Krvavec: sípálya a felhők felett

símelléklet, sí, síelés, gyerekek, síelő, oktatás
Vágólapra másolva!
Szlovénia nem túl nagy mérete ellenére sokoldalú hely idegenforgalmi szempontból. Az országban gyakorlatilag az év teljes egészében szezon van, nyáron ott a tengerpart, tavasszal és ősszel remek túra lehetőségek kínálkoznak és pezsgő kulturális élet várja a vendégeket a nagyvárosokban, télen pedig a Júliai-Alpok nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A szlovéniai síterepek közül korábban egy kisebb pályarendszert, Ribnisko Pohorjét mutattuk be, most az ország legnagyobb és legmodernebb síterepe, Krvavec következik.
Vágólapra másolva!

A krvavec-i sírégió Szlovénia legnagyobb síterepének számít, az ország fővárosától, Ljubljanától 25 kilométerre, a Júliai-Alpok szívében. A pályarendszer 1450 méteres magasságban kezdődik, így kifejezetten hóbiztosnak mondható és a szezon is hosszabbra nyúlik ezáltal. A magas fekvésnek köszönhetően a szezon rendszerint már novemberben elkezdődik és több mint 150 napig, egészen május elejéig tart. A sírégió több hirdetésében is azzal csábítja ide a vendégeket, hogy 100 napot garantáltan lehet síelni itt egy szezonban.

A pályák legfelső pontja 1971 méter magasan van és összesen 30-35 kilométernyi, kitűnően karbantartott pályán síelhetünk. A síterepen egyébként az összes pálya hóágyúzható. A pályákat úgy alakították ki, hogy az egészen kezdők és a legprofibbak is megtalálják a számukra megfelelő nehézségű pályát. Apró kényelmetlenség, hogy a pályák közvetlen közelébe nem lehet autóval eljutni, ugyanis a síliftek alsó állomásához előbb egy kabinos felvonóra kell felülni. A kabinos lift alsó állomásához síbuszok szállítják a síelőket a parkolókból.

Forrás: Flickr

A felső állomásától három ülőszékes lift indul a pályarendszer felsőbb szakaszaira, ahol főként piros és fekete pályákon síelhetünk. Innen egy ülőszékes lift visz fel a pályarendszer legmagasabb pontjára, a Zvoh hegy csúcsára, 1971 méteres magasságba. Innen a 14-es fekete és a 13-as piros pályák indulnak lefelé. Tiszta időben, főként, ha a völgyet felhőtakaró fedi, fantasztikus ezen a pályán síelni, a látvány leírhatatlan. Aki a könnyedebb piros és a kék pályákat részesítené előnyben, a Krzisce csúcs oldalában próbálkozhat. Itt tárcsás felvonók viszik a síelőket az 1658 méteres Krzisce-hegy csúcsára. A snowboarosoknak, sőt a monosízőknek is kialakítottak külön pályát és természetesen a gyerekek számára is vannak lejtők síiskolával.

Forrás: Flickr

Aki pedig síelés után felfrissülésre vágyik, a síterepről 30 kilométerre található Szlovénia egyik legjobb, és Európa szerte ismert fürdője, a Terme Zrece. Ha pedig egy napot síelés nélkül szeretnénk tölteni, a festői Bled-i tó is csak 35 kilométernyi autózásra található.

Különlegesség Krvavecen is található, itt ál ugyanis a Snow hotel, ami nem más, mint egy több kunyhóból álló iglu-falu. A szállodában nemcsak szobák, hanem étterem és bár is van. Akinek egyszer sikerül itt szobát foglalnia, egészen biztosan visszajön.