Amerikai járatok és új fapados útvonalak a nyári ferihegyi menetrendben

Vágólapra másolva!
Idén március 27-én kezdődik és október 29-ig érvényes a nyári időszámítás, s a magyar fővárosba rendszeresen repülő légitársaságok immár hagyományosan az óraátállítással egy időben vezetik be nyári menetrendjüket. Az idei nyári szezonban is lesz bőven újdonság, többek közt amerikai és kanadai járatok indulnak Ferihegyről.
Vágólapra másolva!

Az idei nyári menetrendi időszakban három új légitársaság is belép az Észak-Amerika és Közép-Európa közötti transzatlanti légipiacra, így a magyar főváros két hagyományos és egy charterfuvarozó közreműködésével ismét közvetlenül elérhető lesz az Egyesült Államokból, illetve Kanadából - írja a TTG magazin.

A oneworld légi szövetséghez tartozó, és jelenleg 40 ország 250 városába menetrend szerinti járatokat közlekedtető American Airlines Boeing B-767-300-as típusú gépe, április 6-án száll le először Ferihegyen. A nyári szezonban naponta közlekedő - az ugyancsak oneworld-tag Malévvel közös kód alatt üzemelő - járat helyi idő szerint 18.40-kor száll fel New York Kennedy (JFK) repülőtérről, és másnap 9.30-kor érkezik meg Budapestre. Ferihegyről 11.55-kor indul vissza, és ottani idő szerint 15.35-kor száll le.

A Malév és az American utasai viszonylag rövid átszállási idővel Európában 25, míg az Egyesült Államokban 35 célállomásra juthatnak el egymás járataival. A magyar nemzeti légitársaság elsősorban Kelet- és Délkelet-Európa felé kínál jó csatlakozásokat amerikai partnerének, s emellett ő végzi Ferihegyen a B-767-es földi kiszolgálását is. A Malévhez kapcsolódó hír még, hogy a légitársaság tíz év szünet után újra visszatér a katalán fővárosba, és március 27-től heti négy alkalommal (kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap) közvetlen járatot indít Barcelonába. A Malév korábbi partnere, a Delta Air Lines június elsejétől szintén New York JFK-ről repül Budapestre.

Idén májusban és júniusban a kanadai Panorama Travel & Tours Ltd. a FlyCentralEurope közreműködésével charterjáratokat indít a kanadai Hamiltonból Budapestre. Az útvonalon az Air Italy légitársaságtól bérelt, 253 személyes Boeing B-767-200ER típusú repülőgép közlekedik.

Bár a Qatar Airways már idén január 17-étől heti négy járatot üzemeltet Budapest és Doha között, legkésőbb szeptemberben - tehát még a nyári menetrendi időszakban - további kapacitásbővítésre készülnek, s terveik szerint naponta repülnek majd a két főváros között.

Lettország nemzeti légitársasága, az airBaltic május 16-tól biztosít heti négy járattal (hétfő, szerda, péntek és vasárnap) Riga és Budapest között légi összeköttetést, amellyel nemcsak a balti államokból, hanem a jó csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően Skandináviából, Oroszországból és a FÁK országokból is tovább javul Magyarország megközelíthetősége. Az útvonalon a Malév által is üzemeltetett, Bombardier Q400-as típusú gépek közlekednek, melyek 2 óra 15 perc alatt teszik meg a két főváros közötti távolságot.

Forrás: AFP

Az idei nyári menetrendi időszakban két fapados légitársaság bővíti budapesti szolgáltatásait. A brit Jet2.com április 21-től Manchester mellett, immár heti három alkalommal (kedd, csütörtök, vasárnap) a skóciai Edinburgh-ból is indít járatokat Budapestre.

A Wizz Air öt szezonális járatot indít a magyar fővárosból a bulgáriai Burgaszba, a szicíliai Cataniába, a görögországi Korfura, a spanyolországi Palma de Mallorcára és a törökországi Antalyába. Az első - kezdetben heti két alkalommal közlekedő - szezonjárat március 27-én indul Cataniába - olvasható a TTG magazinban.