A Balaton borai: a bazalt titka

Vágólapra másolva!
A Balaton rovat részeként kirándulást teszünk a magyar tó körül, kimondottan borokra, pincészetekre fókuszálva. A Badacsony bazaltorgonái alatt illatos, ásványos és érett, koncentrált borok születnek. A Balaton sokkal több, mint egy nagy tó, amiben jókat lehet pancsolni. A megszokott nyári programokon túl rengeteg olyan kulturális és kulináris élményt kínál a magyar tenger és környéke, melyeket kihagyni bűn. Mi most kimondottan a gasztronómiára, ebben is a borokra helyezzük a hangsúlyt, sorozatunkban körbejárjuk a Balaton számunkra kiemelkedő pincészeteit, bemutatjuk boraikat.
Vágólapra másolva!

Első állomásunk Badacsony. A hegyet mindenki ismeri, és boros élményei is mindenkinek vannak innen. Ezek az élmények azonban legtöbbször nem azért tartoznak az emlékezetes kategóriába, mert olyan jók voltak. Ahogy más borvidékeken, a KGST-gazdálkodás, majd a német turizmus igénytelen kiszolgálására szakosodott egységek kínálata megalapozta a különben egyedülálló borvidék hírnevét. Sajnos, a sokszor nem is balatoni, sokszor nem is bort felszolgáló borozók még ma is fellelhetők, tovább rontva azt az image-t, amit sok badacsonyi borász minőségi borokkal fáradhatatlanul épít. Érdemes borozás, borkóstoló előtt tájékozódni és célzottan haladni.

Forrás: MTI/Kertész Gábor

A borvidéken az utóbbi években összefogtak a minőségi termelők és eltökélték, hogy visszaállítják azt a hírnevet, amit anno, a második világháború előtti évekig élvezett Badacsony. Ebben élen jár a Szerelmey birtok, mely az első rendszerváltozást követő minőségi és filozófiai ugrást végrehajtó borászatok közé tartozik Magyarországon. (Az alapító Szeremley Huba ötlete nyomán alakult meg a mai napig is irányadó magyar borász egylet, a Pannon Bormíves Céh is.)

Ahogy más borvidéken, Badacsonyban is a földrajzi, geológiai adottságok és szőlőfajták határozzák meg a borok stílusát. Anélkül, hogy nagyon szakmailag közelítenénk meg a dolgot, érdemes kiemelni a helyi ásványokat meghatározó bazaltot, mely markáns illat és ízvilágot ad a boroknak, és a Balaton közelségét, melyről a nap visszaverődő sugarai szubmediterrán klímát varázsolnak a hegyek lankáira. Az ásványos talaj és hosszú meleg őszi időszak érett, koncentrált, izgalmas borokhoz vezet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szeremleyék afféle zászlóshajóként vannak jelen a borvidéken, masszív, 115 hektár körüli birtokkal. A tóra néző nagy, kúriaszerű házból tökéletesen el lehet kapni a táj Toszkánával simán vetekedő szépségét. Főleg, ha az illatos, ropogós-ásványos, profi borokat kortyoljuk közben. A Badacsonyi Muscat Ottonel 2010 a muskotályosra jellemző intenzív virágos, parfümös illattal nyit. Üde, könnyed bor ez, akácos, bodzás, narancsvirágos jegyekkel. Ízben friss citrusok és csemegeszőlő, kezdésnek tökéletes. A Szeremley Rizling régi ismerős: annak idején, amikor a borkultúra éppen indulófélben volt itthon a kevés jó választások egyike volt, a kisemberek nagy bora néven is emlegették. Az rajnai és olaszrizling házasítás 2009-es évjáratában a két fajta szépen érvényesül együtt. Citrusos illatok és ízek, zöldalma és körte, őszibarack és friss mandula kóstolható ki. Tiszta, gyümölcsös, könnyen érthető bor, ropogós savakkal, és némi sós ásványossággal. Aki nagyon markánsan badacsonyi ízre vágyik, a 2006-os Kéknyelűt próbálja ki: ez nem tartozik az egyszerű, könnyen érthető kategóriába, teste is a közepesnél nagyobb. Tele van friss citrusokkal, főleg grapefruittal és citrommal, citromhéjjal, de jelentkezik a kéknyelűre jellemző rózsás illat is. A bazalt ásványossága a három közül ebben érvényesül a legjobban, tűzköves, pattintott kovás illatot érezni benne. A hosszú lecsengésben az említett gyümölcsökhöz és virághoz édes-kesernyés és sós ásványosság társul.

Szeremleyéket könnyű megtalálni, Badacsonytomajon a Fő út 51. szám alatt, érdemes bejelentkezni előtte és időpontot kérni a pincelátogatásra.

borravalo.hu