Hétvégi uniós túrák a gödöllői kastélyban

Vágólapra másolva!
Bárki megnézheti az EU elnökség számos kiemelt tanácskozásának helyet adó gödöllői kastély azon helyiségeit, melyeket eddig a napi híradásokból sem ismerhettek meg. A különleges sétákra a tanácskozási szünetekkel egybeeső hétvégéken várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Az óránként indított kastélybejárásokon szakavatott kísérő mutatja meg, illetve meséli el: hol születnek az EU felelős politikusainak, szakembereinek döntései, hol és hogyan zajlanak az egyeztetések, miként fest egy kávészünet, de egyéb kulisszatitkokról is fellebbentik a fátylat - mondta az MTI-nek Péterfi Csaba, Gödöllő önkormányzatának kommunikációs igazgatója.

Egy ilyen hétvégi kirándulás a kastély szerelmesei számára is tartogathat meglepetéseket, hiszen az érintett épületszárnyak, illetve termek - felújításuk miatt - eddig javarészt nem voltak látogathatók - magyarázta Péterfi Csaba. A Rudolf- és a Gizella-szárnyat, valamint a romantikus hangulatú parkot 2010 nyarának végére állították helyre, míg az EU-elnökségi tanácskozások helyszínéül szolgáló lovardát és barokk istállót rekordgyorsasággal három és fél hónap alatt építette át a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. uniós forrásból, illetve önkormányzati önerőből.

A különleges sétákon a tárlatvezetők az EU-s kulisszatitkok mellett az egyes épületrészek történetébe is beavatják a látogatókat - megtudható például, hogy kik és hogyan használták az elmúlt századokban a kastély bizonyos részeit - tette hozzá Péterfi Csaba.

A hétvégi túrák - térítés ellenében - a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, az emeleten megcsodálható elnökségi váza mellől indulnak. Jó tudni, hogy a kastély állandó kiállításai a már megszokott módon hétköznapokon is megtekinthetők, de csak akkor, ha épp nem tartózkodnak EU-s delegációk az épületben, érdemes tehát kirándulás előtt telefonon érdeklődni - mondta a kommunikációs igazgató.