Hol síelhetünk nyáron?

Kitzsteinhorn, Kaprun, nyáron is síelhető gleccserek
Vágólapra másolva!
Bár az idei kitűnő hóviszonyok miatt a legtöbb magasan fekvő európai síterepen egészen április közepéig, sőt vannak olyan helyek ahol az erdőhatár fölötti pályák miatt egészen május közepéi tart a szezon. Aki nyáron sem szeretne sízés nélkül maradni, néhány ausztriai, svájci és franciaországi gleccseren akár augusztusban is megteheti.
Vágólapra másolva!

Franciaország

Franciaországban Tignes a legfejlettebb és legnagyobb kiterjedésű nyári síterep. A Grande Motte-gleccser 3650 méteres magasságig húzódik és a síelők egy siklóvasút és egy kabinos felvonó segítségével juthatnak fel a pályákig. Emellett a szomszédos síparadicsomban, Val d'Isere-ben a Le Fornet kötélvasúttal a 3300 méteres Pissaillas-gleccser pályáit is megnyitják a nyári hónapokban. Alig 30 méterrel magasabban fekszenek Alpe d'Huez gleccserpályái a Sarenne-gleccseren, de ezeket a lejtőket elsősorban a gyakorlott síelőknek ajánljuk.

Ausztria

Forrás: AFP
Felvonó a Kitzsteinhornra

Nem úgy Ausztria egyik kedvelt nyári sídesztinációját, a Kaprun fölött húzódó hatalmas területű Kitzsteinhorn-gleccsert, ahol még augusztus legmelegebb napjaiban is nyitva vannak a lankás kék pályák. A széles, kellemes ejtésű pályákon igazi szabadságérzetet nyújt a síelés. A 3209 méteres magasságban lévő gleccserpályákat hegyi vasúttal és több szakaszból álló kabinos felvonókkal lehet megközelíteni. A Kaprun közelében lévő Zeller See és a partján fekvő hangulatos kisváros, Zell am See nyáron is turisták ezreit vonzza, így a Kitzsteinhorn talán a legnépszerűbb gleccserpálya Ausztriában.

Forrás: Flickr
A Stubai-gleccser

Szintén sok síelő keresi fel a nyári hónapokban az Innsbruckhoz közeli Stubai-gleccsert is, amely a nyári hónapok alatt végig üzemel. A gleccserhez legközelebb eső síközpontból, Neustiftből indulnak a felvonók a 3200 méteren lévő gleccserhez. Az elmúlt években modernizálták a kabinos lifteket, és kilenc új felvonót állítottak üzembe a gleccseren.

Forrás: Flickr
A Hintertux-gleccser

A Karintia szívében található Möltall-gleccser szintén 3000 méter feletti pályákkal várja a nyári síelőket, akik a Höhe Tauern csúcsai között élvezheti a siklást a napsütésben. A szintén közkedvelt Hintertux-gleccser, Mayerhofen falucska közelében az ausztriai gleccserek közül a legmeredekebb pályákat kínálja kifejezetten a gyakorlott síelők számára.

A tiroli Söldenben van Ausztria egyik legnagyobb síelhető gleccserfelülete, a Rettenbach és a Tiefenbach gleccserek. A 3000 méter feletti pályák 20 négyzetkilométeren terülnek el és kilenc modern sílift szolgálja ki az itteni pályákat. A síterep érdekessége, hogy Rettenbach felől egy kivilágított alagúton síelhetünk át Tiefenbach felé - írja a Síelők.hu

Svájc

Forrás: Vas László [origo]
A Mont Fort csúcsa Nendazban

Az alpesi országban szinte bármerre indulunk el, találunk nyáron is síelhető gleccsereket. Zermattban a Theodul-gleccser a legjobb hely egy augusztusi síelésre, de a közeli Saas Fee-ben található a legnagyobb és legjobb állapotú gleccserpálya, amelyet a kevésbé gyakorlott sízők is bátran kipróbálhatnak. A Verbier és Nendaz között a 3000 méteres Mont Fort csúcs alatt lévő gleccsert is érdemes kipróbálni, ha a nyári hónapokban arrafelé visz az utunk.