Csak a kijelölt helyeken lehet piknikezni Romániában

Pikniktérképet állít össze a román környezetvédelmi minisztérium, és egyelőre nem bírságol a vadpiknikezésért - jelentette be szerdán Korodi Attila, a tárca vezetője.

Romániában március vége óta csak az önkormányzatok által erre a célra kialakított kirándulóhelyeken szabad tüzet gyújtani és a szabadban étkezni. A négynapos május elsejei vakáció közeledtével a környezetvédelmi és erdészeti miniszter felhívta a kirándulók figyelmét, hogy a környezetvédelmi őrség és az állami erdészet több mint ezer alkalmazottja fog járőrözni legnépszerűbb kirándulóhelyek környékén. A miniszter azt mondta: a vadpiknikezésért még nem fognak bírságolni, mert kevés a kialakított piknikezőhely, de a szemetelésért igen. "Akik kimennek a szabadba, hogy ott készítsék el ebédjüket, azoknak a magatartását már lehet mérlegelni a pikniktörvény alapján: nem azt, hogy hol, hanem hogy hogyan" - magyarázta Korodi.

Fotó: Pincési László [origo]

Romániában nagyon népszerű a piknikezés: egy márciusban végzett felmérés szerint a városi felnőtt lakosság 60 százaléka tavaly legalább egy alkalommal kiment a természetbe húst sütni, egyharmaduk pedig több mint tízszer volt piknikezni. A megkérdezetteket is leginkább a szemét zavarja, és elvileg helyeslik a márciusban hatályba lépett törvény szigorát. A jogszabály szerint ezentúl csak az önkormányzatok által kialakított helyeken szabad majd tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A törvény külön kitér arra, hogy a "fiziológiai szükségleteket" csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, "személyes higiéniával kapcsolatos termékeket" pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni.

A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogató, a környék lakói és a vadállatok nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig (6500-tól 200 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható.