Hurghada vagy Sarm es-Sejk?

Egyiptom, nyaralás, Hurghada
Vágólapra másolva!
"Egyiptom olyan embereknek való, akik szeretik a kalandokat. Évek óta ide járunk nyaralni, és mindig ugyanazokat a szállodákat választjuk, mert már beváltak és jól ismerjük őket" - mondja Szabina, aki többször megjárta már a népszerű úti célnak számító Hurghadát és Sarm es-Sejket is. Elmeséli, miért imádja Egyiptomot, mire érdemes figyelni a szállodánk kiválasztásánál, milyen programokon lehet részt venni, és miért különleges élmény kirándulást tenni az óvárosi részeken.
Vágólapra másolva!

Foglalás, utazás, szállás

Szabina olvasónk felvétele
Sarm es-Sejk

"Olyan három héttel az utazás előtt szoktuk lefoglalni a nyaralást az utazási irodánál" - meséli Szabina. A stratégiájuk a már jól bevált: "Figyeljük az árakat, és amint megvan az az ár, ami számunkra elfogadható, nyomban lecsapunk rá. Általában a főszezonban, júliusban szoktunk menni Hurghadába 95 ezer forintos alapáron (7 éjszaka). Ehhez még olyan 55 ezer forint jön pluszba a reptéri illeték és a biztosítás miatt. Sarm es-Sejk egy kicsivel, 15-20 ezer forinttal drágább. Ami a költőpénzt illeti, én azt gondolom, hogy olyan 50 ezer forint már biztonságos. Ételre és italra gyakorlatilag nem kell pluszban költeni, csak taxira, fizetős programokra esetleg ajándékokra. Vízum kell, de azt az utazási iroda intézi, és természetesen végig van magyar idegenvezetés is.

Szabina olvasónk felvétele
Hurghada

Charter járattal megyünk, ami jó három óra repülés, és nem kell meglepődni, ha menetközben máshol is megállunk. Sarm es-Sejk és Hurghada esetében is négycsillagos szállodába megyünk, és azt halljuk másoktól, hogy ennél lejjebb nem is érdemes. Pedig tudni kell, hogy egy egyiptomi négycsillagos szálloda magasabb minőségű, mint itthon. All inclusive ellátást kapunk, három főétkezés van korlátlan fogyasztással, és egész napos italszolgáltatás szintén korlátlan fogyasztással.

Sarm es-Sejkben az Iberotel Club Fanara nevű hotelben szállunk meg. Gyönyörű korallzátonyok vannak, és hosszú részen fehér homokos a part. Jobban szeretem, mint Hurghadát, mert szebb és pörgősebb. A környezet a szállodában paradicsomi: rengeteg medence van, pálmafák, és a kilátás is mesés. Sok élőlényt is láthatunk a part közelében (például polip, medúza), de ha nem fogdossuk őket, nincs mitől félni. Fontos megnézni utazás előtt, hogy van-e a leendő szállodánknak saját partja, és ha igen akkor milyen, mert akár sziklás is lehet.

Szabina olvasónk felvétele
Sarm es-Sejk - kilátás a szállodából

Hurghadát leginkább a nyugalomra vágyóknak és a kisgyerekes családoknak tudom ajánlani. A Palm Beach Dino Clubba szoktunk menni, ez egy kifejezetten gyerekbarát hotel, mert mindig rengeteg programot szerveznek, és akár egész napra lekötik a gyerekeket. Legutóbb Hurghadában nem volt teltház, de ha az van, akkor sincs tömeg a szállodában. Az is nagy előnye ezeknek a szállodáknak ahova járunk, hogy a tengerparti felszerelésekért (napernyő, napozóágy) sem kell külön fizetni".


Ellátás, ételek, kiszolgálás

"Az ételek nagyon frissek, gusztusosak szoktak lenni. Nagyon egyéni persze, hogy ki mit szeret, de mindenből széles a választék. Rengeteg gyümölcs, puding és még palacsinta is szokott lenni reggelire. Sarm es-Sejkben pedig minden este különböző országok konyhája volt a terítéken, és még koktélbárba is mehettünk. Viszont arra számítani kell, hogy általában az arab konyha szerint főznek, így nem érdemes össze-vissza enni mindenféle ételt. Már az első napon nagyon ajánlott beszerezni gyomorrontás elleni gyógyszert. Ezt érdemes kint, Egyiptomban megvenni, mert az itthonról hozott nem biztos, hogy hatásos. Antinelnek hívják, többnyire még a szállodákban is lehet kapni. Mi mindig szedni szoktuk, és még sosem volt baj, nem érdemes megkockáztatni, hogy kórházba kerüljünk. Arra is figyelni kell, hogy a csapvíz nem iható, ezért még fogmosásnál is használjunk ásványvizet. Mi szoktunk vinni egy üveg magyar pálinkát iszogatni, jót tesz a gyomornak is egy bőséges vacsora után".

Szabina olvasónk felvétele
Hurghada

Programok

Ahogy Szabina mondja, mindkét helyre jellemző, hogy animátorok is dolgoznak a szállodában, akik programot szerveznek a hastánctól a vízi gimnasztikán át, és még este is szoktak lenni show-műsorok. Ezekért a programokért nem kell külön fizetni, benne van az árban. "Ha valaki egy hétig ki sem teszi a lábát a szállodából, akkor is garantáltan jól fogja érezni magát".

