Erdőtűz miatt evakuálják a turistákat Brac-szigetéről

2011.07.15. 10:14

A péntekre virradó éjszaka 200 turistát és 30 helybéli lakost kellett kitelepíteni a horvátországi Brac-szigeten, ahol kiterjedt erdőtűz tombol - közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS). Senki sem sérült meg és magyarok sem jelentkeztek, hogy bajban lennének - közölte a Splitben dolgozó magyar nagykövet.

Az éjszaka a tűzoltók minden erőt a három legveszélyeztetettebb településre - Milna, Bobovisca és Lizisca - irányították, hogy megvédjék a lakosokat és értékeiket. A lángok 2500 hektáros területen pusztítanak, a horvát sajtó fényképes beszámolói szerint közvetlenül veszélyeztetve lakott területeket is.

Szlanyinka Anna, Splitben dolgozó magyar konzul azt mondta, a környéken nyaraló magyarok közül senki nem jelentkezett, hogy bajban lenne, a kitelepítések is inkább biztonsági okból történtek. Eddig csak Magyarországról keresték turisták, hogy elindulhatnak-e tervezett nyaralásuk helyszínére. A konzul elmondta: az erdőtűz miatt Splitben is nagy a füst már csütörtök délután óta. Szürkeség uralja az eget, és pernye is hullott, de ez nem jelenti azt, hogy mindez jelentősen zavarná a nyaralókat. Sem turisták, sem helyi lakosok, sem pedig az oltást végző tűzoltók nem sérültek meg.

Forrás: [origo]

Csütörtökön délután lobbant lángra a fenyves erdő a Blace-öbölben, ahol hajnalban 150 tűzoltó 35 járművel próbált megküzdeni a tűzzel. A helyi hivatásos és önkéntesek mellett Splitből és Zárából (Zadar), valamint Dubrovnik-Neretva megyéből is vezényeltek egységeket a szigetre, s már tíz repülőgéppel, két helikopterrel, továbbá egy tűzoltó hajóval próbálják eloltani az erős szél miatt is terjedő lángokat.

Supetar közelében a reggeli órákban kisebb területen újabb tűz is keletkezett, de ezt gyorsan sikerült lokalizálni és eloltani. A szigeten még tomboló lángok miatt utakat is le kellett zárni.