A kávézókon és a lányokon túl - amszterdami tippek utazóknak

Vágólapra másolva!
Amszterdamról a legtöbb embernek csak a füvet árusító kávézók és a vöröslámpás negyed jut az eszébe, pedig a város bővelkedik látnivalóban és hihetetlenül gazdag a kulturális kínálat. Egy itt élő magyar hölgy segítségével most azoknak az utazóknak szeretnénk megkönnyíteni a programválasztást, akik a kötelező látnivalókon túl is szeretnék megismerni a várost.
Vágólapra másolva!

Egy olyan városban, ahol sokat jár az ember, és amit már úgy, ahogy ismer, a lehető legnagyobb élvezetet az jelenti egy külföldi számára, ha a korábbi alkalmakkor felfedezett helyeket újra és újra felkeresi. Ez nemcsak azt a hamis, de jóleső érzetet kelti bennünk, hogy azért mégiscsak ismerősként, már-már helyiként lépünk be egy kávézóba vagy étterembe, de lehetőséget ad arra is, hogy megnyugodjunk: az évek során nem változik meg minden. Vannak helyek és személyek, amelyek és akik mindig ugyanazok maradnak, nincs személyzetcsere, nincs tisztasági festés vagy új bárpult beépítése.

Forrás: [origo]

Amszterdam a magyar turisták egyik kedvenc európai célpontja, szinte nincs is olyan magyar egyetemista, aki legalább egyszer ne járt volna a városban. Bármennyire sokszor jártunk is egy-egy városban, hosszú hónapok, évek kellenének ahhoz, hogy elmondhassuk: valóban ismerjük. A három éve Amszterdamban élő reklámszakembert, Anettet kérdeztük.

Mi a leginkább közkeletű tévedés Amszterdammal kapcsolatban?

- Amszterdamot sokan kizárólag a vöröslámpás negyeddel vagy a marihuánát árusító coffee shopokkal azonosítják, pedig a város ezeknél jóval többet nyújt. Kiváló múzeumok vannak itt, és hatalmas zöld területek a város szívében.

Melyik a kedvenc helyed, ahol nyugodtan le tudsz ülni egy kávéra?

Forrás: Wikimedia common

- A Vondel Park bejáratához közeli kávézó a kedvencem. Itt már márciusban ki lehet ülni a kerti asztalokhoz, és nézni a parkban sétáló, görkorcsolyázó embereket. A parkot még az 1860-as években létesítették a lakosság tehetősebb rétegei számára. A park a '70-es években a hippimozgalom egyik központja volt. Mára a lázadók eltűntek, a park hangulata azonban mit sem változott. Kellemes fűzfaligetek, tavacskák, köztük bicikli- és sétautak, mindez hangulatos pavilonokkal, kávézókkal fűszerezve. Kedvelem még a Bakkerswinkel nevű kávézót, ahol remek reggeliket-ebédeket lehet fogyasztani.

- Van olyan helyi specialitás, amelyet minden turistának ki kell próbálnia?

A haring például tipikus holland finomság. A nyers heringet nyers hagymával fogyasztják. A faroknál fogva felemelik a halat és fokozatosan a szájba csúsztatják. A hal fejét természetesen eltávolítják, és a halat megtisztítják.

- Ha csak egy helyet lehetne mondani, hol töltenéd el az estét a városban?


A Hill Street Blues

Ez nehéz kérdés. Ha koncertre akarok menni, akkor feltétlenül a Melkweget mondanám, ami Amszterdam talán legjobb kulturális intézménye. Ha coffee shopot kellene mondanom, akkor a pályaudvarhoz közeli Varmoestraaton lévő Hill Street Blues nevű kávézót említeném. Semmi különös, csak egy közepesen tömött hely, jó mentateával (alkoholt ugye már nem árusítanak az ilyen helyeken), csocsóasztallal, a csatornákra néző hatalmas ablakokkal, előttük kopott, de fenségesen kényelmes bőrfotelekkel.

- Ha csak két-három óra állna rendelkezésre, mit ajánlanál, amit feltétlenül meg kell nézni egy idegennek?

Sok ilyen van, de ha csak egyet kell említeni, akkor mindenképpen a Heineken sörmúzeumot ajánlanám. A sörmúzeum az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül, ami előnyére vált még akkor is, ha ez a belépőjegyek drágulását vonta maga után. A jegy mellé minden látogatónak kis ajándék jár, amellyel aztán bejárhatja a látványos tárlatot. Az interaktív látványosságokkal, hologramokkal, különböző hang- és fényeffektekkel színesített sétán végigkövethetjük a sörgyártás folyamatát, megismerhetjük a gyár és végtermék történetét, és a látnivalók végén természetesen meg is kóstolhatjuk a habzó nedűt.

Egy amszterdami kirándulásból nem maradhat ki a biciklizés sem. Amint biciklire ül az ember, máris egy kicsit helyinek érezheti magát. A városban számtalan biciklikölcsönző üzemel, ahol napi néhány euróért bérelhetünk magunknak kitűnő állapotú, karbantartott kerékpárokat. A legtöbb kölcsönző pluszszolgáltatást is nyújt: Ha náluk bérlünk biciklit, a különböző múzeumokba, kiállításokra kedvezményes belépőjegyeket válthatunk. Itt kell megjegyezni, hogy a legtöbb európai városhoz hasonlóan Amszterdamban is vásárolható city card, amelynek segítségével jelentős, néha akár 30 százalékos kedvezménnyel mehetünk múzeumba, vehetünk igénybe közlekedési eszközöket, sétahajózhatunk stb. A pályaudvartól néhány percnyi gyaloglásra, Dam Rakon találjuk a város egyik legnagyobb kölcsönzőjét.


Biciklisek a Damstraaton

- Melyik a kedvenc városrészed?

Egyértelműen a Spui névre hallgató tér, amely talajvizes terület volt régebben, csak a városon kívüli Singel-csatorna megépítése után töltötték fel 1882-ben. A térre ma nem hajthatnak be az autók, viszont több villamosvonal is itt fut össze. A téren minden pénteken könyvpiacot tartanak, és több könyvesbolt és galéria is található itt.