A sízés rajongói számára talán sokszor már unalmasak lehetnek a jól ismert síterepek, az igazán őrült síelők mindig valami új és ismeretlen hely felfedezésére vágynak. Ahhoz, hogy igazán különleges helyeken síeljünk keletre, vagy délfelé kell elindulnunk.

Szerbia - Kopaonik

Dél felé elindulva nem is kell Szerbiánál messzebb mennünk, ugyanis bármennyire is furcsa, itt is remek síterepek találhatók, még ha ezeket nem is lehet Ausztriához, vagy Olaszországhoz hasonlítani. A szerb kormány idén arról döntött, hogy kiemelten kezeli az ország síturizmusát és jelentős összegekkel támogatja sípályák modernizálását, a meglévő pályák bővítését és új szállodák, éttermek építését.

Szerbia a bolgár mintát tekinti követendőnek, ahol a szocializmus éveiben rendkívül népszerű síterepek a rendszerváltást követő években drámai visszaesést produkáltak, de ahol az utóbbi években hatalmas fejlesztések indultak és nem csak a régió turistái, de a nyugat-európai síelők is újra felfedezik maguknak az országot.

Forrás: Flickr

Szerbia legkedveltebb síparadicsoma a Szegedtől 430 kilométerre, a Belgrád-Nis autópálya mentén található Kopaonik, ahol összesen 44 kilométernyi pálya várja a síelőket 1650 és 2017 méteres magasságon. A pályák mellett 22 lift működik, egy együléses, öt kétüléses, a többi pedig tányéros, vagy csákányos. A tavalyi szezonban két új négyüléses lift is épült. A pályák egy részét hóágyúzzák, de a terep kifejezetten hóbiztosnak tekinthető: a szezon november végétől húsvétig tart - olvasható a síelők.hu oldalon.

Bosznia - Jahorina

Ha még délebbre autózunk még ennél is különlegesebb helyen síelhetünk: Bosznia-Hercegovina pályáin. A legismertebb közülük talán Jahorina, ahol az 1984 téli olimpia síversenyeit is rendezték. A pályák 30 kilométernyi hosszúságban húzódnak 1100 és 1890 méteres magasság között, a pályák tetejére öt duplaüléses és három húzólift szállítja a síelőket.

Forrás: Flickr

A szerbiai és a bulgáriai rohamtempójú sípálya-fejlesztések itt egyelőre váratnak még magukra, hiszen az ország háború utáni újjáépítése nem tesz lehetővé komolyabb beruházásokat, például az olimpia óta nem cserélték a lifteket. Mindenesetre a pályarendszer adottságai kiválóak. A fejlesztések már legalább a tervek szintjén léteznek és a helyi hatóságok pályázatot írtak ki, hogy egyrészt megtalálják a beruházót, másrészt a síterep turisztikai marketingjének irányítóját. A cél az, hogy 15 éven belül Bosznia legjobb síterepévé váljon Jahorina, és versenyképes legyen Szerbiával vagy Bulgáriával

Bulgária - Borovec

Az elmúlt néhány évben Bulgária ismét helyet követel magának a népszerű sícélpontok térképén. Az ország területén több síelésre kiválóan alkalmas magashegységet találunk: a Rodope, a Vitosa, vagy a Pirin kitűnő síterepekkel várja a téli sport szerelmeseit.

A bulgáriai pályarendszerek előnye, hogy a magas fekvés miatt (többségük 2000 méter körüli magasságon van) rendkívül hóbiztosak. Az utóbbi időkben a legtöbb pályán korszerű felvonórendszereket állítottak üzembe, így ez, valamint a jól karbantartott pályák, az egyre javuló színvonalú szállodai kínálat és a még mindig alacsonynak számító ár nem csak a helyi, de a nyugat-európai turistákat is egyre nagyobb számban vonzza.

Forrás: Flickr

A legismertebb bulgáriai síterep a Szófiától csupán 70 kilométerre található Borovec. Az összes közül ez a legfejlettebb is egyben, néhány év alatt első osztályú, minden igényt kielégítő, luxushotelekkel, szórakozóhelyekkel, éttermekkel teli síparadicsomot varázsoltak belőle.

A szezon novembertől májusig tart Borovecen, itt található az ország leghosszabb lesiklópályája is, amely 5800 méter hosszú. A pályák szintkülönbsége 520 méter, viszont 2040-2560 méterig húzódnak. A 45 kilométernyi pálya mellett 1 kabinos, 3 ülő és 6 húzólift működik. Budapesttől 830 kilométert kell autóznunk, ha Borovecen szeretnénk síelni.