Pünkösdi vándortúrát szerveznek a Körösök völgyében

Vágólapra másolva!
A magyar-román határon átívelő, ötnapos vándortúra indul csütörtökön a Körösök völgyében - közölte Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint a résztvevők mintegy száz kilométeres útvonalat járhatnak be gyalogosan, kerékpáron és vízen. A túrázók a romániai Belényesről indulnak, az Erdélyi-szigethegységből eredő Fekete-Köröstől, majd Gyantát, Tenkét és Zerindet érintve lépik át a román-magyar határt és pünkösd hétfőn érkeznek Békésre, a dánfoki kishajó kikötőbe.

A túra résztvevői megismerkedhetnek az érintett települések történelmi múltjával, kulturális sokszínűségével és egyedi természeti értékeivel, valamint a helyi gasztronómiával. A magyar oldalon a túrázókat és az érdeklődőket három közép-békési város, Gyula, Békésscsaba és Békés várja egész napos, sokszínű fesztiválprogramokkal, este koncertekkel.

"A határtalan vándortúra szervezője és ötletgazdája a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, a zöldszervezet második alkalommal vállalkozott a rendezvény megszervezésére" - mondta Kovács Krisztián. Hozzátette, hogy a békéscsabai egyesület a rendezvénnyel szeretné növelni a Körösök térségének turisztikai vonzerejét, erősíteni a folyó mentén élő települések között az ikerkapcsolatokat, és elősegíteni a határ menti térségben élő közösségek együtt gondolkodását a turisztika területén, hiszen közös programokkal sikeresen pályázhatnak idegenforgalmi célú román-magyar projekteket támogató EU-forrásokra.

A Körösök völgye aktív és ökoturisztikai fejlesztése érdekében a határtalan vándortúra szakmai programokat is kínál, ahol a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület együttműködési megállapodást ír alá Nagyzerind és Nagyszalonta önkormányzatával, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel, valamint az MTA dél-alföldi regionális kutatóműhelyével.

Az egyesület ügyvezetője kitért arra, hogy a rendezvény fővédnöke az Európai Parlament alelnöke, Tőkés László, aki 2011-ben maga is részt vett a programokon. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ezzel a rendezvénnyel is szeretné tudatosítani a Körösök völgye turisztikai értékeit és önálló brandként bevinni a köztudatba.