Indul a balatoni bringaszezon

Vágólapra másolva!
A legjobb tavaszi útvonalak, tippek, olcsó szálláshelyek, teljes hétvégés útvonalak, még a nagy hőség előtt. Tavaszi Balaton-kerülő túrák, bringás szolgáltatókkal, kempingekkel és útvonalfejlesztésekkel, Keszthelytől Siófokig.
Vágólapra másolva!

A Balaton környéke ideális lehetőségeket kínál a kerékpáros túrázáshoz. Érdeklődési körtől és nem utolsó sorban az erőnléttől függően bőven lehet válogatni az útvonalak között. A nyári hőségben is népszerű túraútvonalak a legmelegebb hónapokban csak lassan, rövid szakaszokban járhatók, viszont sok fürdéssel és hűsöléssel színesíthetők. Tavasszal viszont gyérebb forgalom mellett, az ideális 15-20 fokos hőmérsékletben érdekes településeket látogathatunk végig, ritka műemlékeket és országos viszonylatban is egyedülálló természeti értékeket nézhetünk meg.

Akik napi 20-30 kilométeres távnál nagyobb túrákban gondolkodnak, általában letérnek a part mentén vezető útvonalakról, és olyan látványosságokat is felkeresnek, mint a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, sőt az olyan egyedülálló tájegységekhez is ellátogatnak, mint a parányi Káli-medence. Van néhány nagyon szép kiépített erdei út is, némelyiket aszfalt, másokat ledöngölt murva fedi. Tulajdonképpen ezek mindegyike kiváló a biciklis kirándulásokhoz. Kiépített kerékpárutakat azonban főleg a Balaton-parton találhatunk. Somogy és Veszprém megye többi részén a bringások elsősorban kisforgalmú közutakat vagy könnyen járható földutakat választanak túrákhoz. Veszprém megye északkeleti részét főleg azoknak ajánljuk, akik a komolyabb kihívásokat keresik. A kicsit kényelmesebb túrákat kedvelő kerékpárosok a legjobb lehetőségeket a Balaton-felvidéken és a megye nyugati, északnyugati felében találják. A kiindulási pontokat a környezettudatosság jegyében ma már vonattal és bizonyos esetekben hajóval is meg lehet közelíteni. Kerékpáros szolgáltatók pedig szinte valamennyi part menti településen találhatók.

Aludni, szerelni, kereket cserélni, kulacsot tölteni, e-mailt küldeni, pelenkázni: kerékpáros szolgáltatók a Balcsin

Ami a szálláshelyeket illeti, bevált és megbízható szállásadó a Kristóf Motel és Kemping Almádiban, a Nana Motel Lellén, a Bringatábor Siófokon, az Ifjúsági üdülő Csopakon és a Gyerektábor Folyódligeten. Tökéletes pihenőhely a Bring@net kerékpárszerviz -kölcsönző és kisbolt Balatonmáriafürdőn, a vasútállomással szemben. Ahogy a hely nevéből is kiderül ez egy tipikus mindenes infópont, ahol a bringabütykölés mellett saját laptopunkról csatlakozhatunk a netre.

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Az úton lévőknek az Almádiban található Yacht-kempinget ajánljuk, egyrészt mert egyéjszakás foglalásnak ritkán örülnek más szállásadók, másfelől telepített sátrakban és a bungalókban húzhatják meg magukat a bringások. A kempingben működik még egy kerékpárkölcsönző és egy ritkaságszámba menő önkiszolgáló "miniszerviz". A kihelyezett műhely készlete a gyors javításokhoz szükségek eszközökből áll, de természetesen kompresszor is akad a háznál.

Tihany, Csopak, Szántód: fejlesztések az idei szezonra

Rövidesen a Balaton egyik legszebb partszakaszán, a Tihanyi-félsziget keleti oldalán is biztonságos körülmények között közlekedhetnek a kerékpárosok - írja a Balatontipp. A jelenleg is zajló útépítés második fázisában a tihanyi hajóállomást kötik össze a 71-es számú főút mellett haladó balatoni bicikliúttal. A kétsávos kerékpárút a parti műút és a hegyoldal közötti fás, cserjés területen halad végig a hajóállomás közelében lévő vízműtelepig. A bicikliutat várhatóan még a turisztikai szezon előtt, június közepén, július elején átadják. A tervek szerint ezzel még nincs vége az bicikliút-építésnek a Tihanyi-félszigeten. A tervezett harmadik szakasz egészen a révig ad majd megfelelő lehetőséget a kerékpározáshoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A tihanyi Belső-tó

Ugyancsak bekapcsolódik a balatoni bringaút-rendszerbe Csopak és Szántód is. Ez utóbbi helyszínen a kerékpárút mellett a Kristóf téren kerékpáros pihenő is épül zárt kerékpártárolóval, pihenőpadokkal, ivókúttal, információs táblákkal, szervizszolgáltatással és pelenkázóval.

Itt a jó idő: rövid túrák a tavaszi hétvégékre

A bringázás nem a lihegésről szól - vallják a túrázók, mintsem kényelmes kerekezésről, kikapcsolódásról, bámészkodásról, kellemes esti fáradságról, nagy alvásokról és persze nagy evésekről. A népszerű Nagyvázsony-Balatonfüred-Balatonakarattya túra hossza mindössze 53 kilométer, egy hétvége alatt kellemesen letekerhető. A profik egy nap alatt teljesítik az ilyen távokat, nekik pluszban még egy 50 kilométeres távot ajánlunk, a Sümeg-Tapolca-Káli-medence-Nivegy-völgy-Nagyvázsony útvonalon.

Forrás: MTI

Tavaszi kerékpáros programok a Balatonnál

A szezonnyitó Balaton-kerülő túra után ebben a hónapban még egy kerékpáros megmozdulás lesz. Április 23-25-én esedékes húsvéti túrára még 9-éig lehet nevezni 3 ezer forintért. A nevezési díjban asszisztenciaügyelet és telefonos kapcsolattartás, útvonalleírás és digitális nyomvonaltérkép is jár. A Balatonbringa Club-tagok számára GPS-re tölthető térkép, a teljesítést igazoló faérem, emlékpóló, oklevél, szervizpontok és telefonos szállásfoglalás is dukál. Mindezeken felül az ellenőrző pontokon kerékpár-tárolási és csomagmegőrzési lehetőséget is biztosítnak, a bicikli meghibásodása esetén cserekerékpárt, túratervezést és parkolási lehetőség 2 napra, 3-4 helyszínen (térítés ellenében), valamint gumitömlőkkel is készülnek defekt esetén összesen 8 helyen. Végül tájékoztatnak a látványosságokról, ajánlott kerékpárosbarát vendéglátóhelyekről és szolgáltatásokról.

A húsvéti túra útvonala Balatonalmádi indulással Balatonakali-Balatongyörök-Keszthely-Balatonlelle-Siófok-Balatonkenese-Balatonalmádi. Ugyancsak a Balaton Bike Tour szervezésében májusban is lesz egy 204 kilométeres tókerülő túra, majd az után pünkösd idejére szervezik a következő hasonló próbatételt.