A turisztikai célú űrutazásokban úttörőnek számító Virgin Galactic közzétette a SpaceShipTwo-űrhajó legutóbbi, május elei repüléséről készült videót, amelyen látszik az űrhajó új ereszkedési manővere is.

A tesztrepülés során az űrhajó közel függőleges helyzetben csatlakozott le hordozógépéről. A falevél-alakzatnak nevezett művelet során azt próbálták ki, hogyan lehet egyszerűbbé tenni a Föld légkörébe való visszatérést. A Mojave-sivatag felett lezajlott teszt tökéletesen sikerült, amivel megint közelebb került az űrturizmus beindítása.

Minden űrrepülés egyik legveszélyesebb része a visszatérés, amikor az űrhajó légüres térből rövid idő alatt bejut a Föld sűrű légkörébe. A SpaceShipTwo tervezőinek és a mérnököknek azt kellett kitalálniuk, hogy ezt milyen módon lehet a legkisebb kockázattal megtenni. A falevél-alakzat megtervezéséhez a tollaslabda repülési tulajdonságai adták az ötletet. Az űrhajó farokrészét úgy alakították ki, hogy az 65 fokban elforgatható legyen, így növelve a légellenállást, ami lassítja és stabilabbá teszi az űreszközt.

A videón látható, ahogy az űrhajó 45 perces emelkedést követően 15 700 méteres magasságban lecsatlakozik a hordozógépről. A különválást követően az űrhajó farokrésze 65 fokban elfordult és megkezdődött az ereszkedés. Az űrhajó 75 másodpercig ebben a pozícióban maradt, ezalatt közel 4700 métert süllyedt. Ezután a SpaceShipTwo felvette eredeti alakját és már repülőgépként szállt le a sivatagi kifutópályán, 11 perccel a lecsatlakozás után.

Pete Siebold, az űrhajó tesztpilótája a repülést követően elmondta, hogy egy ilyen repülés minden tesztpilóta álma. A manőver során minden simán ment, az ereszkedés pedig különleges élményt ad majd az űrturistáknak.

Eddig 410 jelentkező fizette be az űrutazás 20 ezer dolláros előlegét a Virgin Galactic-nál. Az előleget akkor sem kapják vissza a jelentkezők, ha az űrutazás meghiúsul. Az út teljes ára 200 ezer dollár. A Virgin Galactic reményei szerint 2012-ben megindulhatnak a járatok.