Közvetlenül is elérhető Budapestről a leglazább kanadai város

Vágólapra másolva!
Az idén ismét lesz közvetlen légi összeköttetés Budapest és kanadai legnépesebb városa között. Mire számíthat az európai utazó egy ötmilliós innovatív és emberközpontú nagyvárosban, ahol 150 nemzet éli együtt a békés hétköznapjait?
Vágólapra másolva!

Mivel jelenleg sem Budapestről, sem pedig Prágából nincs közvetlen járat Torontóba, a kanadai nagyvárosba igyekvők bécsi vagy londoni indulással voltak kénytelenek megoldást keresni. A kaland kedvéért sokan New Yorkból autóztak föl, a mintegy hatórányi autóútra fekvő ötmilliós kanadai nagyvárosba.

Torontó azonban nemcsak a turisták, de az ott élő magyar közösség miatt is igen keresett úti cél. Főleg ezeket az igényeket igyekezne kielégíteni a kanadai Panorama Travel, amely engedve az utasok egyre növekvő igényének úgy döntött, hogy a Budapest Airporttal és az Air Italy Grouppal közösen heti egy charter járatot indít a két város között. Igaz a kanadai landolás a várostól 90 kilométerre nyugatra fekvő hamiltoni repülőtéren lenne, a járat nagyban megkönnyítené a nyári szezonban rokonlátogatásra érkezők dolgát és természetesen a turistákét is. A 253 személyes Boeing 767-200 típusú repülőgép a tervek szerint néhány hónap múlva május első hetében indulna először Budapestre.

Forrás: AFP
Toronto látképe a CN Towerrel

Karen Medwedth, a Hamilton International repülőtér marketingfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy utasaik már régóta Budapestet nevezték meg, mint kívánatos közép-európai utazási célpontot, ezért biztosak az új járat sikerében.

Mi az, ami számít Torontóban?

A prémvadászok, a telepesek és az indiánok hagyatékát, ezt az alig 200 esztendős várost, folyamatosan formálják az itt élők. Az általuk elfogadott alapértékeken túl semmilyen újító szándéknak vagy kreatív ötletnek nem állják útját. A lényeg, hogy a városban élő és dolgozó valamennyi nemzetnek meglegyen a maga kultúrháza, mozija, étterme, közösségi televíziója, rádióállomása és kisközértje. Ebben a multikulturális fellegvárában - az angol és a francia mellett - 150 különböző nyelvet beszélnek, kis túlzással bármilyen üzleti terv vagy kreatív gondolat megvalósulhat. Ezért is láthatnak az utazók különös épületeket és szokatlan köztéri installációkat.

Forrás: AFP
A mozgatható tetejű Rogers Stadion

Az innovatív városfejlesztési ötletek és programok elbírálásakor a városi tanács elsődleges szempontja, hogy a benyújtandó terv mennyire esik egybe a város haladó szellemiségével, mennyire környezetbarát, mennyire fenntartható, illetve, hogyan és milyen mértékben lehet hatással a városlakók életére. Mindezeket figyelembe véve például a költséges metróhálózat bővítése helyett, utat engedtek a Light Rail Transit (LRT), a könnyű vasúti hálózat kiépítésére. Az LRT szerelvények sínen közlekednek, de gyorsabbak, mint a villamos, több utast szállítanak, ám a klasszikus metró költségeit nem érik el, illetve üzemeltetési feltételei sem olyan szigorúak.

A másik egészen egyedülálló terv, a biciklisek számára megálmodott üvegborítású felüljáró. Az ideális helykihasználás és a várható előnyösebb életmód mellett a magasépítésű biciklisztráda (Velocity) ötlete - összehasonlítva más tömegközlekedési lehetőségekkel - lényegesen csökkentené a zajhatásokat és környezetszennyezés esélyét.

Mit érdemes megnézni Torontóban?

