Enyhén csökkent a Magyarországra látogató külföldiek száma

Vágólapra másolva!
Tavaly 39,9 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 1,8 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, s az összes fogyasztásuk is csökkent 0,8 százalékkal. A több napra érkezők nagy része Németországból érkezett és továbbra is Budapest, valamint a Dunántúl a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

A külföldre látogató magyarok 658 milliárd forintot költöttek, 14,7 százalékkal kevesebbet mint 2009-ben. A közlemény szerint a magyar állampolgárok tavaly 3,5 százalékkal kevesebb, 16,3 millió alkalommal utaztak külföldre, 2009-hez viszonyítva az egy- és a többnapos utazások száma egyformán csökkent 1,6, valamint 7,1 százalékkal. Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 532 milliárd forintot tett ki, 24,2 százalékkal többet, mint 2009-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Tavaly a külföldiek összesen 95,7 millió napot töltöttek el Magyarországon, költésük 70 százaléka a turisztikai fogyasztásokhoz kapcsolódott. A külföldiek magyarországi kiadásainak fogyasztási szerkezete összességében változatlannak mondható. Az egy napra látogatók kiadásaik 68 százalékát élelmiszerek és egyéb árucikkek, a több napra látogatók kiadásaik 45 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra költötték.

A KSH kimutatása szerint az eddigi tendenciától eltérően 2010-ben először csökkent az egy napra látogatók száma, 4 százalékkal, aminek oka a nem turisztikai motivációval érkezők számának mérséklődése. A több napra látogatók száma 2008 óta növekszik, tavaly 5 százalékkal volt több, mint 2009-ben. A 2010. évi emelkedés nagyrészt a szabadidős, továbbá az újra megélénkülő üzleti utazások számának bővülésével magyarázható a hivatal szerint.

Az egy napra az országba látogatók valamivel több, mint egynegyede Szlovákiából, 22 százaléka Romániából, 19 százaléka pedig Ausztriából érkezett. A szomszédos országok közül a Romániából érkezőknél a legmagasabb az átutazók aránya, 76 százalék.

A több napra látogatók 2010-ben is legnagyobb számban Németországból és Ausztriából érkeztek. Bulgária, Szerbia, Montenegró, Szlovákia esetében megfigyelhető, hogy emelkedik a több napra látogatások száma. A több napra látogatók átlagos tartózkodási ideje 6,9 nap volt.

Budapest és a Dunántúl a legnépszerűbb

A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai terület és régió 2010-ben Budapest és Nyugat-Dunántúl volt. A vizsgált évben a magyar állampolgárok külföldi utazásainál a turisztikai motiváció az egynapos utaknál 28 százalékban, míg a többnapos utazásoknál 84 százalékban volt meghatározó.

Tavaly a szabadidő eltöltésének céljából és az üzleti célból tett utak száma egyaránt mérséklődött az előző évhez képest. A nem turisztikai célú motivációk közül a vásárlás és a munkavégzés emelkedett ki. Az egynapos utazások több mint felét vásárlási céllal tették. Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya is.