Megtelik Róma II. János Pál boldoggá avatására

Vágólapra másolva!
Szinte minden szálláshelyet lefoglaltak az olasz fővárosban május első napjára - adta hírül az AFP francia hírügynökség. A Vatikán ekkor avatja boldoggá II. János Pál pápát. Bár az olasz törvények tiltják, hogy a szállásadók korábban meghirdetett áraikon módosítsanak, a szobák árai az egekbe emelkedtek.
Vágólapra másolva!

A hotelek és a római városvezetés számításai szerint legalább annyian érkeznek majd az olasz fővárosba május 1-én, mint ahányan II. János Pál halálakor utaztak oda. A Vatikán szerint a ceremónián 2.5 millió hívő zsúfolódik majd össze a Szent Péter téren, illetve a környező utcákban.

A nagy érdeklődés ellenére a szállásadók elégedetlenek. Giuseppe Roscoli, egy ötszáz hotelt reprezentáló szövetség vezetője azt mondja, hogy a Vatikán rosszul tette, hogy a munka ünnepére tette, a boldoggá avatást. Ez ugyanis hagyományosan csúcsidőszaknak számít a római turizmusban.

"Olyan, mintha Monacóba a Forma-1-es futam idejére szerveznének valamilyen eseményt. Abszurd. Egyértelmű, hogy a vatikáni naptárnak semmi köze a valós élethez" - mondta Roscoli, hozzátéve, hogy az általa képviselt hotelek többsége még azelőtt meghirdette árait, hogy a ceremónia időpontját nyilvánosságra hozták. "Ha egy hotel árakat akar emelni ezután, azt a törvény bünteti" - mondta a szakember.

Számos szálloda azonban nem törődik az esetleges büntetéssel. Az árak egekbe szöktek. Van olyan 2 csillagos hotel, amely 330 eurót (90 ezer forintot) is elkér egy éjszakáért, a 4 csillagos hoteleknél pedig előfordul az 1,760 eurós (480 ezer forintos) napi szobaár is. A ceremóniára egyébként a legtöbben Afrikából, Brazíliából és a néhai pápa szülőhazájából, Lengyelországból utaznak majd Rómába.