Brit felfedezők elsőként eveztek fel az Északi-sarkra

Evezés az Északi-Sarkra, Row to the Pole
Vágólapra másolva!
Több mint 450 mérföldet, azaz mintegy 750 kilométert evezett egy brit kutatókból álló csoport, míg elértek az Északi-sarkra. A közel egy hónapig tartó utazás legnagyobb kihívásainak az úszó jégtáblákat és a jegesmedvéket nevezték. Az ötfős legénység váltott műszakban evezett, és napi hétezer kalóriát tartalmazó élelmet fogyasztott el fejenként.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók egy elszánt csoportja elsőként evezett fel az északi földmágneses sarkra, amit a hozzátértők és a sajtó minden idők legnagyobb óceáni evezésének nevezett. Az ötfős csapat, továbbá az utazásról dokumentumfilmet forgató férfi a kanadai Resolute Bayből indult útnak július 29-én egy speciálisan kialakított hajóval. Az Old Pulteney-t különleges talapzattal látták el, mely lehetővé tette, hogy a jégen húzzák - számolt be az esetről a brit Telegraph.

Forrás: Rowtothepole.com
Váltott műszakban eveztek

Az evezést műszakokban osztották be maguk között, és napi 7000 kalóriányi ételt fogyasztottak el fejenként. A csoport nyolc jegesmedvével találkozott az út során, egyikük csupán öt méterre volt tőlük. Az egyik legnagyobb kihívást a úszó jégtáblák jelentették, ráadásul az út vége felé a jég körbe is zárta őket, melyen át kellett vonszolniuk a járművüket.

Jock Wishart volt a csapat egyik tagja, aki korábban már egyedül megkerülte a földet egy motorcsónakkal, és 1999-ben megdöntötte a Londos-Párizs útvonal evezési rekordját. Elmondása szerint a csapat egészen felvillanyozódott, miután teljesítették a 450 mérföldet a sarkvidéki vizeken.

Az út egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásnak a régióra gyakorolt hatásaira, illetve segítsen egy tudományos kutatást azzal, hogy friss adatokkal szolgál a sarkvidék állapotáról. Az út kevesebb, mint egy hónapig tartott, amit Jock Wishart hihetetlennek nevezett. A kutató szerint ez volt élete eddigi legnagyobb tette, mely a tervezés kezdetekor, négy évvel ezelőtt még csak álomnak tűnt.

Hozzátette azonban, hogy egészen az utolsó estéig nem lehettek biztosak abban, hogy elérik a céljukat, de az időjárás kedvezett a küldetésüknek. A hajón utazott még a 37 éves Billy Gammon Cornwallból, a 38 éves Rob Sleep és a brit hadsereg tisztje, a 28 éves David Mans. A 35 éves Mark Delstanche az út sikeres teljesítése mellett annak is örülhetett, hogy néhány nappal ezelőtt megszületett a kisfia.

Jock Wishart a visszérkezés után adott interjúban arra a kérdésre nem válaszolt, hogy hová tervezi a következő útját, viccesen megjegyezve: "ha ezt megmondanám, meg kellene ölnöm". Most viszont - mint fogalmazott - csak arra vár, hogy hazaérjen és megigyon egy jó pohár whiskyt.