Indul a Balaton7 - programok a tó körül

Vágólapra másolva!
A Balaton7 elnevezésű programsorozattal hivatalosan is elkezdődött a főszezon a tó körül. Látnivalókból egész nyárra jut bőven, ráadásul a Balatonra már nem csak nosztalgiázni érdemes leugrani. Vár az első balatoni halpiac, a levendulafagyi, a Munkácsy-életmű kiállítás, a Badacsony-Fonyód motorcsónakjárat, Matula bácsi kunyhója és a 85 millió éves Hungarosaurus.
Vágólapra másolva!

Aki a balatoni programok legjavát akarja kipróbálni az idén, annak egy hétnél tényleg több időre lesz szüksége. A tó környékének bejárására tulajdonképpen a bicikli a legjobb közlekedési eszköz, és a sátor az ideális szálláshely. A balatonbringa.hu oldalon részletes leírást olvashatunk arról, hogy miként lehet biciklivel a legkönnyebben, a legolcsóbban és a legélvezetesebben megkerülni a Balatont. Ma már találunk egy éjszakára is foglalható kempingeket, sőt olyanokat is, ahol saját felszerelés híján telepített sátrakban szállhatnak meg a kerékpárosok. A jobb kempingekben, mint például az Almádiban található Yachtban ritkaságszámba menő önkiszolgáló "miniszervizzel" is szolgálnak a kisebb szerelésekhez, esetleg kerékcserékhez.

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Jó hír, hogy a MÁV Balaton mix nevű kombinált jegyét egészen szeptemberig kínálja. A jegy birtokosai a kiválasztott nap(ok)on korlátlan számú díjmentes utazást tehetnek a tó körüli vasútvonalakon és a Balatoni Hajózási Zrt. tavat átszelő, menetrend szerinti járatain. Ezenkívül alkalmi menettérti kedvezményt és díjmentes kerékpárjegyet is igényelhetnek a tó körül.

A hajózásnál maradva az idén a Fonyód-Badacsony távolság csaknem 10 perc alatt leküzdhető lesz a Balatonon közlekedő Calypso nevű "gyorsjárattal". Naponta 9 és 17 óra között 1000, illetve 2000 forintos áron válthatunk jegyet, ha éppen sietnénk.

A Balaton7 programsorozat legjobbjai

Forrás: Wikipedia

Keszthelynek mindig is egyfajta kultúrközpont szerepe volt a Balatoni régióban. Ezen a nyáron is lesz miből válogatni. A Helikon Kastélymúzeumban a Munkácsy-életműkiállítást nézhetünk meg a Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából. A tárlat első ízben látható "házon kívül", és itt Keszthelyen találkozik a Munkácsról származó amerikai műgyűjtő, Pákh Imre eddig nem látható Munkácsy-festményeivel. A legforróbb napokra Babamúzeumot és az Erotikus Múzeumot ajánljuk a városban, de szintén érdekes lehet az elsőként Keszthelyen bemutatott Surber Zeneautomata- és Fonográfmúzeum is.

Gyenesdiás: autentikus bio- és látványpiac

Forrás: MTI/Varga György

Gyenesdiáson nem kell korán kelnie annak, aki piacozni szeretne. Rendhagyó módon itt délutáni nyitva tartással üzemel a BAB, vagy más néven Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac. Május óta lehet válogatni a biotermékek, kecsketejből készült finomságok, különféle pékáruk, mézek és borok között. Ugyancsak itt nyitott meg az első balatoni halpiac is. A piacon jégtálcáról kifilézve, vagy akváriumból is lehet halat választani, de betévedőknek természetesen sült hekkel is szolgálnak. A Gyenesdiási piacozás minden vasárnap 17 órakor kezdődik.

A szemesi Kistücsök az ország 10 legjobb étterme között

Forrás: Kistücsök.hu

Igazán jó, hagyományos balatoni fogásokat és a régióra jellemző tradicionális ételeket Balatonszemesen, a Rozmaring-díjas Kistücsökben kóstolhatunk. Az ország 10 legjobbja közé választott étteremben többek közt kovászosuborka-levest, levendulafagyit, kapros tökkrémes fogasfilét, balatoni keszegsalátát, illetve harcsafilét friss lecsóval választhatunk.

Tihanyi Levendulaház

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tihanyi Levendulaházban "Vulkánoktól a levenduláig" című különleges interaktív kiállítás mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenjét vulkánokkal, hévízforrásokkal, virtuális és kézzel fogható érdekességekkel és egy levendulalepárlóval. A Levendulaház egyben kiindulópontja az egyedülálló Bakony-Balaton Geoparknak.

Geopark és a 85 millió éves Hungarosaurus

Forrás: Bakony-Balaton Geopark

A vidék páratlan értékű geodiverzitásának bemutatására létrejött, 1600 négyzetkilométeres Geoparkban geológiai, botanikai és kulturális értékkel ismerkedhetünk meg. Az egyik legérdekesebb programjuk a Bakony közepén található egykori falu, Irhakút felé vezet, ahol a régészek 50-60 méter vastagságban olyan szárazföldi rétegsorokat tártak fel, amelyek a kréta időszakból származnak. Erről a lelőhelyről mára egy teljes szárazföldi gerinces fauna vált ismertté, amelyek olyan ismeretlen új egyedekkel kápráztatták el a világ archeológusait, mint például a Hungarosaurus (páncélos dinoszaurusz), az Iharkutosuchus (növényevő krokodil), vagy a Bakonydraco (repülő hüllő).

Fekete István-emlékhely és Matula bácsi kunyhója

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Retrotúrának is beillik a Tüskevárból ismert Matula-kunyhó látogatása, amely a Kis-Balaton területén fekvő Diás szigeten található. Ide kísérő nélkül nem léphetnek be a turisták, és mivel a terület fokozottan védett, naponta csak egy csoport indulhat útnak. A Matula-kunyhó tulajdonképpen egy szerszámos sufni méretű nádfedeles bungaló. Érdekessége, hogy részben egy 1950-ből megmaradt fénykép, részben pedig a Fekete István Tüskevár című regényében leírtak alapján építették meg. Jelenleg az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató kiállítás látható benne. A tüskeváras kalandok keddtől szombatig reggel 10 órától indulnak a Kis-Balaton Kutatóháztól.

Aktív pihenés: félmaraton és Balaton-átúszás

Forrás: [origo]

Június 25-én 21 kilométeres esti félmaraton indul Balatonalmádiból, a Kristóf hotel kempingjéből. Az útvonal Balatonalmádi - Káptalanfüred - Alsóörs - Balatonalmádi - Balatonfűzfő - Balatonalmádi lesz, 5 kilométerenként felállított frissítőállomásokkal. Az idén nyáron lesznek még Balaton-átúszó versenyek, de érdemes figyelni a versenykiírást, mert az időjárás közbeszólhat. Július másodikán Révfülöpről indul a hagyományos Balaton-átúszás, amelyre egyébként a MÁV szintén kedvezményes jegyeket kínál. A Füred-Tihany öbölátúszást pedig július 30-án tartják.