Összefognak a vendégekért a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Több, Balatonfüred környékén található neves szálloda, étterem és pincészet úgy döntött, hogy a térség világszínvonalú idegenforgalmi kínálatát ezentúl összefogják és közösen is népszerűsítik. A szerveződő Balatonikum Klub célja, hogy szélesebb körű tájékoztatást nyújtsanak a vendégeknek a kikapcsolódási lehetőségekről, és felhívják a figyelmüket: a vendéglátóhelyek többsége nem csak nyáron, hanem egész évben nyitva tart. A Balatonikum ősz elejétől fog indulni, az első megbeszélésnek Jásdi István, a csopaki Jásdi Pince borosgazdája adott otthont, őt kérdeztük a részletekről.
Vágólapra másolva!

"A koncepció mögött az áll, hogy a környezetünkben egy sor ötcsillagos attrakció van, ami egész évben vonzza az embereket, de nincsenek semmilyen egységbe rendezve. Egy neves szállodában is előfordult, hogy a vendégek hiába kérdezték az egyik közeli pince elérhetőségét, még a főpincér sem adott választ. Nyilván ők azt akarják, hogy a vendégek náluk töltsék el az idejüket. Ezen a hozzáálláson akarunk változtatni" - mondta az [origo] kérdésére Jásdi István, aki a Balatonikum Klub egyik szervezője.

A Balatonikum nem csak egy kósza elképzelés. Jásdi István elmondta, hogy komoly munka folyik a háttérben, folyamatosan haladnak előre konkrét lépésekkel. A klub Balatonalmádi-Balatonfüred-Tihany térségét érinti a Balaton északi partján egy körülbelül 30-40 km átmérőjű körben. A legismertebb szállodák, éttermek, pincék kapcsolódnak össze a klub révén, például a tihanyi apátsággal vagy a Herendi Porcelángyárral. "Jól fogadták az ötletet, az eddigi találkozókra minden meghívott eljött, mert felfogták, hogy ez egy olyan projekt, amire érdemes áldozni. Olyan tizenöten kezdjük el, aztán a többiek majd kedvet kapnak, ha látják, hogy népszerű a dolog. Ami a költségeket illeti, nem kezdünk óriási összegekkel, inkább lépésről lépésre haladunk, és az eredmények függvényében fogunk fejleszteni."

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A balatonfüredi Anna Grand Hotel is csatlakozott a klubhoz

A projekt kulcsfontosságú része, hogy a részt vevő helyeket nem csak a név fogja összekötni, hanem egy közös fuvarozási hálózat is. "Ez nagyon lényeges, mert amíg Villányban az ember könnyedén átsétálhat egyik pincéből a másikba, a Balaton menti pincék néhány kilométerre is lehetnek egymástól, így nehezebb megközelíteni őket. Pedig a színvonaluk semmivel sem rosszabb. Kisbuszos hálózaton gondolkodunk, vagy olyan kisvonaton, amely Balatonfüreden is közlekedik, hogy a vendégek egy vacsora után is könnyedén vissza tudjanak majd menni a szállodájukba. Úgy néz ki, hogy a térség szervezeteit összefogó Balaton Best fogja segíteni ennek a közlekedési hálózatnak a létrejöttét, uniós forrásokat is bevonva." - mondta Jásdi István.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Könnyű lesz megközelíteni a Balatonikum helyszíneit

"Túlzás lenne azt állítani, hogy én találtam ki a klubot, benne volt a levegőben. A partnerekkel ültünk össze, nálam volt az első találkozó. Úgy lesz kialakítva a Balatonikum, hogy minden helyen be lehessen majd kapcsolódni a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy ha bejelentkezünk a szállodába, akkor ott kínálni fogják a vendégeknek a golfozást, a borpincék látogatását és az összes többi programot is. Hogy a vendég érezze, sok minden van itt a környéken, és ne akarjon egyből hazamenni. Ausztriában is így működik ez. Bármilyen vállalkozás bekerülhet a Balatonikumba, ha valódi, magas színvonalat képvisel" - magyarázta Jásdi.

A közös kínálatot egységes marketinggel fogják népszerűsíteni. Lesz közös honlap linkekkel összekötve, lesznek különböző kiadványok és persze Facebook-oldal is. 150 km-es körzeten belül fogják igazán reklámozni a klubot, ebben benne van Bécs, Pozsony és természetesen Budapest is. "A következő hetekben kezdünk el dolgozni a kiadványok kialakításán, hogy a nyári csúcsszezonban már tudjuk népszerűsíteni a klubot. Ősz elején fogunk igazán elindulni."

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Megtudtuk, az őszi időzítés nem véletlen. "A Balatonikum fontos célkitűzése, hogy segítségével ősszel is megtudjuk tölteni a férőhelyeket, hiszen a projektben részt vevő vendéglátóhelyek egész évben látogathatók. Nyáron nincs probléma, de ősszel vagy télen nincs könnyű dolgunk. Ráadásul azok az éttermek, amelyek csak nyáron, 3 hónapig tartanak nyitva, nehezen jutnak minőségi kiszolgáló emberekhez. Mert aki, mondjuk, Ausztriában dolgozik, az nem biztos, hogy haza fog jönni a nyárra, ezért állandó, stabil emberekre lenne szükségük. Egy olyan rendszerbe rendeződünk, ahol együtt többek leszünk, mint külön-külön. Az egyes helyeknek más ugyan a vendégköre, de az biztos, hogy mindenkinek jót tesz majd. Egységes színvonalat szeretnénk, állandó nyitva tartást és azt, hogy ne legyen minőségi eltérés a nyár és az ősz között" - tette hozzá Jásdi István.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az [origo] olvasói is hozzájárulhatnak a sikerhez. Jásdi István ugyanis elmondta, hogy a Balatonikum Klub nem a végleges neve a kezdeményezésnek, ezért örömmel vennék az ötleteket. A "klub" biztosan szerepelni fog a végleges elnevezésben, de a "Balatonikum" helyett várják a javaslatokat a [email protected] e-mail címre.

A Balatonikumban részt vevő helyek eddig:
Anna Grand Hotel (Balatonfüred), Balaton Golf (Balatonudvari), Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), Borcsa Étterem és Pizzéria (Balatonfüred), Chianti Étterem (Veszprém), Echo Residence (Tihany), Figula Pincészet (Balatonfüred), Flamingó Hotel (Balatonfüred), Herendi Porcelángyár, Hotel Ramada (Balatonalmádi), Hotel Silver Resort (Balatonfüred), Jásdi Pince (Csopak), Karolina Kávéház (Balatonfüred), Szt. Donát Pince és Borház (Csopak), Tihanyi Apátság, Víg Molnár Csárda (Csopak)