Szürkemarhafőzés és várjátékok hétvégén a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az előttünk álló hétvége is a bor, illetve az ételek jegyében telik. Balatongyörökön Bor és Dal-fesztivál lesz, Badacsonytördemicen pedig szürkemarhahúsból gulyásfőzőversenyt rendeznek. A szomszédos Szigligeten, a várban pedig ezen a hétvégén tartják a Hagyományőrző napokat.  
Vágólapra másolva!

Hétvégén a Balaton északi partján, a "távolabbi" végén rendeznek kisebb-nagyobb fesztiválokat. Pénteken kezdődik Balatongyörökön a nyolcadik alkalommal megrendezendő Bor és Dal-fesztivál, ahol kizárólag a környék boraiból kóstolhatnak a vendégek. Lesz kézműves vásár, borkóstoló- és hébérszívóverseny is. Esténként koncertekkel szórakoztatják a vendégeket, fellép a Técsői banda és a Sebő zenekar.

Négy faluval arrébb, Badacsonytördemicen rendezik szintén pénteki kezdettel a VIII. Szürkebarát Bor és Szürkemarha Gulyásfőző-versenyt. A programban szerepel Makám-koncert és a helyi amatőr csoportok táncelőadása, de lesz végvári műsor és koncertet adnak a szőcsényi vadászkürtösök is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A főzőversenyre vasárnap kerül sor, amihez már pénteken előkészítik a hozzávalókat. A fesztivál teljes ideje alatt népművészeti és népi iparművészeti vásár és bemutató, patkolókovács-bemutató, vásár (kecskesajt, pálinka, bor és biotermék bemutató), szürkebarát borkóstoló, veterán motorok felvonulása és kiállítása, arcfestés, tombola, és egyéb érdekességek várják a látogatót. A szürkemarha-ételeket kóstolójegy és egyedi díszítésű tányér megvásárlása ellenében ízlelhetik meg a vendégek. Esténként utcabál zárja a programot. A rendezvény részletes programját itt találja.

Szombaton és vasárnap tartják Szigligeten a Hagyományőrző napokat a szigligeti várban. A kétnapos rendezvényen különböző hazai hagyományőrző csoportok mutatkoznak be: lesz lovagi-harcászati bemutató, bajvívás, apródavatás és solymászbemutató is.

A Balaton gyöngyszemeként emlegetett - idén 850 éves - településnek egyedülálló adottságai és történelmi, illetve földtörténeti látványosságai rengeteg programmal szolgálnak. Lent, a parton 18 ezer négyzetméternyi zöldterület, játszóterek, homokozó, kabinok, hideg vizes zuhanyzók, strandröplabda-pálya is található.

Hagyományos szezonvégi szigligeti program a várfutás, amelynek során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A várfutással tulajdonképpen egy XVI. századi eseménynek állítanak emléket. Az errefelé portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat, akiket az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint úgy menekített meg, hogy katonái segítségével felfuttatta az embereket a várdombon, egyenesen a várba. A Hagyományőrző napok részletes programját itt találja.