Vágólapra másolva!
Egy forradalminak szánt megoldásnak indult, több milliárd eurós összeget emésztett fel, ma pedig már gyerekek és szüleik szórakoznak a kibelezett épületekben. A németországi Kalkarban egy atomerőmű helyén vidámpark üzemel, amelyet évente 600 ezer látogató keres fel.
Vágólapra másolva!

A németországi Kalkarban 1972-ben kezdődött az első gyors maghasadású reaktorral működő atomerőmű építése. Az újítás abban állt, hogy a reaktorban plutóniumot használtak fűtőanyagként, a hűtést pedig szódiummal oldották meg. Az erőművet 327 megawatt energia termelésére tervezték. A helyi kormányzatot aggasztotta az újfajta technológia jelentette kockázat, és több tucat tüntetés is zajlott az évek során az erőmű üzembeállítása ellen.

A tiltakozások és egy másik atomerőműben, 1979-ben történt baleset ellenére a beruházás 1985-re befejeződött, de az energiatermelés nem indult el azonnal. Az atomerőmű építésére és üzembe helyezésére mai áron mintegy 3,5 milliárd eurót költött a német kormányzat.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
A képre kattintva galéria nyílik

Az 1986-os csernobili katasztrófát követően a kalkari erőmű végül sosem állt teljes kapacitással üzembe, és 1991-ben a teljes programot lefújták. Az épületeket használaton kívül helyezték, ezzel a világ legdrágább és legbonyolultabb szeméttelepévé vált a terület. A reaktor árából közel 20 ezer, egyenként 200 ezer euró értékű házat lehetett volna felépíteni. A 80 futballpályányi területen annyi betont használtak fel, amennyiből autópályát lehetett volna építeni Maastricht és Amszterdam között.

A területet még 1991-ben eladták egy holland befektetőnek, aki vidámparkot létesített a reaktor helyén, meghagyva az eredeti épületeket. Az eredetileg "Kernies Wunderland" névre keresztelt parkot ma már "Wunderland Kalkar"-nak hívják, és a játékok nemcsak az egykori reaktor épületét, hanem a teljes földterületet elfoglalták.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
További képekért kattintson a fotóra!

A parkban összesen negyven játék és attrakció várja a gyerekeket: van itt hullámvasút, függőleges irányban működő kilövőszerkezet, Jumping Star, több körhinta, de a legérdekesebb talán az egykori hűtőtorony belsejében működő. A torony külső oldalán pedig hatalmas mászófalat alakítottak ki. A legkisebb gyerekek számára külön rész kerítettek le a parkban tíz különféle játékkal. A Wunderland Kalkar évente 600 ezer látogatót fogad, és 550 alkalmazott dolgozik itt.