Ingyenes párizsi séták önkéntesekkel

Vágólapra másolva!
Ingyenes városnéző sétákat szervez külföldieknek Párizsban egy helyi önkéntesekből álló egyesület. Az önkéntesek nem akarják átvenni a profi idegenvezetők szerepét, inkább csak kiegészítésnek szánják a sétákat.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vagy kiscsoportos, néhány órás különleges felfedező útra két héttel előre érdemes jelentkezni a szervezet honlapján. Évente közel 30 millió látogatóval a francia főváros a világ elsőszámú turistacélpontja, ahol hagyományos városnézésen kívül egyre több tematikus, kulturális, gasztronómiai és egyéb programokból lehet válogatni. Ezek közül az egyik legeredetibb a párizsi kerületek felfedezése az ott élők idegenvezetésével.

Az ötlet - miszerint egy város legjobb ismerői és ajánlói maguk a helyiek - a kilencvenes években született New Yorkban. Amerikai mintára a párizsiak 2007-ben hozták létre saját egyesületüket, és azóta 15 másik francia város is csatlakozott hozzájuk. Az önkéntes csapat mintegy 220 tagja évente közel 4 ezer, nyolcvan országból érkezett külföldinek mutatta be 17 nyelven azokat a különleges helyeket, amelyek az útikönyvekben nem szerepelnek.

Forrás: Wikimedia commons

"Mi nem a kliséket mutatjuk meg a látogatóknak" - mondta Yanis Leperchois, az egyesület egyik vezetője, aki a Montmartre szerelmese. Ő nem a Sacré Coeur-be, hanem inkább a székesegyház mögötti, vidékies hangulatot árasztó kis utcákba, a művésznegyed belső udvaraiba, a kerületi polgármesteri hivatal csodálatos dísztermébe, egy kárpitos műhelybe vagy arra a padlásra viszi fel a turistákat, ahonnan szerinte a legcsodálatosabb kilátás nyílik a Sacré Coeur-re.

Az egyesület tagjai nem kívánnak a hivatalos idegenvezetőkkel vagy tolmácsokkal versenyre kelni. Elsősorban a klasszikus városnézések melletti kiegészítésként ajánlják sétáikat.

"A külföldieket nemcsak a sok adat, hanem az anekdoták is érdeklik. Mi legfeljebb hat fős csoportokat kísérünk el 2-5 órás ingyenes sétákra egy olyan negyedben, amelyet jól ismerünk" - hangsúlyozta az egyesületi vezető, aki egyébként egy áruház műszaki igazgatójaként dolgozik. Az egyesület tagjai ugyanis nem művészettörténészek vagy városvédők, hanem lelkes és kíváncsi lokálpatrióták.

Forrás: [origo]

Az egyedi túrára jelentkezőknek két héttel a tervezett időpont előtt az egyesület honlapján található jelentkezési lapot kell kitölteniük franciául, angolul, németül, olaszul vagy spanyolul. A látogatót az érdeklődési körének és nyelvtudásának megfelelően az egyesület összepárosítja a megfelelő önkéntes kísérővel.

És hogy mi motiválja az önkénteseket? "A találkozás új emberekkel, akiket meg tudok lepni azzal, hogy megmutatom nekik, mi hogyan élünk itt. Ez a külföldieknek újfajta élményt jelenthet, nemcsak egyszerű sétát egy idegen városban" - tette hozzá Yanis Leperchois. Azt is elárulta, hogy a séták gyakran végződnek jó kis beszélgetésekkel egy kávéház teraszán, és már arra is volt példa, hogy a látogatók meghívták őt a saját városukba.

"A séták nekünk is örömet jelentenek" - magyarázta a műszaki igazgató, akinek nincs előre meghatározott útvonala, hanem néhány előzetes emailváltást követően állítja össze a programot azokból a helyekből, amelyeket előzetesen feltérképezett. Az egyesületi tagság egyetlen feltétele, hogy évente legalább hat csoportot kell vállalniuk.