Szombattól mehetünk a Tisza-tavi Ökocentrumba

Vágólapra másolva!
Már csak két nap és megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az idei év egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. Az 1 millió literes édesvízi akváriumrendszerrel felszerelt komplexumban rengeteg féle állatot láthatunk, és Bornemisza János, Poroszló polgármestere röviden úgy jellemezte az ökocentrumot, hogy hihetetlenül látványos az egész. A hosszú hétvége alatt (április 28-május 1.) speciális kedvezménnyel válthatók a jegyek.
Vágólapra másolva!

"Még a pályáztatás előtt megfogadtam, hogy ha tényleg felépül, akkor énekelni fogok. Ezen már túl vagyok, a Magna Cum Laude egyike számát adtam elő, és szerencsére nem volt olyan rossz. De a neheze még hátra van, ugyanis azt is megígértem, hogy a megnyitó napján öltönyben bele fogok ugrani a medencébe. És ha már megfogadtam, akkor meg is fogom csinálni" - mesélte az [origo] érdeklődésére Bornemisza János, aki nagyon örül annak, hogy megvalósult a projekt és a terveknek megfelelően felépült az ökocentrum

Forrás: MTI/Bugány János

"Kicsit fáradtak vagyunk persze, meg ahogy közeledik a nagy nap egyre idegesebbek is. Még a héten is különböző engedélyek után rohangáltunk, és mindenféle kompromisszumokat kellett kötni. Olyan ez, mint a vizsgadrukk. A működési engedély viszont szerencsére megvan, a nyilvántartásban az ökocentrum állatkertként fog szerepelni" - mondta Bornemisza János három nappal a nyitás előtt.

Az akváriumok a négyszintes épület alagsorában kaptak helyet, és vannak medencék is telepített növényekkel, halakkal. Emellett 3D-s mozi és terráriumokból, akváriumokból álló tematikus kiállítás is várja a látogatókat. Információs pultot, büfét, ajándékboltot, konferenciatermet, gyermekmegőrzőt is kialakítottak. Az épület melletti hét hektáros területen rendezik be az ökocentrum állattartótereit, ahol rackajuhokat, aranysakálokat, réce- és gémféléket láthatunk. Lesz dámvadsimogató, 5 ezer négyzetméteren fűzfalabirintus, és hét emeletes, 24 méter magas kilátó. Az akadálypálya mellett kiépítettek három játszóteret is.

"Az épület 99,99 százalékban kész van, igazából már csak a takarítás folyik, és az utolsó simításokat végezzük a kiállítási anyagokon és a képeken is. De elmondhatom, hogy nagyon látványos az egész. Még nekem is hihetetlenül nagy élmény, pedig sok halat láttam már életemben. De ez valami elképesztő. Most érkezett például ötven darab keszeg, és ha jól fognak viselkedni, akkor még újabb ezer darabot fogunk hozni, mert csodálatosan úsznak együtt. Az is nagyon szép, ahogy a napfény áttetszik az akváriumon és közben beleúsznak a halak. És örömmel jelentem, hogy vannak vizáink is; a Tisza hajdani halóriásai általában másfél méter hosszúak, de fogságban akár 3 méterre is megnőhetnek. Van olyan hal, amelyiknek kicsit nehezebb megszoknia az új helyet, de nagyon jópofa, mert hagyta, hogy megsimogassuk".

Forrás: [origo]

Az Európa legnagyobb - 1 millió literes - édesvízi akváriumrendszerével rendelkező létesítmény eddig nem látott formában mutatja be a Tisza-tó természeti kincseit. "Több ezer egyedet fogunk megmutatni itt az ökocentrumban. Az volt a célunk, hogy Magyarország összes halfaját be tudjuk mutatni egy helyen, és úgy tűnik, hogy ez sikerülni is fog. Egy élő múzeumot hoztunk létre, ahol halak, békák és mindenféle tóparti állatot megtalálhatunk. Az állatok nagy része már a helyén lesz péntekre, a hivatalos megnyitóra, amely délelőtt 11-kor kezdődik majd. Aztán szombattól (április 28.) mindenki számára látogatható lesz az ökocentrum. Május végéig még amolyan teszt jelleggel fogunk működni, és kedvezményes áron adjuk a jegyeket, hogy mindenki meg legyen elégedve - mondta Bornemisza János.

A hétvégére ráadásul meleg, napsütéses időt ígérnek a meteorológusok, így igazán kellemes program lehet az ökocentrum megtekintése, és pihenés a természetben, a Tisza-tó mellett. A környező településeken pedig készülnek majálisokkal is. A tiszato.eu azt írja, Tiszaderzsen április 30-án a tavaszköszöntő program keretében főző- és sörivó verseny, zenés programok és utcabál is lesz. Május 1-jén Tomajmonostoron ismét megrendezik a hagyományos majális-gulyásfesztivált, Kunhegyesen pedig a strandon rendeznek majálist.

Első nap: április 28., szombat
Nyitvatartás: a hét minden napján nyitva reggel 9-től este 18 óráig
Jegyárak: a nyitás hosszú hétvégéjén (április 28-május 1.) kedvezményes, 1290 Ft-os egységáron adják a jegyeket, amellyel a teljes komplexum bejárható. Májusban pedig 30% kedvezmény jár minden jegytípushoz, bővebb információk az ökocentrum honlapján.

Poroszló és az ökocentrum megközelítéséről itt olvashat részletesen
.