A BBC tulajdonába került a teljes Lonely Planet

Vágólapra másolva!
A BBC kereskedelmi részlege 42,1 millió fontért megvásárolja az ausztrál Lonely Planet útikönyvkiadó fennmaradó 25 százalékos tulajdonrészét az alapítóktól. A brit médiabirodalom még 2007-ben szerezte meg a legendás könyvkiadó 75 százalékát.  
Vágólapra másolva!

A Lonely Planet kiadó két alapítója opciós joggal rendelkezett a 2007-es ügyletből visszamaradó 25 százalék értékesítésére. A 75 százalékos rész eladása után az alapítók tovább dolgozotak a cégnél, hogy segítsék a Lonely Planet átalakulását hagyományos könyvkiadóból egy korszerű médiabirodalommá - mondta a The Guardiannek Marcus Arthur, a Lonely Planet elnöke és a BBC Worldwide kereskedelmi részlegének ügyvezető igazgatója.

A 2007-es felvásárlás heves kritikákat váltott ki a rivális médiacégek körében, mert úgy gondolták, hogy a lépés csak azt szolgálja, hogy a BBC programjai és tartalmai újabb felületet kapjanak. Bár az akvizíciót hivatalosan a BBC vezetése is támogatta, a testület kimondta, hogy a médiabirodalom kereskedelmi részlege a "különleges eseteket" leszámítva a jövőben lehetőleg tartózkodjon a hasonló felvásárlásoktól.

Az akvizíciót követő időszak nem volt sikeres a kiadó életében, a tehetős tulajdonos ellenére a 2009 márciusával végződő pénzügyi évben 3,2 millió fontos működési veszteséget szenvedett el a cég. Az új tulajdonos az online megjelenés, illetve a Lonely Planet egyéb, például magazinjellegű termékeiből származó bevételekre koncentrált elsősorban. A stratégiaváltásnak köszönhetően a 2010 márciusával végződő pénzügyi évben már 1,9 millió fontos nyereséget ért el a vállalat. Az online bevételek a 2007-es 9 százalékról 2010-re 22 százalékra nőttek.

Forrás: Lonely Planet/Peter Campbell
Az alapítók

A Lonely Planet honlapját, a Torn Tree utazási fórummal együtt naponta közel 8,5 millió látogató keresi fel, de a cég közel 140 online alkalmazást is működtet. A cég több mint 500 utazási tematikájú kiadványt adott ki és tévéműsorokat is készített.

A kultikus kiadócéget Tony és Maureen Wheeler alapította 1973-ban, mikor egy Volkswagen mikrobusszal Londonból egészen Ausztráliáig utaztak, s utazásukról könyvet adtak ki, amelyben hasznos és praktikus tanácsokkal látták el a későbbi utazókat. Az első könyv mára több kiadást is megért és tartalma folyamatosan bővül. A Lonely Planet három évtized alatt minden utazó bibliájává vált, egy magára valamit is adó turista el sem indul nélküle.