Dubaji kézbe került a Le Méridien

Vágólapra másolva!
Az ötcsillagos budapesti hotelt az egyik legsikeresebb dubaji befektetőcsoport, az Al-Habtoor Group vette meg, dubaji sajtóhírek szerint 80 millió dollárért.
Vágólapra másolva!

A csoport elnöke, Khalaf Ahmed Al-Habtoor nagyon elégedett azzal, hogy létrejött az üzlet. A hétfői sajtótájékoztatón elmondta, 15 évvel ezelőtt járt először Budapesten, és nagyon megtetszett neki a város. "Tele van Budapest értékes épületekkel, az emberek igazán vendégszeretőek és a biztonság is kiváló. Nagyon fontos nekem ez a hotel, egy trófeának tartom, és bár tudom, hogy nem fogok dollármilliókat keresni vele, de kedvelem és szeretném fenntartani" - mondta Al-Habtoor.

Forrás: Le Meridien Budapest

Az Al-Habtoor Group az Egyesült Arab Emirátusok egyik legismertebb üzleti vállalkozása, amely jelen van többek közt az építő-, a szálloda- és az autóiparban. A családi vállalkozást Khalaf Al-Habtoor alapította 1970-ben, ők építették a világ egyetlen 7 csillagos szállodáját, a dubaji Burdzs Al-Arab-ot is. A Le Méridien a csoport tizedik szállodája: Dubajban jelenleg három működő és négy épülő hotel tartozik hozzájuk, és Bejrútban is van még két szállodájuk. Magyarországon ez az első befektetésük.

Khalaf Ahmed Al-Habtoor nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni azt a dubaji sajtóértesülést, miszerint mintegy 80 millió dollárért vásárolták volna meg az ötcsillagos szállodát. A Le Méridien egyik illetékese annyit mondott, hogy szerinte valós lehet a híresztelés. Az új tulajdonos nem tervez különösebb átalakításokat, újságírói kérdésre elmondta, meg van elégedve a managementtel és a személyzettel is. Állítása szerint hosszú távra terveznek Magyarországon, és nem zárta ki a további befektetések lehetőségét sem. "Vannak terveink, mivel sok értékes épület van az országban, várjuk a megfelelő lehetőségeket" - mondta Al-Habtoor.

Forrás: Le Meridien Budapest

Ráadásul biztos benne, hogy más arab emirátusokbeli befektetői csoportok is szívesen jönnének Magyarországra, csak először is meg kellene ismertetni velük az országot és az itteni értékeket. "Szeretnék sok embert bátorítani arra, hogy Magyaroszágra jöjjön" - fogalmazott Khalaf Ahmed Al-Habtoor az [origo] érdeklődésére. "Nagyon szeretek itt lenni, amikor csak tehetem végigsétálok az Andrássy úton, igazán lenyűgöző látvány. Másoknak is meg akarom ezt mutatni". Azt is elmondta, hogy kész együttműködni a magyar turisztikai szervezetekkel is annak érdekében, hogy még több turista érkezzen Budapestre. Már vizsgálják is a lehetőségeket a közvetlen légi kapcsolat kialakítására Dubaj és Budapest között, mivel kulcsfontosságúnak tartja ennek a járatnak a létrejöttét. A flydubai nevét említette Al-Habtoor, és szerinte év végére már várható előrelépés az ügyben.

A Le Méridien korábbi tulajdonosa, az izraeli CEE Group magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a szállodát 1998-ban a magyar államtól vásárolta meg a szintén izreali Ofer Brothers Group, majd 2009-ben a cégcsoporthoz tartozó CEE Group vette át a tulajdonjog 95 százalékát. A fennmaradó 5 százalék Ari Yom-Tov izraeli magánszemély tulajdonában volt máig. A dubaji befektetők mind a 100 százalékot megvásárolták. A CEE vezérigazgatója hozzátette, jelenleg más fejlesztésekre kívánnak koncentrálni, ezért adták el a szállodát. A Le Méridien Budapest 218 szobával és 7 konferenciateremmel működik. A hotelt a Starwood Hotels and Resorts üzemelteti.