Afrikai nyaralás gepárdmenhelyen

kihalófélben lévő állatok, gepárd
Vágólapra másolva!
Világszerte egyre népszerűbbek az önkéntes munkával összekötött nyaralások. Azoknak, akik arról álmodoznak, hogy nagymacskákkal töltik szabadidejüket, érdemes Namíbiát célba venniük, ahol több állatvédő szervezet is működtet gepárdmenhelyet.
Vágólapra másolva!

A világ jelenleg mintegy tízezer egyedet számláló gepárdpopulációjának harmada él Namíbiában. Ott is számos veszélynek vannak kitéve: számuk a nyolcvanas években a felére csökkent a lakosság növekedése, az egyre sűrűbb közlekedés, a nem őshonos növényekkel való érintkezés és a marhatartók miatt, akik állataik védelmében gyakran megölték a gepárdokat. Az elmúlt időszakban azonban több állatvédő projekt segítségével sikerült stabilizálni, sőt egy kissé növelni is - 2500 és 3000 egyed közé - az ország gepárdállományát - írja a BBC. A nagymacskák védelméből a helyiek mellett a turisták is kivehetik a részüket. Bár egy ilyen önkéntes munkával egybekötött nyaralás kemény munkával jár, az állatok közelsége, a tűz körül elköltött közös vacsorák, a helyi focibajnokságban való részvétel vagy a namíbiai kirándulások rendkívüli élményeket ígérnek.

Forrás: [origo]

Az állatvédelem és a felelős turizmus iránt elkötelezett Great Projects iroda 2-12 hét hosszú, önkéntes munkával összekötött nyaralásokat szervez a Naankuse gepárdvédő projekttel közösen. A namíbiai fővárostól 45 percre található menhelyükön az önkéntesek közösségi szálláson vagy szafari sátrakban laknak, napközben bozótot irtanak, a gepárdok után takarítanak, de akár páviánkölykökre is vigyázhatnak."Jönnek hozzánk bankárok, tanárok, konyhásnénik, akik valami egészen mást akarnak csinálni, mint a mindennapokban és az állatvédők életét akarják élni" - mondta Afzaal Mauthoor, a Great Projects vezetője a BBC-nek. Harriet Whitmarsh például már többször is dolgozott önkéntesként a Naankuse menhelyen. Mint elárulta, számára a legmeglepőbb a gepárdokban nem fantasztikus sebességük volt, hanem az, hogy mennyire hangosan dorombolnak. "Olyan a hangjuk, mint egy csónakmotoré" - jegyezte meg.

A Naankuse célja elsősorban a gepárdok rehabilitációja és a vadonba való visszaszoktatása. Akadnak azonban olyan állatok, amelyek sérüléseik miatt nem tudnának életben maradni természetes élőhelyükön, így a turisták legnagyobb örömére az emberhez szokott állandó lakói is vannak a menhelynek. A People and Wildlife Solutions (PAWS) elnevezésű önkéntes program az Africat-projekt része, amelynek célja biztonságos élőhelyet biztosítani a leopárdoknak és gepárdoknak. A szervezet, amely csaknem húsz éve kezdett el begyűjteni sérült vagy a háziállatokra veszélyt jelentő gepárdokat, ma egy rezervátumot működtet. Az önkéntesekre itt elsősorban fizikai munka vár. A marhatelepből átalakított rezervátum területén például vízgyűjtőket kell ásni és irtani kell a tövisbokrokat is, amelyek megvakíthatják az állatokat.

Az önkénteseket itt minimum két, maximum nyolc hétre fogadják, és a munka után tábortűz melletti vacsorák, állatmegfigyelő túrák és szafarik várják a turistákat. Szállást a szabad ég alatt, sátrakban biztosítanak, és a PAWS egyhetes túrákat is szervez Namíbia dűnéi közé, tengerpartjára és történelmi városaiba.

Az Africat a namíbiai fővárostól 210 kilométerre, az Etosha Nemzeti Park határán található, ahol zebrák, gazellák, zsiráfok, ritka fehér orrszarvúk, elefántok és különböző madárfajok élnek. Szintén az Etosha Nemzeti Park közelében található a Cheetah Conservation Fund (CCF), egy biológiai kutatási program, amelynek középpontjában a gepárdok rehabilitációja és a nagymacskákra vonatkozó biológiai adatok gyűjtése áll. Az önkéntesek itt az állatklinikán és a CCF telepén is dolgozhatnak, de részt vehetnek az anatóliai juhászkutya kölykök nevelésében is, amelyeket a helyi farmereknek adnak, akik így fegyver nélkül is meg tudják védeni állataikat a gepárdoktól. Az önkéntesek itt akár luxuskörülmények között is lakhatnak: a 40-es években épült, hatszemélyes Babson House saját szakáccsal és - szomszédként - egy háziasított gepárddal várja azokat, akik nem elégednek meg a szerényebb körülményekkel.