Kitiltottak egy hondurasi céget az EU légteréből

2011.11.21. 13:29

Az Európai Bizottság ismét frissítette a légifuvarozók feketelistáját, amelyre ezúttal felkerült a Rollins Air hondurasi cég, és szerepel rajta suriname-i, kazah, észak-koreai, valamint több fekete-afrikai országbeli légitársaság is.

A Jordan Aviation légitársaságot korlátozta, a Rollins Air hondurasi céget teljesen kitiltotta az európai légtérből, a TAAG angolai légitársaságot pedig részlegesen mentesítette a korábbi korlátozások hatálya alól az Európai Bizottság (EB).

A testület a repülésbiztonság szempontjából figyeli a légitársaságok tevékenységét, és rendszeresen dönt arról, hogy melyek tevékenységét kell korlátozni vagy betiltani az EU-ban, illetve melyek esetében lehet feloldani korábbi tilalmakat.

A hétfőn közzétett, a légifuvarozók feketelistájának újabb, immár 18. alkalommal frissített változata szerint a TAAG két modern, B-777-300-as típusú gépe biztonságosan működtethető Európában. A jordániai cég három, Boeing-767-es típusú gépétől ugyanakkor egyelőre megvonták az európai légtérhasználati jogot.

Az EU kész segítséget nyújtani a légitársaságnak a biztonságos üzemeltetési feltételek biztosításához. A hondurasi vállalatot azonban - először Franciaország által felvetett - nagyon súlyos biztonsági hiányosságok miatt teljesen kitiltották Európából.

Vizsgálatot folytatott az unió az albán légitársaság ügyében is, de az albán hatóságok által tett kötelezettségvállalások nyomán eltekintett a korlátozások bevezetésétől. Három orosz légitársaság - a VIM AVIA, a Yakutia és a Tatarstan Airlines - esetében csak azért nem hoznak uniós korlátozásokat, mert ügyükben maguk az orosz hatóságok rendeltek el az EU-ba irányuló repülési tilalmat, illetve korlátozásokat.

Emellett korlátozások sújtanak kongói, illetve Fülöp-szigeteki légitársaságokat, amelyek elmulasztották megfelelően dokumentálni azt, hogy a nemzetközi biztonsági szabványoknak megfelelően működnek. Található az uniós tilalmi, illetve korlátozó listán suriname-i, kazah, észak-koreai, valamint több fekete-afrikai országbeli légitársaság is.