Nemzetközi túraútvonal részévé válik a munkácsi vár

Vágólapra másolva!
Három ország Rákóczi-emlékhelyeit érintő turisztikai útvonal fogja érinteni a munkácsi várat. A projekt fő célja a határokon átnyúló turizmus vonzóbbá tétele
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió támogatásával indított egyik legnagyobb kárpátaljai idegenforgalmi infrastrukturális fejlesztési programnak köszönhetően két éven belül létrejön a Szlovákia, Magyarország és Ukrajna területén található Rákóczi-emlékhelyeket érintő turisztikai útvonal.

A mintegy 400 kilométer hosszú túraútvonal magában foglalja majd a munkácsi várat, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumot és a sárospataki Rákóczi-múzeumot - adta hírül a tourinform.org.ua kárpátaljai internetes turisztikai portál. Jevgenyij Luksa, a projekt koordinátora elmondta, hogy a nemzetközi program fő célja a határokon átnyúló turizmus vonzóbbá tétele a Kárpátok régiójában. Hozzátette: a projekt alapját a munkácsi vár, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb vára képezi.

Szerinte a vár történelmi-kulturális öröksége lehetővé teszi egy olyan egyedülálló projekt létrehozását, amely minden érdeklődő számára bemutatja a térség változatos történelmét. A Rákóczi családhoz kötődő várak jól megőrződtek, ezért jelentős belföldi és külföldi idegenforgalmi látványosságnak számítanak európai vonatkozásban is - hangoztatta. A projekt teljes költségvetése közel 490 ezer euró, melynek 90 százalékát az EU finanszírozza az ENPI Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna program keretein belül.