Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lenne kedvenc balatoni kocsmája, sőt valószínűleg minden településen van egy kultikus hely, amelyet nem szabad kihagyni, ha arra járunk. Íme, a Balaton legjobb kocsmái.

Az első kötelező helyért nem is kell hosszan utazni, hiszen mindjárt az első településen, Akarattyán is van kedvenc hely. Csörcsilnek hívják - igen, így írják -, és nem különösebben jó a kaja, a mosdó sem patyolattiszta, a pálinka kifejezetten rossz, mégis ez az a hely, ahova el kell menni esténként, ha Akarattyán nyaralunk. Nem is lehet eltéveszteni, a főút mellett van, nagy terasszal, kellemesen közömbös kiszolgálással és meccsekkel a tévében.

Csopakon a 71-es út mellett van a Stop büfé. Semmi extra, olcsó italok, remek fröccsök és állandó jó hangulat.

A következő állomás Balatonfüred, ahol a legendás Hatlépcsős a tuti hely. Meglehetősen felkapott, és mivel a hajóállomásra vezető utcán - tehát a város legjobb helyén - található, nem nevezhető a legolcsóbbnak. Amiért mégis mindenképpen érdemes megállni itt, az nem más, mint a helyben készülő velős pirítós, amiért akár a déli partról is megéri átruccanni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy itt kapható-e a legjobb velős pirítós a tó környékén, de az biztos, hogy a legjobbak között van.

A következő három kocsma szintén az északi parton, Révfülöpön található. Az egyik, a Popej nevű tulajdonképpen büfé, jó kolbásszal, hekkel és olcsó fröccsel. A másik a Gomba étterem, de a zöldborsmártásos kacsájuk isteni, és a pizzájuk is sokak szerint szuper.

Remek hely Révfülöpön a Zanzi is, amely az egykori Országos Tervhivatal üdülőjében van a parton, ezért nem látogathatja bárki. Szocreál hangulat és Meggymárka.

Kissé távolabb a parttól Gyulakeszi Tapolca felőli végén van egy nádtetős büfé, ahol szintén a velős pirítós a fő attrakció, és sokak szerint talán még jobb, mint a Hatlépcsősben.

A déli parti kocsmák közül elsőként a Kacor nevű egységet ajánljuk Siófokon. Jó ismerői szerint kifejezetten egyszerű kis kocsma, de épp ezért nyerő. Macskák mindenütt, nagyjából húsz év óta semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre a berendezésen és a kínálaton sem, 250 forintért nemzeti sör kapható, de leginkább itt is a fröccs ajánlott.

A Balatonszemesen nyaraló fiatalok és idősebbek esténként a kikötő mellett lévő Kishalászba igyekeznek, ahol nagy az étel- és italválaszték, hatalmas fedett, de szellős a terasz, és még a kiszolgálás is jó. Mégsem ez a legjobb kocsma a faluban, már csak azért sem, mert hamar bezár. A vasútállomás mellett lévő rockkocsma ugyanakkor az egyetlen hely Szemesen, amelyik hajnalig nyitva tart, amíg van vendég. A helyen étel nincs, ital viszont minden mennyiségben, és jobbnál jobb számokkal teli zenegép is rendelkezésre áll. A tulaj is szívélyes és türelmes, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy Balázs Palira vagy Soltész Rezsőre hasonlít-e inkább.