Ingyenes turisztikai kártyával várják a vendégeket Pécsen

Vágólapra másolva!
Turistáknak szóló, kedvezményekre jogosító, ingyenes kártyát vezetnek be április 6-tól Pécsen; az önkormányzat a vendégforgalom növekedését várja az országban egyedülálló kezdeményezéstől. A kártyával számos múzeumot és kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni.
Vágólapra másolva!

Mint Csizi Péter (Fidesz) a Zsolnay Kulturális Negyedben tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kártya bevezetésével a Pécs és Baranya, valamint a térség attrakcióinak népszerűségét szeretnék növelni. Hozzátette: az Irány Pécs! Kártyát az azt kiadó, a város turisztikai menedzselését, programjainak népszerűsítését végző TÉDÉEM Pécs Nonprofit Kft.-vel szerződésben álló szállásadók ingyen biztosítják a náluk megszálló turistáknak.

Szabó Anett, a társaság ügyvezetője elmondta: tizenöt különböző kategóriájú, egyidejűleg 1.300 férőhelyet biztosító, a pécsi kapacitás felét lefedő szállásadóval állapodtak meg. A vendégek a kártyát bejelentkezésükkor kapják meg, majd távozásuk napján, délután négy óráig használhatják azt. A kártyatulajdonosok egy alkalommal ingyen látogathatják meg a pécsi székesegyházat, a Dóm Múzeumot, a Püspöki Pincészetet, az úgynevezett Múzeumutca kiállítóhelyei közül (Zsolnay Múzeum, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, Schaár Erzsébet: "Utca", Martyn Ferenc Múzeum) egyet, emellett a Természettudományi Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Várostörténeti Múzeum közül szintén egyet. A Zsolnay Kulturális Negyed egyik állandó tárlatát, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást szintén ingyen tekinthetik meg a kártyabirtokosok, s egy alkalommal részt vehetnek a TÉDÉEM által szervezett, szombatonként kétszer esedékes városnézésén.

Mindezek mellett a kártyával kedvezményesen lehet látogatni több pécsi kulturális intézményt, s igénybe lehet venni szolgáltatásokat is. Így többek között a Bikali Élménybirtok ötven, míg Tettyei Mésztufa Barlang, a Pécsi Állatkert, az Akvárium-terrárium és a TV-torony húsz százalékos kedvezménnyel tekinthető meg. Emellett vendéglátóhelyek is kínálnak kedvezményeket, ajándékokat a kártyatulajdonosoknak. Szabó Anett az MTI kérdésére elmondta, a kártyarendszer bevezetésére és a hozzá kapcsolódó számítástechnikai háttér megteremtésére négymillió forintot költöttek egy 60 millió forintos uniós projekt keretein belül. Hozzátette: azt várják, hogy az év végéig mintegy húszezer turista használja az Irány Pécs! kártyát.