Erdélyben is megnyílt a jéghotel

Vágólapra másolva!
A Balea-tó jegéből idén is felépült Közép-Európa egyetlen jéghotele. Románia kellős közepén, a Fogarasi-havasokban 16 szobát alakítottak ki, amelyekben mínusz 1 foknál többet nem igen mutat a hőmérő. A jéghotel nem túl drága, nem is ötcsillagos, de kellően kulturált, és az élményt is megadja, ráadásul elérhető távolságban és szép környezetben található. Jeges kalandok a határtól mindössze néhány száz kilométerre.
Vágólapra másolva!

Fogarasi-havasok: csikorgó hideg ellenére sok a turista

A Fogarasi-havasok a Kárpátok déli láncolatának tagja, gerincmagassága mindenhol meghaladja a 2000 métert. Itt gyakran előfordul, hogy mínusz harminc fokot mutat a hőmérő. A csikorgó hideg ellenére rengeteg turistát vonz a környék. Nyáron főleg az északi lejtőn található Szombatfalvi-völgy népszerű, ahol sebes folyású patakok, rétek, fenyvesek és melegkonyhás turistaház szolgálja az utazókat.

Szezontól függetlenül a másik kedvelt kirándulóhely a Balea-vízesés, amelynek tövében szintén találunk egy turistaházat. Innen drótkötélpálya fut fel a 2034 méteres magasságban fekvő Balea-tóhoz. A látványosság egyébként autóval is megközelíthető. A hetvenes években készült Transzfogarasi utat (C7 jelzéssel) a lavinaveszély miatt azonban csak a tél beállta előtt, novemberig lehet használni, mert azután lezárják. Az autóút amúgy igen látványos: egészen 2400 méteres magasságig vezet, és a teljes hosszán összesen 578 hídon és viadukton, valamint 5 alagúton haladhatnak keresztül az utazók.

Forrás: Wikimedia Commons

Jéghotel: erős falak, tisztességesen megépített helységek művészi kivitelezés nélkül

A téli szezon kedvelt úti célja Közép-Európa egyetlen jéghotele. A svéd Jukkasjarvihoz hasonlóan itt is a természet kínálja az alapanyagot az építkezéshez. A kemény hidegben a közeli Balea-tó ezidőtájt ugyanis vastagon befagy.

Forrás: AFP

Motoros fűrésszel gerenda vastagságú jégtömböket vágnak, majd motoros szánnal a helyszínre vontatják. Összeillesztik őket, azután hóból és vízből készült híg habarccsal "bevakolják". Az építmény stabil, tágas, boltíves lobbyjában jégbár és néhány asztal található egy tömbből faragott székekkel.

A világ leghíresebb karibuprémes jéghoteleivel szemben itt medve- és báránybőrök hevernek az ágyakon. Légpolifóm helyett deszkapalló, termo-fólia, matrac, paplan, néhány helyi készítésű takaró és előmelegített professzionális hálózsák várja a turistákat. A jégágyak vaskosak, nincsenek olyan mívesen kidolgozva.

Forrás: AFP

Ettől függetlenül azért minden évben jut idő és energia egy kis jégdekorációra, még akkor is, ha az erdélyi jéghotelnek (még) nincsenek forrásai, hogy nemzetközi hírű alkotókat és dizájnereket alkalmazzon évről-évre. Előnyben részesítik viszont a helyi munkaerőt, főleg kőműveseket és szobrászokat. A speciális ledizzók azért is beváltak a közös helységekben és a szobákban is, mert a fényük elegendő az esti szöszmötöléshez, a hangulatuk kellemes, és az építők a jégbe dolgozhatják őket, mert nem bocsátanak ki hőt. A szállodában egy éjszaka ára 100 euróba kerül.

Tippek és trükkök jéghotelezéshez

Forrás: AFP

Meglepő, de az iglukban és a jéghotelekben általában nem panaszkodnak a vendégek a hidegre. Tapasztalt jéghotelezők szerint ez azért lehetséges, mert a kilehelt párát a hófalak felveszik, magukba zárják, így az nem csapódik le hálózsákokon. Érdemes azonban megfogadni a helyiek tanácsát, és megszabadulni az anorákoktól. Ha valóban professzionális hálózsákokat kínálnak, jobb csak egy könnyű alsóruházatban aludni. Az áll alatt megkötős sapka viszont tényleg jó, mivel a hővesztés 40 százaléka fejen keresztül történik, vagyis ilyen jeges körülmények között a fej védelme szinte kötelező.

A legnagyobbak saját havat állítanak elő

A jéghotelek alapötlete Svédországból ered. A sarkkörtől mintegy 200 kilométerre 1990-ben a világon elsőként nyitotta meg a kapuit a Jukkasjarvi Ice Hotel. Az eredeti elképzelés szerint ide már a kezdetektől fogva a prémium kategóriában gondolkodó, profi felszereléssel érkező turistákat vártak. Itt valóban ötcsillagos szolgáltatás mellett élvezhetik a sarkkör szokatlan milliőjét.

Forrás: AFP

A műszaki személyzetnek ebben a környezetben azonban nem az olvadástól, hanem a túlzott lehűléstől kell óvnia a jégépítményt: -35 fok alatt a jégtömbök megroppanhatnak, ami veszélyezteti a jéghotel stabilitását. Azzal viszont, hogy a szálloda saját havat készít, egyben szabályozni is tudja a vízsűrűséget, és olyan speciális hóépítőanyagot állít elő, amelynek a természetes hónál magasabb a víztartalma, tehát ha megfagy, lényegesen keményebb lesz.

A világon jelenleg a fent említett Jukkasjarvi Ice Hotel mellett a kanadai Quebec city külvárosában található Ice Hotel Quebecet, a Kemi Hókastélyt (Finnország), a Tomamut (Japán) és néhány éve immár a Fogarasi Jéghotel nevét is jegyzik.

Sz.K.