A kezdő, de a haladó síelők számára is fontos kérdés, hogy milyen lécet válasszunk vásárláskor, ami nemcsak árban felel meg a várakozásainknak, hanem a tudásszintünkhöz is illik. A Porhó által megkérdezett síoktató szerint a legfontosabb szabály, hogy mindig a tudásszintünknél eggyel jobb sílécet válasszunk. Rengeteg léc van a piacon, biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Kezdőknek

Úgynevezett "puha" sílécet keressünk, ez azt jelenti, hogy könnyen fordul, nem kell különösebb erőt kifejtenünk a manőverezéshez és "elnézi" a hibáinkat - mondta kérdésünkre Szurovcev Zsuzsanna, síoktató. Nagy sebességnél az ilyen lécek azonban nem stabilak, csőrük rezeg a havon. Ezért a kényelmetlenségért a kezdő léc a haladó síelőknek már nem ajánlott, nem nyújt tökéletes élményt.

Középhaladóknak

A kezdőnél keményebb lécet keressünk, lehetőleg a tudásszintünknél jobbat, különben nem tudunk fejlődni. A keményebb léc nem jelent versenylécet, egyszerűen a kezdő fölötti lécekre vonatkozik. Vehetünk ún. allround / all mountain lécet, ezeket könnyű irányítani a pályán és a pályán kívül is megállják a helyüket. A választék e téren nagyon széles, tisztában kell lennünk a tudásszintünkkel ahhoz, hogy a legmegfelelőbb lécet válasszuk ki. Ezek között is vannak keményebbek és puhábbak, a puhábbak jeges, kemény pályán szintén nem elég stabilak, friss hóban, buckás pályán viszont könnyebb irányítani őket. A keményebb lécek itt akár több kategóriával is tudásszintünk fölött lehetnek, a kategória teteje a pályán minden körülmények között épp olyan élvezetes sízést nyújt, mint terepen, vagy friss hóban.

Haladóknak

"Kemény" lécek. Ezekkel ugyan keményen meg kell majd dolgoznunk egy-egy kanyarért, de a "jutalom" sem marad el. A kemény lécek segítségével megérthetjük, mi az, ami eddig hiányzott technikánkból vagy mi az, amit nem csináltunk elég intenzitással. Egy haladó síelő csak kemény lécen fejlődhet igazi "profivá", ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal a legkeményebbel kellene kezdenünk. Sajnos a síléceket nem oszthatjuk két egyszerű, puha és kemény kategóriára. Rengeteg eltérés van köztük ezen a téren, ráadásul egyénenként is különbözhet, mi az, amit keménynek érzünk, s mi az, amit puhának. Talán állíthatjuk, hogy az Atomic, vagy a svájci Stöckli lécek a top kategóriában mindenkinek egyformán keménynek tűnnek. A többi márka léceiről ugyanezt nehezebben tudjuk kijelenteni. A lényeg: minél keményebb egy léc, annál kevesebb hibát néz el nekünk a sípályán, és annál több erőre, valamint megfelelő technikára van szükség a tökéletes kanyarok kivitelezéséhez. Ha azonban az ember megmarad a puha léceknél, idővel nem lesz semmi, ami motiválja, ami által jobb síelővé fejlődhetne.

Forrás: AFP

El kell döntenünk, mire akarjuk használni elsősorban új lécünket. Többet megyünk vele terepen, vagy inkább a pályán maradnánk és ott csiszolnánk hibátlanra technikánkat. Aki inkább a freeride-ra, terepsízésre hajlik, annak mindenképpen ajánljuk az all mountain lécek felsőbb kategóriáit, azaz a keményebbeket, aki pedig a pályán maradna, az próbálkozzon a különböző keménységű race carverekkel. Ez utóbbiak felső kategóriás lécei külsőre igencsak hasonlítanak a világsztárok síléceihez.

Ne várjuk azonban, hogy a világkupában szereplővel teljesen azonos lécet találunk bármelyik síboltban. Ezekhez az ún. "káder" lécekhez csak nagyon jó kapcsolatok árán juthat hozzá az ember, egyszerű sportboltokban pedig egyáltalán nem is tartanak ilyeneket. A különbség egy top kategóriás race carver és egy káderléc között az, hogy bár a race carver is szendvics technológiával készül, a világkupasík szendvics szerkezetei sokkal több rétegből állnak össze, ezáltal sokkal stabilabbak és nem utolsó sorban a sugaruk sem 14-17 méteres, hanem mindenképpen 20 méter fölött van (hacsak nem szlalom lécről beszélünk). Hobbisíelőknek mondhatni semmi szükségük valódi versenylécekre a pályán, hiszen soha nem tudnák kihasználni őket. Elégedjünk meg a race carverrel, ami dizájnját tekintve szinte megegyezik a sztárok síléceivel, és technikánk csiszolására-tökéletesítésére remekül megfelelnek.

Méretek

Kezdőknek: 15-20-25 cm-rel rövidebb lécet válasszunk a magasságunknál.

Középhaladó: Akkora léc az ideális, ami nagyjából a síelő az orráig ér.

Haladó: A síelő magasságával azonos magasságú, vagy akár magasabb lécet is választhatunk, tudásszintünknek megfelelően 5-10, vagy akár 15-20 cm-rel is.

Sugár

Megint el kell döntenünk, hogy mi az elsődleges célunk a síléccel. Ha minden vágyunk a hóra fekve, igazán döntött kanyarokat csinálni (fun carving), akkor irány a szlalom léc, 9-12 méteres sugárral.

Ha inkább gyorsabban mennénk, nem aggódva azon, hogy a lécünk folyamatosan kanyarodni akar, válasszunk nagyobb sugarú lécet: 14-18 méteres sugarút. A nagyobb sugarú léceken jobban csiszolhatjuk technikánkat is, hiszen egy-egy kanyarhoz nem elég csak belenyomnunk a léc élét a hóba. Muszáj, hogy mi is közrejátsszunk a kanyar kivitelezésében.

Egy igazán kemény, felső kategóriás szlalom vagy óriás szlalom léccel terepen meg fog gyűlni a bajunk, erre mindenképp legyünk felkészülve. Terepen ajánlatos hosszabb és puhább lécet választani, minimum 14 méteres sugárral.

Sílécet ajánlatos inkább szakboltban venni, ahol értenek hozzá, tanácsot tudnak adni, válaszolnak a kérdéseinkre. A nagy áruházak, pl. Hervis, saját síléckontingenst kapnak, ezek a lécek különböznek a szakboltokban kaphatóktól. Lécet, főleg kezdőként, bérelhetünk is. Ha itthon tesszük mindezt, sok pénzt megspórolhatunk, azonban megint nagyon fontos, hogy olyan helyről béreljünk, ahol lehetőleg újabb léceket kölcsönöznek (még mindig vannak helyek Magyarországon, ahol 10-20 éves léceket kölcsönözhetünk) és ki tudják választani a számunkra megfelelőt - mondta kérdésünkre a Kona City Kerékpár és Sí bolt ügyvezetője. Kölcsönözhetünk akár a sípálya aljában is, ennek megvan az az előnye, hogy ha nem felel meg a léc, bármelyik pillanatban kicserélhetjük, az eladók értenek a sífelszereléshez, viszont számítsunk magasabb árakra.