Meteorokat nézhetünk pénteken Bakonybélen

Vágólapra másolva!
Csillagászati napot tartanak pénteken Bakonybélben: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erdőismereti oktatóbázisán naptávcsöves bemutatóval, ismeretterjesztő előadásokkal várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A hajnalig tartó programsorozatot nem a szakmának, hanem a hétköznapi érdeklődőknek szánták - mondta Somlai Szilárd, a nemzeti park oktatási referense.

A csillagászati nap péntek este hat órakor naptávcsöves bemutatóval veszi kezdetét, amelyen a különleges Herschel-prizmával követik nyomon az izzó gázgömb napkitöréseit. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űreszközöket tesztelő magyar csapatának egy tagja a Marsról és az ég fotografikus észleléséről tart előadást. A program a Pannon Csillagda projekt része, amelynek keretében 2012 tavaszára felépül a csillagászati élményközpont Bakonybélben.

Forrás: AFP

A négy éve hagyományos csillagászati napra a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, bejelentkezni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján lehet. A szervezők reményei szerint a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz megfigyelése mellett szerencsés esetben láthatóvá válik néhány Perseida meteor is.