Májusra helyreállhat az egyiptomi turistaforgalom

Vágólapra másolva!
A charterjáratokat bérlő utazási irodák szerint várhatóan két-három hét múlva vagy legkésőbb májusra már talán helyreállhat a turistaforgalom Egyiptomba.
Vágólapra másolva!

A charterjáratokat vasárnap indították újra, miután január végén az irodák úgy döntöttek, felfüggesztik a járatokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője az MTI-nek azt mondta: arra számítanak, április végén, május elején helyre állhat a rend. Mint mondta, a forgalom kiesés elérheti az éves forgalmuk 5 százalékát, ezt azonban a nyár behozhatja.

A Kartago Tours arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes érdeklődések alapján és reményeik szerint hamar visszatér az utazási kedv, hiszen Egyiptom nem igazán pótolható úti cél. Terveik szerint két hét múlva indíthatják az önálló járatukat Hurghadára, és júniusra már az előzetes tervek szerint közlekedhetnek a járatok.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője azt mondta: áprilisra akár 20-30 százalékos árkedvezményeket is tapasztalhatnak az utazók, de ez az árcsökkenés a szakemberek szerint csak átmeneti.

Az egyiptomi kormányellenes tüntetések január 25-én kezdődtek, 11 nappal azután, hogy a "jázminos forradalom" menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt.

A Külügyminisztérium január 31-én tette közzé, hogy az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomot. Majd március 7-én azt közölte, hogy újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés a Vörös-tenger vidékén.