Megdőlt a nyári forgalmi rekord a Liszt Ferenc repülőtéren

Bár az augusztusi forgalomnövekedésre rányomta a bélyegét a forint gyengesége a svájci frankhoz és az euróhoz képest, mégis rekordmennyiségű, 5,9 millió utas fordult meg a nyár végéig a  budapesti repülőtér termináljain. A repteret üzemeltető Budapest Airport összesítéséből az is kiderül, hogy még mindig London a legkedveltebb úti cél.

A nyári forgalmi összesítés szerint megdőlt a forgalmi csúcs a Liszt Ferenc repülőtéren - közölte a Budapest Airport. A repteret üzemeltető cég közleménye szerint idén augusztusig összesen 5,9 millió utas fordult meg a budapesti repülőtér termináljain, ebből több mint 2,7 millió (egészen pontosan 2 736 412) csak a nyári hónapokban. Ez bő 4 ezerrel több, mint az eddigi legmagasabb szám, amit még a válság előtti évben, 2007-ben sikerült elérni.

Az év eddigi teljes forgalma mintegy félmillióval múlja fölül a tavalyi utasszámot, a sokat emlegetett 2007-es év első nyolc hónapját pedig több mint 130 ezerrel - olvasható a cég beszámolójában.

Az éves forgalomnövekedés 2010-hez képest 9 százalékos, a tavalyi izlandi vulkánkitörés miatti forgalomkiesést beszámítva (akkor becslések szerint mintegy 140 000 ezer utas esett ki négy nap alatt csak Budapesten) még mindig meggyőző, 6,3 %-os az emelkedés az év első nyolc hónapjában.

A Budapest Airport szerint az augusztusi forgalomnövekedésre a jelek szerint azért hatással volt a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható bizonytalanság és a forint gyengesége a svájci frankhoz és az euróhoz képest: az év eleji gyors ütemű növekedés némileg mérséklődött. Ennek ellenére továbbra is minden esély megvan arra, hogy az idei utasforgalom meghaladja az eddigi rekordévet.


Az összesítésből kiderül, hogy a városok "versenyét" továbbra is London vezeti, a budapesti utasok több mint tíz százaléka indul vagy érkezik a brit fővárosba. A második és harmadik legkedveltebb úti cél szinte fej-fej mellett Párizs és Frankfurt, ezeket követi negyedikként Amszterdam.