Rio de Janeiróban a legdrágábbak a hotelek

Vágólapra másolva!
Egy új felmérés szerint már nem Sydney, hanem Rio a világ legdrágább nagyvárosa a szállodai szobaárak alapján. Budapest a legolcsóbb városok között végzett. 
Vágólapra másolva!

Az idei év első három hónapjában 239 euró (70 ezer forint) volt a szállodai szobák átlagos ára egy éjszakára a brazil városban, ami brutális, 50 százalékos emelkedést jelent 2011-hez képest. A felmérést végző HRS szálláskereső portál szerint a jelentős drágulás a brazil gazdaság erősségének és az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető.

Forrás: AFP
Rio de Janeiro

Brazília ugye a közeljövőben két sportos csúcseseménynek is otthont ad: 2014-ben a futball-világbajnokságot rendezi a dél-amerikai ország, 2016-ban pedig Rióban lesz az olimpia, így beindultak a beruházások. A portál kiemelte azt is, hogy az idei riói karnevál rekordszámú turistát vonzott a városba, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen emelkedtek a szállodai árak.

De nem csak Rióban, hanem a legtöbb felmérésben szereplő városban is drágultak a szállodai szobák. Londonban az olimpiai készülődés hatására is 125 euró (36 ezer forint) fölé emelkedett az átlagos ár, bár a legdrágább európai város ebben a tekintetben továbbra is Moszkva: az orosz fővárosban 151 euró a szállodai szobák átlagára. Igaz, Zürich sem sokkal olcsóbb. Ahol jelentősen növekedtek még az árak az Miami és Mexikóváros volt.

A legolcsóbbnak Bangkok, Prága és Peking bizonyult a felmérésben, ezekben a városokban még éppen 62 euró alatt maradt az átlagos ár. A Telegraph cikkében kiemeli, hogy Budapest is hasonlóan kedvező úti célnak számít a 65 eurós árral (19 ezer forint). Bécs viszont pár ezer forinttal drágább és már inkább a középmezőnyhöz tartozik.

Forrás: AFP

Azért vannak olyan városok is, ahol idén kevesebb pénzből is kijöhetünk egy éjszakára, mint tavaly. Ezek közé tartozik a válságban lévő Görögország fővárosa, Athén, ahova a korábbiaknál kevesebb turista érkezik. De Oslóban, Lisszabonban valamint Buenos Airesben és az indiai Mumbaiban is valamelyest mérséklődtek az árak.

A szendvicsek tekintetében Párizs a legdrágább

A napokban nem csak a szobákat, hanem a hotelekben kapható szendvicsek árait is összehasonlították. Ennek alapján egy párizsi hotelben kétszer annyiba kerül a világszerte népszerű, háromszög alakú Club szendvics, mint más nagyvárosokban, például Londonban, New Yorkban vagy Moszkvában - legalábbis ez derült ki a hotels.com által készített felmérésből. A klasszikusan öt alapanyagból (csirkemell, bacon, jégsaláta, paradicsom, majonéz) felépülő szendvics Párizsban átlagosan mintegy 25 euróba (7 ezer forint) kerül. Ez azt jelenti, hogy egy ötcsillagos szállodában 41 eurót is elkérnek érte, míg egy kétcsillagos hotelben azért ennél olcsóbban, 16 euróért kapható. Érdekesség, hogy a második helyen Genova végzett, az olaszországi városban a szendvics ára alig marad el a párizsi átlagtól. Ehhez képest Londonban "alig" 15 euróért kaphatóak a szendvicsek, hasonlóan Moszkvához vagy New Yorkhoz. A rangsorban szereplő 26 város közül Újdelhi bizonyult a legolcsóbbnak, legalábbis ami a szendvicsek átlagárát illeti.

A felmérés készítői remélik, hogy a "Club Szendvics Index" alapján az utazni készülők ki tudják majd számolni, hogy az adott városokban nagyjából mekkora összeggel kell kalkulálni az étkezési költségeket illetően.