Öreges síelés Szlovénia legkisebb síparadicsomában

Rogla síközpont, Szlovénia, Porhó
Vágólapra másolva!
Alig több mint négy óra alatt érhetünk el Budapestről Szlovénia nagy síterepei közül a legkisebbre, a Maribortól 30 kilométerre fekvő Roglába. A pályarendszer méretei nem túl nagyok, összesen 21 kilométernyi lejtő áll itt a síelők rendelkezésére és nem mondható túlságosan magas fekvésűnek sem, - 1050-től 1517 méteres magasságig húzódnak a pályák - de ez Szlovénia egyik legjobban kiépített síközpontja. A nyugodt, könnyed síelés kedvelőinek ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Roglán összesen 2 négyüléses felvonó és tíz húzólift szolgálja ki a pályákat, amelyek többsége kék és piros nehézségű, de van két kilométernyi fekete pálya is, ahol FIS versenyeket is szoktak rendezni. A pályák teljes hossza kb. 21 kilométer.

Viszonylagos alacsony fekvése ellenére Rogla kifejezetten hóbiztos síterepnek számít, köszönhetően a lejtők északi fekvésének. Ott jártunkkor, január elején a völgyben szárazak voltak az utak és nyoma sem volt hónak, a pályákat, 1000 méteres magasságon pedig 40-50 centi hó takarta, amit természetesen hóágyúval tartanak karban.

Roglán, a szerencsés domborzati fekvés miatt - a síközpont szíve egy fennsíkon fekszik - a pályák felső szakaszán több lankás lejtő található, ezért kitűnő hely a gyerekes családok számára. A pályarendszer érdekessége, hogy itt, a fennsíkon található a szálláshelyek többsége és a sípályák innen indulnak lefelé.

A rogla-i pályák kiválóan kezeltek, a liftek is jó állapotban vannak, már-már az osztrák színvonalhoz közelítenek, de a kiszolgálóegységek, a hütték és főleg a tájékoztatás még elmaradnak a tökéletestől. A síbérleteket például csak egy helyen, a négyüléses lift felső végállomásánál lévő központi épületben lehet megvásárolni, összesen két ablaknál, ráadásul az ártájékoztató táblákon sincsenek, német-, vagy angol feliratok, igaz a legtöbb hüttében az ételek neveit több nyelven, köztük magyarul is kiírják.

Rogla nem tartozik a drágább síterepek közé, itt valamivel olcsóbban juthatunk hozzá a jegyekhez, mint például Ausztria legtöbb régiójában. Az egynapos felnőtt bérlet főszezonban 29 euróba, a 6 napos 134 euróba kerül. Lehetőség van 2,3,4 és 5 órás jegyek vásárlására is, ezek 20 és 29 euró közötti összegbe kerülnek egy felnőtt síelőnek. Az egynapos gyerekbérlet 16, a 6 napos 73 eurót kell fizetni. A jegyeket online is megvásárolhatjuk.

A jegyiroda és a parkoló közelében lévő Hotel Roglában található a síkölcsönző, ahol egy teljes felszerelést bakanccsal, léccel, bottal, sisakkal és szemüveggel 20-25 euróért kölcsönözhetünk fél napra.

Roglán természetesen sífutók számára is vannak kialakított pályák 18 kilométer hosszúságban, van bébilift és síiskola, szánkópálya, a snowboardosok és a freeride-osok számára pedig elkülönített fun park.

Síelés után üdítő kikapcsolódás lehet az innen nem messze, lent a völgyben lévő európai hírű Zrece termálfürdő.