Vágólapra másolva!
A lakóhajós nyaralást a kényelmes utazóknak találták ki, akik nyaralás közben nem akarnak életveszélyes kalandokba bonyolódni, viszont igénylik a nyugalmat, a csendet és szeretnének felfedezni eldugott kulturális emlékeket. Európa legjobb vízi útvonalai Franciaországban vannak, és közülük is kiemelkedik a 240 kilométer hosszú Canal du Midi.
Vágólapra másolva!

A lakóhajós nyaralások legnagyobb hagyománya Hollandia és Németország mellett talán Franciaországban van, méghozzá a Canal du Midin, amely egy történelmi jelentőségű csatorna az ország déli részén. A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült, és eredetileg az volt a célja, hogy közvetlen összeköttetést teremtsen az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között. A csatorna hossza 240 kilométer, és a teljes szakaszon összesen 103 zsilip van, amelyek a 190 méternyi szintkülönbség kiegyenlítésére szolgálnak. A csatornához összesen 328 műemlék tartozik, a zsilipeken kívül hidak, gátak és egy alagút. A táj meseszép, a falvak jellegzetesek, az infrastruktúra jó, a mozgóárus pékhajók és ladikok szinte a fedélzetre hozzák a friss croissant-t reggelente.

Forrás: [origo]

A legnagyobb előnye a lakóhajózásnak, hogy a fedélzetet el is hagyhatjuk, ha számunkra érdekes látványossághoz vagy szép faluhoz érünk, mivel a hajók biztonságosan le, illetve bezárhatók, ráadásul szinte bárhol ki lehet velük kötni. A parton pedig biciklivel, vagy gyalog is mehetünk egy kört, felfedezhetjük a környéket, beülhetünk a helyi fogadóba egy ebédre, ha éppen nincs kedvünk a fedélzeten főzni. Ráadásul még a legkisebb kikötők is igen jól fel vannak szerelve, így bevásárolhatunk, tankolhatunk, piacozhatunk és friss vizet is vehetünk magunkhoz. Ezt a fajta szabadságot kevés nyaralás képes biztosítani.

Felszerelt úszó apartmanok, kapitányi gyorstalpaló, 15km/h végsebesség

A lakóhajókon minden felszerelést megtalálunk, ami a nyaraláshoz szükséges lehet. Nem kell ágyneműről, konyhai edényekről, sem gázpalackról gondoskodnunk. A hajók komplett úszó apartmanok, ráadásul mivel ezek a hajók veszélytelen, nemzetközi hajóforgalomtól mentes folyókon és csatornákon közlekednek, és vezetésük igen egyszerű, a francia hatóságok nem kérnek vízi jártasságit sem.

Forrás: [origo]

A hajók vezetése tényleg nagyon könnyű. A legtöbbön alsó és felső kormányállás is van, tehát az utastérből és a fedélzetről is irányíthatunk. A maximális sebesség 12-15 km/h. Lakott területen azonban ennél lassabban kell hajózni. A hajó átvételekor egy-két órás gyorstalpalót is tartanak a legszükségesebbekről, és néhány praktikáról. Az oktatás már benne van az árban.

A legkedveltebb túraútvonal a Canal du Midin

A csatornahajózás fellegváraként emlegetett Canal du Midi a lakóhajózók szerint a legszebb útvonalakat tárja fel a turisták előtt. Főleg az egyedi és ritka szépségű hídjairól és zsilipjeiről nevezetes, és nem utolsó sorban a csatorna menti bájos falvakról, borospincékről, 300 éves platánsorokról és a segítőkész helyiekről.

Ajánlott útvonal a Negra-Castelnaudary-Carcassone-Argens vonal, amely körülbelül egyhetes egyirányú hajókázást jelent. A túra hossza 118 kilométer, ami a turistáknak napi négy-négy és fél órás hajózást, és kb. 40 zsilip "leküzdését" jelenti.

Forrás: [origo]

Az érintett városok

Negrát a 19. századtól mint a postahajók első állomását tartják számon. A kisváros Toulouse-tól alig egyórányira található.

Castelnaudary járási székhely kb. tízezer lakossal. A legnagyobb kereskedelmi kikötő Toulouse és a Földközi-tenger között.

Carcassone sokak szerint a legszebb középkori város, amelyet a 19. században elkezdett nagyszabású rekonstrukcióval sikerült megóvni. A mesébe illő kisváros erődje olyan szép, hogy a díszlettervezők sem tudnának jobbat vagy szebbet tervezni egy kosztümös filmhez.

Forrás: Wikipedia

Argens mediterrán kisváros sok lugassal, és még több borospincével. Az útvonal májustól szeptember végéig hajózható, attól függően, hogy ki mennyire bírja a kánikulát.

Árak májustól szeptember végéig

Egy kétfős lakóhajó egy hétre 490 eurótól 2000 euróig foglalható szezontól és hajótípustól függően. Ez egy főre naponta körülbelül 23-30 ezer forintra jön ki. Egy három-hat fős hajó 896 eurótól foglalható, a felső határ pedig 3 ezer euró körül van.

Léteznek 4-5, 5-6 és 8-12 fős hajók is. Érdemes utánaszámolni, mert egy nagyobb társasággal meglepően olcsó nyaralást szervezhetünk így magunknak. Van, ahol például külön kell fizetni bicikliért, és az is pénzbe kerül, hogy a bérlést intéző cég a kiinduló kikötőből a célállomásra szállítsa az autónkat.

Az üzemanyagdíj - amelyet természetesen a bérleti díjon felül kell fizetni - hajótípusonként változik. Általában 20 és 30 euró között mozog, ami a napi üzemanyagigényt (napi ötórás hajózás mellett) teljesen fedezi.

Az autóbérléshez hasonlóan a lakóhajóknál is létezik biztonsági letét az esetleges káreseményekre, ez hajótípustól függően 800 és 1400 euró között mozog.