"Elő a vízipisztolyokkal!"

Vágólapra másolva!
Vízi csatákkal, tradicionális buddhista rituálékkal, bulikkal és nem kevés alkohol bevonásával megkezdődött a thaiföldi újévi fesztiválozás, ismertebb nevén a Szongkran. Április 13-16 között tart az ünneplés a délkelet-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Thaiföldön bizony nem csak a gyerekek szeretnek vízipisztollyal lövöldözni. A Szongkran idejére mindenki igyekszik beszerezni valamilyen spriccelésre vagy vízi csatározásra alkalmas eszközt, hogy aztán jól eláztassák a kedvenc szomszédjukat vagy egy gyanútlanul arra sétáló turistát. Igazi őrület veszi kezdetét minden évben az újév köszöntésekor. Ki gondolná már, hogy a vízi párbajozás valójában egy békés szertartásból ered: régi szokás, hogy minden újévkor leöntik vízzel a Buddha-szobrokat, és az összegyűjtött nedüt az emberek egymás kezére is csurgatják, hogy szerencsésen kezdődjön az újév.

Forrás: AFP/Madaree Tohlala

Még ma is létezik ez a hagyományos ünneplés a fesztivál első napján, amikor a családok és a barátok együtt keresik fel a templomokat. De főleg a nagyvárosokban hódít a vízipisztolyos változat. Az április egyébként is a legmelegebb időszak Thaiföldön, így még jól is eshet, ha az embert nyakon öntik egy vödör vízzel. Persze rengeteg a turista is van ilyenkor Thaiföldön, akik szintén részt vehetnek a vízi harcokban. Chiang Mai és Bangkok népszerű turistarészei is csatatérré változnak ilyenkor.

És hogy milyen íratlan szabályai vannak a vízi csatározásnak?

Forrás: AFP/Porchnai Kittiwongsaku

Mindenképp tiszta (iható) vizet kell használni, hiszen jó eséllyel belemegy a másik szemébe. A víz véletlenül se legyen meleg, a hidegnek jobban örülnek (bár azért jégkockákat nem kell rakni bele). A fegyver lehet vízipisztoly, vödör, műanyag pohár (az üveg nem ajánlott), sőt locsolótömlő is, amennyiben nem jön belőle túl erősen a víz. Vagyis ne legyen veszélyes az eszköz, különben büntethetnek a hatóságok. Nem illik orvul a másik szemébe lőni, a nőknek pedig nem árt odafigyelni, hogy kik nyúlkálnak körülöttük - írja a CNNGo.

Forrás: AFP/Porchnai Kittiwongsaku

Ugyancsak hozzátartozik az ünnepléshez, hogy nedves púdert vagy rizsport kennek egymás arcára az emberek. Amellett, hogy ez egy jópofa dolog, azért nem árt óvatosnak lenni: hiszen ki tudja, mit érintett utoljára az a kéz. Ezért azt ajánlják, mindig legyen kéznél tiszta víz, hogy gyorsan le lehessen mosni az arcunkat.

Ami az öltözködést illeti, aki szégyellős véletlenül se menjen az utcára tiszta fehérben, mivel nehéz elkerülni, hogy az ember csuromvizessé váljon. Leginkább a színes, laza strandöltözet ajánlatos, és egyáltalán nem hülyeség alulra fürdőruhát venni. De arra sem fognak furcsán nézni, aki úszószemüvegben veti bele magát a küzdelembe. Célszerű beszerezni egy vízhatlan táskát az elektronikai kütyüknek és egyéb nem vízálló értékeknek. Egy törülközőt is ajánlott belerakni, jól jöhet a nap végén.

Forrás: AFP/Porchnai Kittiwongsaku

Az őrületes bulizást ugyanakkor évről évre beárnyékolja az a tény, hogy a Szongkran idején halnak meg a legtöbben Thaiföldön: tavaly is 271 ember vesztette életét az utakon, és több mint háromezren megsérültek a CNNGo adatai szerint. Többnyire a túlzott alkoholfogyasztás a balesetek kiváltó oka.

Április 13-16 között tart az ünneplés, de néhány városban az egész hetet az újévi mulatságoknak szentelik.