A Balaton legérdekesebb múzeumai

2011.07.28. 9:36

Hűsöléshez, kikapcsolódáshoz, napszúrás és gutaütés ellen, rossz időben és kánikulában, buli előtt vagy enyhén másnaposan, az érdekesebb balatoni múzeumok idén is jó programnak ígérkeznek.

Balatoni Múzeum, Keszthely: népi gyerekjátékok tárlata és a fagyi

A keszthelyi Balatoni Múzeumban a múlt században készült úgynevezett eszközös játékok közül mutatnak be néhányat. A hagyományos falusi kultúra sajátosságait tükröző leleményes, vicces és még ma is szórakoztató régi játékok jellemzően a ház körül található természetes anyagokból vagy használaton kívüli tárgyakból készültek. Régi fakanál, elnyűtt kendő, deszkadarab, kukoricahéj vagy szalma: faluhelyen semmi nem veszett kárba.

Forrás: --

A Balatoni Múzeumban a falusi játékokon kívül a fagylaltról is megtudhatunk érdekességeket. Az interaktív ismeretterjesztő fagylaltkiállítás valójában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása, amely ötezer éves időutazásra viszi a látogatókat. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével és első ókori fogyasztóival, illetve a magyar fagylaltozás reformkori hőskorával. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai, a parfé és a jégkrém történetéből is. Láthatunk a 19. századból megmaradt cukrászműhelyt, a bemutató interaktív részeként pedig a szervezők berendeztek egy 1960-as évekbeli fagylaltozót is.

Kinizsi Pál Vármúzeum, Nagyvázsony

A roppant erejű Kinizsi Pált gyakran keverik Toldi Miklóssal. A közös bennük talán annyi, hogy mindketten gyakran emelgettek malomkereket. Kinizsi egyszerű molnárlegényből küzdötte fel magát Mátyás birodalmának délvidéki főkapitányává. A község felől jól megközelíthető nagyvázsonyi várat várat Mátyás király a hadjáratokban tanúsított vitézségéért adományozta Kinizsi Pálnak.

Négyszintes lakótornyáról, szabályos, négyszög alakjáról hamar felismerni a balatoni lankák között épült nagyvázsonyi várat. A várkápolnában található Kinizsi vörös márvány szarkofágja, amelynek igen hányattatott sorsa volt. A török támadások idején teljesen összetört, és később az 1700-as években ki is fosztották a sírhelyet.

Történelmi Panoptikumban 16 életnagyságú viaszfigura található. Géza fejedelemtől Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondon át Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok. A másik érdekes tárlat a katonakiállítás, amely mintegy 3200 darabból álló történelmi életkép a honfoglalástól napjainkig. Kézzel gyártott figurák, lovasok, kiegészítők, az adott korban jellemző öltözékkel, felszereléssel. Vármúzeumban a feltárás során előkerült tárgyakat, valamint a középkori életet bemutató tablókat, bútorokat, fegyverutánzatokat nézegethetünk.

Bacchus Bormúzeum, Keszthely,

A Bacchus Bormúzeum bemutatja mind a 22 magyarországi borvidéket, és több mint 800-féle eszközt, melyek a szőlő- és borkultúrához kapcsolódnak és legalább 2-300 évesek. Az üvegcsempe borítású, 62 ezer literes, betonból készült egykori bortárolókat alig húsz éve fedezték fel, azóta ezeket is kiállítótermekké alakították. A borkomplexum éttermet és egy kisebb hotelt is üzemeltet, aki tehát Keszthelyt választaná nyaralóhelyül, annak a Bacchusban a gasztroöröme, a programja és a szálláshelye is megvan.

Faluház és Ezerjó pincemúzeum és borgaléria, Balatonkenese

Tornác és pitvar, szabad kémény és tisztaszoba, kamra és döngölt padló, kocsiszín és vályogtégla, nyári konyha és szalmatető: a kenesei faluház egy teljes épségben megmaradt, a Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit magán viselő parasztház.

Érdekessége, hogy berendezés mellett használati tárgyakat is bemutat a házban, és a ház körül. Az érdeklődők megnézhetik a korabeli halászok varsáját, ekéket, reszelőket, zablákat, igákat, lószerszámokat, kolompokat és egy pár ökörpatkót. Bent a házban vajköpülő, mángorlók, csigatészta készítők, fűszertartók, fafaragott kenyértartó, szalmafonatú bab-, borsó-, lencsetárolók láthatók ezen kívül egy működőképes nádszövetfonógép, egy szüretelőkád és egy szőlődaráló is található. Kenesén ugyncsak jó szívvel ajánlják a turisták figyelmébe az Ezerjó pincemúzeumot és borgalériát.

Iskolamúzeum, Tapolca

Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épületében már nem osztogatnak körmöst, de a meszelt falak még látták a fegyelmezésnek ezt a módját. A régi iratok tanulsága szerint az egykori végvár várkastélyának romjaira épült Kántorház már 1726-ban létezett. Itt tanulta a betűvetést Batsányi János, a felvilágosodás költője. A múzeum eredetileg pedagógiatörténeti gyűjtemény volt, majd kiegészült a városra vonatkozó régészeti, történeti, néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti anyaggal.

Fekete István-emlékszoba és a Matula-kunyhó, Kis-Balaton

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Retrótúrának is beillik a Tüskevárból ismert Matula-kunyhó, amely a Kis-Balaton területén fekvő Diás-szigeten található. Ide kísérő nélkül nem léphetnek be a turisták, és mivel a terület fokozottan védett, naponta csak egy csoport indul útnak. A Matula-kunyhó tulajdonképpen egy szerszámossufni méretű nádfedeles építmény. Érdekessége, hogy részben egy 1950-ből megmaradt fénykép, részben pedig a Fekete István Tüskevár című regényében leírtak alapján építették meg. Jelenleg az egykori kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató kiállítás látható benne. A tüskeváras kalandok keddtől szombatig reggel 10 órától indulnak a Kis-Balaton Kutatóháztól. Siófoktól 10 kilométerrere délkeletre, Ádándon is találunk tüskeváras programot: az Árpád utca 4. szám alatt rendezték be a Fekete István-emlékszobát.

További programlehetőségeket találunk a tihanyi babamúzeumban, a sümegi Vármúzeumban, a siófoki tojásmúzeumban, Zamárdiban a mini hadtörténeti múzeumban, Földváron a József Attila emlékmúzeumban, a balatonedericsi Afrika múzeumban, vagy Balatonszemesen a postamúzeumban.