A fapadosok húzhatják fel idén a Budapest Airport forgalmát

2012.01.23. 13:59
Idén az utasok számának további 300 ezres bővülésére számít a Budapest Airport (BA) a Liszt Ferenc repülőtéren, ahol tavaly 8,9 millió utas fordult meg. Új hosszú távú járat az idén nem indul ugyan, de 2013-ban új célállomás lehet Tokió, Chicago és New York.

A tavalyi, kiemelkedően eredményes év után a Budapest Airport az idén az utasok számának további 300 ezres bővülésére, 9,2 millió utasra számít - számolt be Kam Jandu, a cég légi közlekedési üzletágának igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

A növekedés motorja a tavalyival ellentétben nem a hagyományos légitársaságok, hanem a diszkont cégek bővülése lehet - tette hozzá. Megemlítette, hogy az idei első egy-két hét forgalma is jól alakult, különösen a Malév teljesítményének köszönhetően.

Jost Lammers vezérigazgató a nemzeti légitársaságot firtató kérdésre azt mondta: örülnek a kormányzati elkötelezettségnek, mert meggyőződésük, hogy van jövője, piaca a légitársaságnak, és a Budapest Airport átszálló forgalmát is elsősorban a Malév hozza. A reptér üzemeltetője ezért minden segítséget megad a Malévnak, például a költségei csökkentése érdekében - fűzte hozzá. Emlékeztetett rá, hogy az idén a társaság kiköltözik új reptéri székházába, amivel jelentős bérleti díjat takaríthat meg.

Új, hosszú távú járat az idén nem indul ugyan, a már megkezdett tárgyalások alapján azonban a BA reményei szerint 2013-ban több új hosszú távú járattal bővülhet a kínálat. A lehetséges új célállomások közé sorolta Tokiót, Chicagót és New Yorkot.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felmérés szerint a reptér a legnagyobb magyarországi foglalkoztató, az itt lévő cégek 12 000-13 000 embernek adnak munkát, és minden további egymillió utas újabb 1300 munkahelyet jelent a reptéren és környékén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK