodó magyar turisták biztonságban vannak, szerződés szerinti visszautaztatásukról utazásszervezőjük gondoskodik.