Szabina olvasónk felvétele

Persze a költőpénzünk mértékétől függően különböző fizetős programok közül is lehet választani. "Mi Hurghadában hajókirándulást választottunk Giftun szigetére, ami egy mesebeli kis lakatlan sziget, hófehér homokkal és a türkizkék tengerrel. Búvárokkal mentünk, és megálltunk olyan helyeken a sziget közelében, ahol jól lehetett búvárkodni a felszínen. Láttunk millióféle halat, murénát, gyönyörű korallokat. Lehet kölcsönözni szemüveget meg uszonyt, de akinek van otthon, az inkább vigye magával. Van persze lehetőség mélybúvárkodásra is magyarokkal, szokott lenni delfin-show, amikor úszni is lehet a delfinekkel, vagy sétahajókázhatunk üveges fenekű hajón. De bárhova is megyünk a naptej mellett a sapka és a napszemüveg is kötelező, ne induljunk el nélkülük, mert nagyon csúnyán le lehet égni."


Helybéliek, városnézés

Akik szeretik a kalandokat, azoknak érdemes kilátogatni a városba. "Az óvárosi rész, a régi arab negyed elég hasonló Hurghadában és Sarm es-Sejkben is. Tudni kell, hogy mivel nappal nagyon meleg van, ezért az arabok éjszaka élnek. De akkor aztán őrület van: zsibongás, zaj, szagok. És elég nagy a szegénység, az utcákon sétálva rengeteg félkész épületet látni, de mi mindig be szoktunk menni a régi negyedbe megnézni, hogyan élnek itt az emberek" - meséli Szabina. "A nőknek nem ajánlott mélyen kivágott felsőben vagy miniszoknyában nekivágni egy ilyen túrának, épp eléggé felkeltjük a figyelmüket azzal, hogy európaiak vagyunk. A városban nem tanácsos enni sem, mert kitudja mit kapunk, és sokszor mossunk kezet egy nap.

Szabina olvasónk felvétele

Vannak persze modern részek is a turistáknak. Rengeteg itt az árus, de mindenhol ugyanazt kínálják. Fel kell készülni arra, hogy igencsak rámenősek, de ez valahol érthető, hiszen ebből élnek. Próbálják kitalálni, hogy melyik országból jöttünk, hogy aztán olyan kijelentésekkel csalogassanak magukhoz, mint hogy "Van egy kedves ismerősöm Magyarországon!" és ehhez hasonlók. Mindenképp alkudozni kell velük, amíg azt az árat nem kapjuk, amit akarunk. Egyébként alapvetően kedves emberek, jól el lehet velük beszélgetni. Mi szeretjük ezt a légkört.

Hurghadában taxival lehet kijutni a szállodából a városba. Nem kell félni tőle, már legalább hússzor voltunk, és az a tapasztalat, hogy teljesen megbízható és biztonságos. A fizetésnél érdemes pontosan adni neki az összeget, és kössük ki már az elején, hogy mennyi a tarifa és milyen pénzben fizetünk, nehogy félreértés legyen belőle. A szóba jöhető valuták az euró, a dollár és az egyiptomi font, a szállodában mindig biztonságosan lehet pénzt váltani. Sarm es-Sejkben pedig a szállodának saját busza van, amivel ki lehet menni a városba. Sarm es-Sejk inkább a fiataloknak ajánlott, mert az éjszakai élet is egész jó. Van a városnak Váci utcája is, itt be lehet ülni italozni vagy szórakozni.

Szabina olvasónk felvétele
Sarm es-Sejk

A magyar csoport egyébként elég vegyes szokott lenni, fiatalok, kisgyerekesek és idősebbek egyaránt szeretik Egyiptomot. Viszont nagyon kevés magyar beszél angolul, ami nem jó, mert így elég nehézen tudnak kommunikálni a helyiekkel, akik pedig nagyon kedvesek. A személyzet is mindig segítőkész, még arra is figyelnek, hogy magyarul köszönjenek nekünk, ami nagyon jó érzés".


Az a bizonyos buszbaleset

Tavaly nyáron Szabináék Hurghadában ugyanabból a szállodából, ugyanolyan buszokkal mentek a reptér felé, mint a novemberi buszbaleset utasai. Mint mondja, szörnyű érzés volt belegondolni, hogy akár velük is megtörténhetett volna a szerencsétlenség. Hozzátette, Egyiptomban az utak teljesen mások, mint itthon, rengeteg a kerülőút és valóban irtó gyorsan vezetnek a buszsofőrök és a taxisok is. Nincsenek lámpák, KRESZ-táblák se nagyon, és már 15 éves kortól a volán mögé ülhetnek az egyiptomiak, ezért a városban is nagyon kell figyelni, ha át akarunk menni az úton. "Igaz, mi is gyorsan mentünk a buszokkal, de a történtek nem vették el a kedvemet Hurghadától, szívesen visszamennék oda is. Egyiptom egy olyan hely, ami ha egyszer megismer az ember, nem tud elszakadni tőle, mert a szíve mindig visszavágyik" - zárta a beszámolót Szabina.