Hogyan válasszunk bukósisakot?

símelléklet, sí, síelés, gyerekek, síelő, oktatás
Vágólapra másolva!
Szerencsére ma már egyre több síelő fején látni védősisakot és egyre több sípályán kötelezően előírják a viseletét. Síoktató szakértőnket kérdeztük arról, hogy milyen a jó bukósisak, mit kell tudnia és mire kell figyelnünk a vásárláskor.
Vágólapra másolva!

Bukósisak mindenképpen ajánlott a sípályán, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Nemcsak "saját magunktól" véd meg, hanem attól is, ha nekünk jönnek például, ami mostanában elég gyakran előfordul a tömött sípályákon - mondta kérdésünkre Szurovcev Zsuzsanna síoktató, aki az ausztriai Söldenben dolgozik.

Pár éve még ritkaság számba ment, ha valaki bukósisakot hordott, ma már a síelők 80 százalékának van ilyen. Minden osztrák sípályán találkozunk a reklámmal: "Az igazi profik sisakot hordanak" (Echte Profis tragen Helm) - a képen pedig Benni Raich, vagy egy másik osztrák profi síelő reklámozza a biztonságot.

A műanyagoktól az aramitos szupersisakig

A sisakokról általánosan elmondható, hogy egy nagyobb esésnél a fejünket mindenképp megvédik, viszont az esés után általában le kell cserélni őket, rosszabb esetben el is törnek - mondja Szurovcev Zsuzsanna. Törött sisakot pedig lehetőleg már ne használjunk a következő síelésnél, mert sérülten semmit nem ér. Különbség a sisakok dizájnjában, szellőzésében, formájában és anyagában van. Minél többet bír egy sisak, annál drágább: például a POC (svéd) sisakok egy fajtája, amiben egy speciális kemény anyagot, aramitot építettek, egy esésnél nem törik szét, akkor sem, ha például éles kőre esünk vele. Az aramit hasonló egy golyóálló mellény anyagához, gyakorlatilag semmi éles tárgyat, követ nem enged át. Az ilyen sisakot egy nagyobb esés után sem kell kicserélni, igaz ennek ára is van, az üzletekben 400 euró körüli áron juthatunk hozzá. Ez a legfelső kategória.

Forrás: Ruroc

Egy fokkal olcsóbb megoldás a karbonsisak, ami nagyon könnyű, szintén sokkal strapabíróbb, mint egy műanyag sisak, nagyobb esés után a gyártók azt javasolják, hogy cseréljük ki, de többnyire nem törnek el - legfeljebb az anyag gyengül el bennük -, sokat kibírnak. Az ilyen sisakok közül manapság nagyon népszerű a norvég Sweet márka: szép dizájn, nagyon könnyű szerkezet, de az áruk elég borsos: 230-240 euró.

A legunkább elterjed sisak-fajta a hagyományos műanyag sisak, ezek megvédik a fejünket a sérülésektől, viszont egy nagyobb esés után mindenképpen cserére szorulnak. Itt rengeteg márka közül választhatunk: Giro, Uvex, Salomon, Casco. A legnépszerűbb talán a Giro, mert formája miatt nagyon sok embernek jól áll, és ez szellőzik a legjobban is, ami a tavaszi hónapokban semmiképp sem hátrány. Ezek a fajta sisakok az első két kategóriánál mindenképpen jobban szellőznek, árban márkától, dizájntól és formától függően kb. 50-200 euróba kerül egy-egy darab.

Még egy kategóriát meg kell említeni: a versenybukósisakokat, bár ez a kategória kevésbé keresett. Ezek a fejet teljesen, és az arc egy részét is befedik, a fent említett sisakok nagy részének leszedhető a fül része, itt a fül rész merev, hogy jobban védjen, valamint további védőfelszerelések szerelhetők rá. Ezeknek a szellőzése elég csekély, lényegesen rosszabbul lehet bennük hallani és nem biztos, hogy a hobbisíelőknek megfelelő választás. Egyébként ezek közül is vannak mostanában nagyon dizájnosak, népszerűek, pl. Shred (Ted Ligety-bukók), POC. Általában keresettebbek a rikító színek, vagy a szép formatervezésű bukósisakok (például a Sweet).

Forrás: AFP

Bukósisakok gyerekeknek

Gyerekek számára is bőséges a kínálat, a fent említett márkák közül szinte mindnek vannak gyerek számára fejlesztett sisakok. Ha ilyet vásárolunk, figyeljünk arra, hogy állítható legyen, így nemcsak egy évig lesz majd jó a gyereknek. Nagyon praktikus a POC rikító narancssárga gyerekmodellje, amihez még kék színű, sisakra szerelhető lámpa és rikító narancssárga mellény is jár - így a ködben is biztosan megtaláljuk majd a gyereket.

Fontos a jó méret

Ha megtetszett egy sisak, nagyon fontos a helyes méret kiválasztása. A legtöbb ma már állítható, általában három méretet ölelnek fel (S-M, M-L, L-XL). A méret pontos meghatározásához a sisakot a homlokunk közepéig előre húzzuk, majd előre-hátra mozgatva a sisaknak együtt kell mozognia a homlokbőrrel. Nem szabad, hogy nyomjon, ha napszemüveggel szeretnénk hordani, mindenképp próbáljuk ki, hogy befér-e alá a napszemüveg szára, és nem nyomja-e a fejet. Kényelmesebb, ha a bukósisakhoz inkább síszemüveget használunk, vannak jó- és rossz időben egyaránt használható szemüvegek, ma már minden síszemüveg alkalmas sisakkal való használatra.

Forrás: AFP

Ha a már meglévő síszemüvegünkkel akarjuk használni, mindenképp együtt próbáljuk fel, akkor ideális, ha nincs rés a sisak és a síszemüveg között próbálásnál. Gyerekeknek jobb a sisak-síszemüveg kombinció, mert ha valahol nyomja a fejüket, a későbbiekben esetleg nem akarják majd fölvenni. A síoktató szerint a gyerekeket semmiképpen se vigyük sisak nélkül a pályára és a síiskolákban is kötelező a használatuk.

A gyerekek számára nagyon fontos védőfelszerelés még a gerincvédő. Egészen kicsi gyerekeknek is árulnak már ilyeneket, mindenképpen ajánlatos, a méret akkor jó, ha a gerincvédő nagyjából a farokcsontig ér. Ma már léteznek protektoros nadrágok, amit snowboardos felnőttek és gyerekek használják elsősorban, miután a snowboarddal fájdalmasakat lehet esni a farokcsontra, ráadásul a snowboardon általában ülni kell, ha az ember pihenőt tart.