Fasnacht: karnevál a hegyek tövében

símelléklet, basel, Fasnacht karnevál
Vágólapra másolva!
Minden évben február végén három napra megáll az élet a Svájc északi csücskében, három ország határán lévő Baselben. Az amúgy meglehetősen nyugalmas városban ilyenkor felfordul minden, ekkor tartják ugyanis a helyi farsangi karnevált, a Fasnachtot, ami a helyiek szerint a riói és a velencei karnevál után a harmadik legnagyobb karnevál a világon. Egy biztos, a város apraja, nagyja részt vesz a felvonulásokon és a jelmezek készítésén.   
Vágólapra másolva!

A baseli karnevál szigorú dolog, legalábbis ami az ide látogató külföldi, vagy országon belüli turistákat illeti. Pontosan rögzített szabályai vannak ugyanis annak, hogy a vendégek hogyan nézhetik a karnevált, hogyan fényképezhetnek közben és milyen dolgokat nem ildomos tenniük a fesztivál ideje alatt.

A fotózásnak nagy jelentősége van, ugyanis a Fasnacht éjszaka, egészen pontosan hajnali 3 órakor kezdődik. A felvonulás kezdetekor az egész belvárosban lekapcsolják a világítást és nemcsak a köztereken, hanem a kocsmákban, éttermekben is. A vendégeket ezért arra kérik, hogy kerüljék a vaku használatát, mert a hatalmas álarcokba öltözött helyeik szemét zavarja a sok villanás. Előfordult, hogy a szabályról megfeledkező külföldieket egy lendületes taslival emlékeztették a rendre.

Azért a Fasnacht alapvetően békés dolog. A karnevál kezdetekor több tucat kisebb-nagyobb 20-40, de akár 100 fős csoport, úgynevezett "clique" járja a várost. A csoportok három részre tagolódnak, elől mennek a parányi fuvolákat, pikolókat fújók, őket követik a dobosok, majd legvégül következik a lényeg, a színes lampionokkal kivilágított karneváli installáció. Ez utóbbiakat minden egyes csoport, clique hosszú hónapokig tervez és a tagok közösen készítik el a városnak bemutatandó dekorációt, amely a karnevál utolsó napján egy szépségversenyen vesz részt. Az installációk témái az elmúlt egy év helyi történéseit, vagy a nagyvilág fontosabb eseményeit figurázzák ki. Az idei felvonuláson láttunk az eurót koporsóban temető csoportot és a helyi celebvilágot kifigurázó clicque-t is.

Fotó: Vas László [origo]

A clique-k tulajdonképpen vegyes társadalmi összetételű csoportok, tagjai között ugyanúgy van bankigazgató, mint villamosvezető és év közben rendszeresen összejárnak, rendezvényeket tartanak, sőt a legtöbb clique-nek saját borozója is van, ahová igazi megtiszteltetés bejutni a karnevál idején. Minden tag éves tagdíjat fizet, amelyből finanszírozzák a karneválra készülő jelmezeket. A clique-k tagjai kizárólag helyiek lehetnek és aki belép egybe, minden valószínűség szerint élete végéig ehhez a csoporthoz tartozónak vallhatja magát.

Az éjszakai felvonulás hajnalig tart, ekkor a csoportok szép lassan elvonulnak saját borosponcéikbe, az utcákon sétáló több tízezer érdeklődő pedig megpróbál bejutni valamelyik étterembe, vagy kifőzdébe, hogy elfogyassza az ilyenkor hagyományosnak számító lisztleves, a Mehlsuppét.

Forrás: AFP

A Fasnacht egyébként középkori eredetű és a Húsvétot megelőző böjti időszakhoz kapcsolódik. A karnevál első dokumentált említése 1376-ból való, de a karnevált felvezető hajnali felvonulást 1835-ben tartották meg először. A karnevál első éjszakája tehát a csoportok felvonulásával telik, de a nap felkeltével folytatódik tovább az őrület. Ekkor újabb csapatok csatlakoznak a felvonulókhoz, az úgynevezett Gugge-musik zenekarok, amelyek szintén álarcban, jelmezben járják az utcákat és néhol tudatosan hamisan, ismert, vagy kevésbé ismert slágereket játszanak leginkább sramlizenekar-stílusban. Idén a vonulók a helyi dalok mellett musical-részleteket, Michael Jackson, sőt még Green Day slágereket is fújtak. A csapatok traktorok mögé szerelt szekereket követnek, a szekereken az egyes clique-k tagjai állnak és konfettit, gyümölcsöt, édességet dobálnak a tömegbe, sőt volt olyan kocsi is, amelyről sört csapoltak a nagyérdeműnek. Apropó konfettik. A konfettik szórásának is megvannak a szabályai a karnevál idején. A járókelők fejére, kapucnijába, ruhája alá csak és kizárólag egyszínű konfettit lehet szórni, - a boltokban kapható előre csomagolt zacskós kiszerelésben - ugyanis, ha vegyes színű konfettiket látunk magunk felé hullni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt valaki a földről vette fel, tehát koszos.

Fotó: Vas László [origo]

A karnevál második napján a gyerekeké a főszerep. Ilyenkor a városban mindenfelé kis kalózt, tigrist, természetesen pókembert és más jelmezekbe öltöztetett gyereket lehet látni, akik a szintén beöltözött szülőkkel sietnek a felvonulásra. A karnevál utolsó napján a város székesegyháza előtti Münsterplatz-on kiállítják az összes clicque alkotását, hogy még egyszer utoljára megcsodálhassa a város az alkotásokat. Utána már csak 362-t kell aludni és jön a következő Fasnacht.

A baseli Fasnachtra már külön csomagokat is kínálnak a helyi szállodák, de aki kíváncsi a karneválra, érdemes jó előre szállást foglalni, mert a farsang közeledtével rohamosan emelkednek az árak. Egy jobb belvárosi szállodában 90-120 svájci frankot kérnek el ebben az időszakban egy szobáért egy éjszakára reggelivel A főpályaudvar környékén több 3-4 csillagos szálloda is van, innen néhány perces séta a régi belváros. Budapestről legegyszerűbb előbb Zürichbe repülni - ma már csak a svájci Swiss kínál ide közvetlen járatokat a magyar fővárosból - majd pedig vonatra szállni. A vonatút a zürichi repülőtér és Basel között mindössze egy óráig tart.