Öt év múlva már vendégeket fogad az első űrhotel

első űrhotel, Orbital Technologies, űrutazás
Vágólapra másolva!
Háromszáz kilométer magasan kering majd a Föld körül az első űrhotel. Egyszerre hét vendég szállhat meg benne, nekik az egyedülálló élmény egymillió dollárjukba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egymillió dollárt kell fizetnie annak a turistának, aki az első űrhotel szolgáltatásait akarja élvezni. Az árban benne van az ötnapos szállás és az utazás költsége is. Az egyedülálló szálloda ünnepélyes felavatására azonban még legalább öt évet kell várni.

A vállalkozásba egy orosz cég, az Orbital Technologies vágott bele. A hotel megépítése hatvanmillió dollárba kerül, és nemcsak a turistákat, hanem a Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat is képes fogadni, ha ott valamilyen gond lenne. A kirándulásra befizetők a Szojuz űrhajóival jutnak el a hotelbe, az utazás két napig tart.

Forrás: Orbital Technologies

Háromszáz kilométerre a Föld felett kering az űrhotel

A négyszobás szállodában egyszerre hét vendég szállhat meg. A 300 kilométeres magasságban lévő szálloda minden másfél órában megkerüli a Földet, így a vendégek mindennap tizenhat napfelkeltét és napnyugtát nézhetnek végig. Használhatnak zuhanyt és vécét, és a falhoz rögzített hálózsákokban alhatnak, miközben élvezhetik a súlytalanságot.

Az orosz cég vezérigazgatója, Szergej Kosztyenko azt ígéri, hogy a hotel kényelmes lesz, bár kompromisszumokat nyilvánvalóan kötni kell majd. A vendégek például csak teát és gyümölcslevet ihatnak, az alkoholt száműzik a szállodából. Az ételeket a földön készítik el, így odafent csak a mikrohullámú sütőben megmelegített változatot kapják. Cserébe viszont több napig élvezhetik a súlytalanság állapotát, és a Földről olyan képet kapnak, amilyet eddig csak kevesen láttak.