A Balaton legérdekesebb múzeumai

Vágólapra másolva!
Hűsöléshez, kikapcsolódáshoz, napszúrás és gutaütés ellen, rossz időben és kánikulában, buli előtt vagy enyhén másnaposan, az érdekesebb balatoni múzeumok idén is jó programnak ígérkeznek.
Vágólapra másolva!

Balatoni Múzeum, Keszthely: népi gyerekjátékok tárlata és a fagyi

A keszthelyi Balatoni Múzeumban a múlt században készült úgynevezett eszközös játékok közül mutatnak be néhányat. A hagyományos falusi kultúra sajátosságait tükröző leleményes, vicces és még ma is szórakoztató régi játékok jellemzően a ház körül található természetes anyagokból vagy használaton kívüli tárgyakból készültek. Régi fakanál, elnyűtt kendő, deszkadarab, kukoricahéj vagy szalma: faluhelyen semmi nem veszett kárba.

Forrás: --

A Balatoni Múzeumban a falusi játékokon kívül a fagylaltról is megtudhatunk érdekességeket. Az interaktív ismeretterjesztő fagylaltkiállítás valójában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása, amely ötezer éves időutazásra viszi a látogatókat. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével és első ókori fogyasztóival, illetve a magyar fagylaltozás reformkori hőskorával. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai, a parfé és a jégkrém történetéből is. Láthatunk a 19. századból megmaradt cukrászműhelyt, a bemutató interaktív részeként pedig a szervezők berendeztek egy 1960-as évekbeli fagylaltozót is.

Kinizsi Pál Vármúzeum, Nagyvázsony

A roppant erejű Kinizsi Pált gyakran keverik Toldi Miklóssal. A közös bennük talán annyi, hogy mindketten gyakran emelgettek malomkereket. Kinizsi egyszerű molnárlegényből küzdötte fel magát Mátyás birodalmának délvidéki főkapitányává. A község felől jól megközelíthető nagyvázsonyi várat várat Mátyás király a hadjáratokban tanúsított vitézségéért adományozta Kinizsi Pálnak.

Négyszintes lakótornyáról, szabályos, négyszög alakjáról hamar felismerni a balatoni lankák között épült nagyvázsonyi várat. A várkápolnában található Kinizsi vörös márvány szarkofágja, amelynek igen hányattatott sorsa volt. A török támadások idején teljesen összetört, és később az 1700-as években ki is fosztották a sírhelyet.

Történelmi Panoptikumban 16 életnagyságú viaszfigura található. Géza fejedelemtől Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondon át Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok. A másik érdekes tárlat a katonakiállítás, amely mintegy 3200 darabból álló történelmi életkép a honfoglalástól napjainkig. Kézzel gyártott figurák, lovasok, kiegészítők, az adott korban jellemző öltözékkel, felszereléssel. Vármúzeumban a feltárás során előkerült tárgyakat, valamint a középkori életet bemutató tablókat, bútorokat, fegyverutánzatokat nézegethetünk.

Bacchus Bormúzeum, Keszthely,

A Bacchus Bormúzeum bemutatja mind a 22 magyarországi borvidéket, és több mint 800-féle eszközt, melyek a szőlő- és borkultúrához kapcsolódnak és legalább 2-300 évesek. Az üvegcsempe borítású, 62 ezer literes, betonból készült egykori bortárolókat alig húsz éve fedezték fel, azóta ezeket is kiállítótermekké alakították. A borkomplexum éttermet és egy kisebb hotelt is üzemeltet, aki tehát Keszthelyt választaná nyaralóhelyül, annak a Bacchusban a gasztroöröme, a programja és a szálláshelye is megvan.

Faluház és Ezerjó pincemúzeum és borgaléria, Balatonkenese

Tornác és pitvar, szabad kémény és tisztaszoba, kamra és döngölt padló, kocsiszín és vályogtégla, nyári konyha és szalmatető: a kenesei faluház egy teljes épségben megmaradt, a Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit magán viselő parasztház.

Érdekessége, hogy berendezés mellett használati tárgyakat is bemutat a házban, és a ház körül. Az érdeklődők megnézhetik a korabeli halászok varsáját, ekéket, reszelőket, zablákat, igákat, lószerszámokat, kolompokat és egy pár ökörpatkót. Bent a házban vajköpülő, mángorlók, csigatészta készítők, fűszertartók, fafaragott kenyértartó, szalmafonatú bab-, borsó-, lencsetárolók láthatók ezen kívül egy működőképes nádszövetfonógép, egy szüretelőkád és egy szőlődaráló is található. Kenesén ugyncsak jó szívvel ajánlják a turisták figyelmébe az Ezerjó pincemúzeumot és borgalériát.

Iskolamúzeum, Tapolca

Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épületében már nem osztogatnak körmöst, de a meszelt falak még látták a fegyelmezésnek ezt a módját. A régi iratok tanulsága szerint az egykori végvár várkastélyának romjaira épült Kántorház már 1726-ban létezett. Itt tanulta a betűvetést Batsányi János, a felvilágosodás költője. A múzeum eredetileg pedagógiatörténeti gyűjtemény volt, majd kiegészült a városra vonatkozó régészeti, történeti, néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti anyaggal.

Fekete István-emlékszoba és a Matula-kunyhó, Kis-Balaton

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Retrótúrának is beillik a Tüskevárból ismert Matula-kunyhó, amely a Kis-Balaton területén fekvő Diás-szigeten található. Ide kísérő nélkül nem léphetnek be a turisták, és mivel a terület fokozottan védett, naponta csak egy csoport indul útnak. A Matula-kunyhó tulajdonképpen egy szerszámossufni méretű nádfedeles építmény. Érdekessége, hogy részben egy 1950-ből megmaradt fénykép, részben pedig a Fekete István Tüskevár című regényében leírtak alapján építették meg. Jelenleg az egykori kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató kiállítás látható benne. A tüskeváras kalandok keddtől szombatig reggel 10 órától indulnak a Kis-Balaton Kutatóháztól. Siófoktól 10 kilométerrere délkeletre, Ádándon is találunk tüskeváras programot: az Árpád utca 4. szám alatt rendezték be a Fekete István-emlékszobát.

További programlehetőségeket találunk a tihanyi babamúzeumban, a sümegi Vármúzeumban, a siófoki tojásmúzeumban, Zamárdiban a mini hadtörténeti múzeumban, Földváron a József Attila emlékmúzeumban, a balatonedericsi Afrika múzeumban, vagy Balatonszemesen a postamúzeumban.