Dagesztán: a Kaukázus és a tenger ölelésében

Vágólapra másolva!
Veszélyessége miatt nem kifejezetten turista célpont, de ha valaki Dagesztánba vetődik, kulturális és természeti látnivalókat is bőven találhat a kaukázusi országban. Moszkvából közvetlen repülőjárat is van, a kalandvágyóbbak pedig kétnapos vonatúttal is eljuthatnak a fővárosba, Mahacskalába.
Vágólapra másolva!

A közigazgatásilag az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztáni Köztársaság az Észak-Kaukázusban fekszik a Kaszpi-tenger partján, nyugatról Csecsenföld és Grúzia, délről Azerbajdzsán határolja. A legutolsó, 2010-es adatok szerint közel 3 millió lakosa van, fővárosa és legnagyobb települése az ország központi régiójában lévő Mahacskala. Az itteni futballcsapat, az Anzsi játékosa lehet Dzsudzsák Balázs, az Eindhoven és a magyar válogatott futballistája. A magyar szélső, az Anzsi többi játékosához hasonlóan Moszkvában edz majd és csak a mérkőzésekre utazik Dagesztánba.

Az utazási oldalak és fórumok az ország természeti szépségeit emelik ki elsősorban, a Kaukázus vonulatai uralják a tájat, amelyet a hegyekből érkező folyók szabdalnak. Különlegességnek számítanak a tipikusan helyi, kőből épült és kőfallal körülvett hegyi falvak.

Forrás: AFP

A természeti sokszínűség mellett Dagesztán etnikai és kulturális szempontból is különleges. Összesen 35 különféle etnikum él itt és tizenkét - török, kaukázusi, iráni eredetű - nyelvjárás őshonos a Skócia méretű országban. Bár az orosz nemzetiségűek a teljes lakosság csupán 4,7 százalékát teszi ki, a hivatalos nyelv az orosz. Az ország lakosságának döntő többsége muzulmán hitű.

Mahacskala

Dagesztán fővárosa és legnagyobb települése, a Kaszpi-tenger partján fekszik. A város helyén 1844-ben erődöt építettek és az erőd körül alakult ki a későbbi település. Városi rangot 1857-ben kapott, ekkor a hivatalos neve Petrovszkoje volt, annak emlékére, hogy Nagy Péter orosz cár 1722-ben többször is járt a környéken. Később Petrovszk-Port lett a város neve, majd 1921-től hívják Mahacskalának.

Forrás: AFP

A várost közigazgatásilag három részre osztották, Leniniszkij, Szovjetszkij és Kirovszkij kerületekre. 1970. május 14-én hatalmas erejű földrengés pusztított a városban, amelynek során a legtöbb épület elpusztult. Mahacskalát a 2010-es népszámlálás szerint 578 ezren lakják.

Derbent

A főváros mellett a Dagesztánban járó utazónak egy helyet mindenképpen meg kell néznie. Derbent az Orosz Föderáció egyik legfontosabb ókori történelmi látnivalója. Az 5 ezer éves, fallal körülvett város az ország déli részén, a Kaszpi-tenger partján található és az országban egyedüliként az UNESCO világörökség részét képezi.

Forrás: wikimedia

Itt állt a Nagy Sándornak tulajdonított erődrendszer egy része, amely az északi nomád törzsek távoltartására épült. A Nagy Sándor kapuinak, vagy Kaszpi-kapuknak nevezett épületegyüttes összesen harminc, északi irányba néző toronyból állt és mintegy 40 kilométeren át húzódott a Kaszpi-tengertől egészen a Kaukázus vonulatáig.

Forrás: AFP

A város egy, a Sasszanidák idején emelt erőd köré épült. Az erőd és maga a város is stratégiai jelentőségű volt, ugyanis ezen a helyen a legszűkebb az átjárás a Kaukázus hegyei és a tenger között. Az impozáns méretű erőd 20 méter magas és 3 méter vastag falai sikeresen riasztották el az északról, a perzsa birodalom felé betörő törzseket.

Közlekedés

Forrás: AFP

Bár Csecsenföld közelsége miatt a turisták számára nem ajánlják az ideutazást, Mahacskalába naponta közvetlen járatot üzemeltet a Dagestan Airlines Moszkvából és Szentpétervárról, így tulajdonképpen könnyen megközelíthető az ország. A jegyárak 9 ezer rubeltől, kb. 58 ezer forinttól indulnak, az út 2 óra 20 percig tart. Nyáron Isztambulból is van kötzvetlen járat Dagesztán fővárosába. Moszkvából közvetlen vonatközlekedés is van, az út két napig tart. Vonattal Kijevből és Novoszibirszkből is el lehet jutni Mahacskalába.

Szállás

Ha előre szeretnénk szállást foglalni Mahacskalában, nincs könnyű dolgunk, mert a nagyobb foglaló oldalakon nem találtunk találatot. Az orosz oldalak közül az Allrussiahotels.com kínál háromcsillagos lehetőséget a modern Hotel Petrovskban. A szállodában egy kétágyas szoba 87 rubelbe kerül egy éjszakára, június végén.