James Cameron a korábbi hírekkel ellentétben idén bizonyosan nem repüli körül a Holdat: hamarosan közzéteszik az idei két holdutazó nevét, és Cameron nincs közöttük - jelentette pénteken az orosz Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A Space Adventures amerikai cég, amely az orosz űrhajózás számára az űrturistákat toborozza, már idén januárban bejelentette, hogy szerződést kötött az első magánszeméllyel, aki Hold körüli utat kíván tenni egy Szojuz űrhajón, és kész ezért 150 millió dollárt fizetni. A hét elején az orosz és az amerikai sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint James Cameron, a Titanic és az Avatar című sikerfilmek kanadai születésű amerikai rendezője lenne az első holdturista.

A Space Adventures már 2005 óta hirdeti ezt a lehetőséget: akkor 100 millió dollárért kínálta, de az ár most már 150 millió dollár. A legutóbbi űrturisták 40 millió dollárt fizettek azért, hogy a Nemzetközi Űrállomásra mehessenek, ám ez a lehetőség most szünetel, mert az űrállomás személyzetét hat főre bővítették, és így nem jut hely a turistáknak a Szojuz űrhajókon. A Holdhoz utazók két lehetőség közül választhatnak: az égitest egyszerű körülrepülése lényegében az Apollo-10 által 1969-ben megtett útnak felel meg, és egy hétnél valamivel tovább tart.

A másik lehetőség, hogy a Szojuz előbb a Nemzetközi Űrállomásra megy, csak ott kapcsolódik össze a meghajtórakétával, és onnan indul a Hold felé. Ez az út mintegy három hetet vesz igénybe. Ehhez a megoldáshoz a Szojuzt Föld körüli pályára kell állítani, és egy további Proton rakétának el kell juttatnia az űrállomásra az út további részéhez szükséges meghajtóegységet.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint a 150 millió dolláros ár nem is olyan magas, figyelembe véve az utazás bonyolult voltát, továbbá azt, hogy erre a célra rakétákat, meghajtóegységeket kell legyártani, és egy külön Szojuz is szükséges, mert némileg másnak kell lennie, mint az űrállomásra rendszeresen járó űrhajóknak. Az orosz sajtó szerint ilyen ár mellett jövedelmező lehet a vállalkozás, ha a Szojuzon lévő három hely közül kettőt turisták foglalnak el, és a harmadik utas profi űrhajós lesz.