Az öncsonkító túrázó nyomában - Oscar-díjas filmtúrák

Vágólapra másolva!
A gettómilliomos és Sherlock Holmes után újabb forgatási helyszínek után néznek a mozituristák. Idén A király beszéde, a Fekete hattyú, a Félszemű és a 127 óra munkaállomásai ígérnek kalandos napokat balettórákkal, csűrszállással és kanyontúrákkal. Oscar-díjas túrák a világ nagyvárosaiban és azokon túl.
Vágólapra másolva!

Rómától Indiáig

A nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettómilliomos című film sikere jelenleg is több ezer turistát vonz Mumbai Dharavi negyedébe, vagyis abba a kerületbe, ahol a sztori szerint a film főszereplője felnőtt, és amelyet ma a világ legnagyobb nyomornegyedeként ismerünk. A londoni Baker street is tartja magát. Serlock Holmes otthona és Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott nyomozó kalandjai ma is milliókat tartanak izgalomban. De mikor és hová indultak el az első mozituristák, és merre tartanak ma?

Forrás: AFP

Az ötvenes évek végén egyértelműen Róma vitte a pálmát. Minden mozirajongó az olasz fővárosba igyekezett. Aki becsukta a szemét Audrey Hepburnt látta a macskaköves utcákon, ha kinyitotta, a Trevi-kutat és az összes filmbéli helyszínt. Róma sikere még 10 évvel később, Fellini Dolce vitájának köszönhetően is töretlen volt.

Aztán a Kék lagúna csábított egzotikusabb vidékek felé. A Fidzsi- szigetek és Leonardo DiCaprio thaiföldi "A Part"-ja után a Da Vinci-kód következett. Nem sokkal utána, a spiritualitás hívószavára tömegek indultak India és Bali felé az Ízek, imák, szerelmek nyomán. Julia Roberts lábnyomát követve mindenki azt remélte, hogy egy átszellemült ázsiai utazás útba igazíthatja tévelygéseiket, és akár kulcsfontosságú lehet élete hátralevő részében.

127 órás kalandok Utahban

Danny Boyle filmje nem csak James Francót adta el, de magát Utahot is. Igaz a nyugat- amerikai államnak soha nem kellett különösebben küzdenie a turisták kegyeiért. Tipikus négy évszakos desztinációként januártól decemberig szinte hemzsegnek a turisták. A rekreációs sétáktól kezdve, az indiánokról szóló örökségtúrákon át a legkeményebb hegymászós erőpróbákig itt mindenre van lehetősége az utazóknak.

Forrás: [origo]

Az állam déli részén található öt nemzeti park a hetvenes évek óta kínál Aron Ralston-féle extrém kalandtúrákat. Akik azonban kifejezetten a forgatási helyszínekre lennének kíváncsiak, keressék a Canyonlands National Parkot. A jelenetek nagy részét itt, a Robber's Roost Area-ként ismert területen és a Blue John Canyonnál rögzítették. Szállásért és egyéb felszerelésért a legközelebbi város Moab nyújthat segítséget, engedélyek ellenében pedig a Colorado és a Green folyó vizét hasíthatják a bérelt csónakok. Idén egyébként a helyi turisztikai hivatal öt, egyenként 127 órás kalandtúrát állított össze a filmrajongók számára. Az árak átlagosan 180 dollár/ fő/ nap körül mozognak.

A király beszéde, London, Egyesült Királyság

Az VI. György korában játszódó történelmi dráma, főleg a valós eseményekre épülő történet miatt indította meg, illetve el a mozirajongókat. A túrák a Cambridgeshire-i Ely katedrálisnál indulnak a fővárostól 80 kilométerre. A filmben ez a helyszín helyettesítette a Westminster apátságot. Hasonló szerep jutott a Draper's Hallnak, ami a St. James Palace enteriőrjét elevenítette meg. A séták a neves londoni Harley Streeten folytatódnak. Az utca külleme nem sokat változott a 20-as évek óta. Itt ma is számos magánrendelő található. A valóságban a 146-os szám alatt dolgozott Lionel Logue is.

Forrás: Wikipedia

Elnyűtt falak ugyanakkor rend és tisztaság honol a Portland Place 33-as szám alatt. Ebben a György-korabeli sorházban egyes szobák eredeti állapotukban láthatók, míg a ház más termei már felújítva, korhű bútorokkal. A filmbeli beszédtanár otthona a valóságban társasági eseményeknek, báloknak és különböző összejöveteleknek ad otthont.

Fekete hattyú, New York, Egyesült Államok

Darren Aronofsky pszichothrillere nem biztos, hogy meghozza a fiatalok kedvét a tánchoz. Nem is pályaválasztási tanácsadó céllal készült. A mozirajongó turisták azonban szívesen benéznek a színfalak mögé. A Lincoln Center például - mint az egyik forgatási helyszín - a valóságban is amolyan Művészetek Palotájaként üzemel.

Forrás: Wikipedia

Idén a Lincoln Centerben - a Black Swan sikerének köszönhetően - rekord gyorsasággal és rekord mennyiségben keltek el a jegyek a Hattyúk tava kora tavaszi előadásaira, még akkor is, ha a jegyeket 1500 dollárért árulták - írja a New York Times. Az érdeklődők az előadások előtt vezetett sétákon vehetnek részt az épületben. A szerencsésebbek a gyakorlótermekben az úgynevezett Dancer's chat keretében rövid beszélgetéseket is hallgathatnak és kérdéseket tehetnek fel a táncosoknak.

Az In Stage táncruházati boltban a Madison Avenue-n mindezek után beszerezhető az összes fontos kellék: dressz és gyakorlócipő, forgópapucs és tütüszoknya. Az esti bulizáshoz pedig a brooklyni Forum bárt ajánljuk, ahol Nina szerepében Natalie Portman maga is elvesztette a kontrollt önmaga felett.

Igazi keménység: western kalandok, Texas

A Coen fivérek filmje föltette a térképre a kétezer lelkes Grangert. Austintól alig 60 kilométerre déli akcentust is gyakorolhatnak a turisták a True grit-túrákon, amit a magyar mozikban Félszemű címmel vetítenek. Grangerben egyébként nem sok látnivaló akad. Ahogy a díszleteket lebontották, a western imádók is csizmát húztak és megindultak a stáb után. A kemény legények Granger mellett a cowboy fővárosként ismert Banderába is ellátogatnak, ahol a 99 dolláros, tradicionális rodeót is magába foglaló csűrszállásos ajánlatokat keresnek. Nyugat felé haladva az Új -mexikói Pecostól északra, a Monasrery-tónál - ahol két napot töltött a stáb - a turisták lóháton járhatják be a kedvelt pisztrángos minden zugát.

Forrás: Granger, TX

A film eredeti 1969-es változatának jeleneteit a coloradói Ourayben eleveníthetik fel az érdeklődők. A díszletként szolgáló városkában ma szervezett True grit-túrákon vezetik körbe az utazókat. John Wayne kedvenc helyi bárjában néhány kupica whisky után dzsipes kanyon-kirándulásra indulhatnak és a western-lovaglás alapjait is megtanulják.

SZ.K.