Forrás: NorthFoto
A Casa Loma

Az üzleti negyed néhány felhőkarcolóján túl minden irányban platánokkal és juharfákkal övezett barátságos kertvárosok húzódnak. A turistáknak már csak ezért is megéri sétálni. Az utcák kisebb nagyobb parkokban és nyitott füves területekben végződnek, ahol játszótereket, hoki és korcsolya, illetve krikett-és baseballpályákat üzemeltet a város. Ráadásul az állandó légmozgás miatt a levegő tiszta, ami még egy jó ok, hogy nyakunkba vegyük a várost.

A kötelező látványosságokon túl, mint amilyen CN Tower, a Casa Loma, vagy a mobil tetőszerkezetes gigantikus Rogers Center stadion, megéri beugrani a város déli részén található Szent Lőrinc Piacra. A vásárcsarnokhoz hasonló piactéren egészen különleges élelmiszereket is találunk. Házi kekszek és krémsajtok, prémium kategóriás élelmiszerek a világ minden tájáról a kenguruhústól a japán osztrigáig, a francia sajtoktól az afrikai gumókig és a házi juharszirupig minden a pultokon és a polcokon hever. A magyar színeket a csabai kolbász, a piros arany és a tubusos fokhagymakrém képviseli. Az ínyenc falatok, az állandó sajt-és borkóstolók és a helyben sütött régimódi hamburgerek valóban unikális hellyé varázsolják a piacot.

Forrás: NorthFoto
A Spadina Avenue a kínai negyedben

Az észak-amerikai városokban nehéz ódon utcákat és régmúltat idéző negyedeket találni. Igaz alig kétszáz éves városok soha nem lesznek olyan patinásak, mint Firenze, vagy mondjuk a prágai óváros. A torontói szesznegyed (distillery district) azonban még európai mércével mérve is látványos. Az 1830-as évekből megmaradt régi hangárok homlokzata és a falak eredeti állapotukban láthatók, igaz az épületek belsejében ma már lakberendezők, galériatulajdonosok, egyedi megrendelések alapján dolgozó bútorszalonok, öreg kocsmák és felkapott teraszok sorakoznak. Szintén innen indulnak a torontói segway túrák.

A város másik végében a Queen Street nyugati részén formabontó kirakatok, egyedi tervezésű ruhaboltok, dizájn éttermek, hippik, punkok, dinkik, rapperek és szinglik vegyülnek. Itt minden viselet egy-egy jelmez, amit tulajdonosuk nemcsak egyszerűen hord, de visel is. A Queen Westen mindenki büszke valamire, legyen az egy kézzel varrott táska, egy rozsdás retró bicikli vagy egy lyukas tornacipő. Az ár valójában másodlagos, a lényeg a stílus. A Queen West tényleg igazi felüdülés.

Aki még nem volt Kínában, itt Torontóban tulajdonképpen ezt is letudhatja. A kínai negyed az egyik legérdekesebb színfolt, amolyan város a városban. A Spadina Avenue-n olyan jellegzetes ázsiai zöldségeket, gyümölcsöket, ajándéktárgyakat, bútorokat és kiegészítőket is vásárolhatnak az utazók, amiket a városban másutt nem találnának meg. Ami a lédig árukat illeti, a mangosztán, a cukornád, a ginzeng, a rambután, a bambusz és sárkánygyümölcs mindenképpen megér egy próbát.

Városon kívül

Forrás: AFP
A Niagara vízesés

Természeti szépségek nélkül a kanadai nyaralások valójában egy fabatkát sem érnek. Akinek még sincs lehetősége elhagyni a várost, látogasson el a High Parkba, vagy a Sunnybrook parkba, és feltétlenül vegyen egy jegyet a Toronto-sziget felé tartó kompra.

Amennyiben időt és egy kis pénzt is tudunk áldozni, a másfél órányi autóútra található Niagara vízesés remek programnak ígérkezik. Mivel az autóbérlés (kb. 10-15 dollár naponta) is és a benzin (1 dollár 12 cent/liter) is olcsó, a várostól 50-100 kilométeres távolságban fekvő látványosságokat szinte kötelező felkeresni.

Sz. K.