Nem kell vagyonokat fizetni egy foci-Eb-s utazásért

Vágólapra másolva!
Ahogy az a nagy nemzetközi sporteseményeken megszokott, a lengyel-ukrán közös rendezésű futball Európa-bajnokság idejére is alaposan megemelték áraikat a szállodák, éttermek és egyéb szolgáltatók a helyszíneken. Ettől függetlenül két magyar focirajongó beszámolójából kiderül, hogy 40-50 ezer forintból némi ügyeskedéssel már ki lehet hozni egy háromnapos, foci-Eb-s kirándulást Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Vonatos kiruccanás Lvovba

Egyik olvasónk a szerda esti izgalmas Dánia-Portugália meccset nézte meg élőben Lvovban. A mérkőzést megelőző este vágott neki a közel 600 km-es útnak, és néhány órával az összecsapás kezdete előtt érkezett meg a helyszínre, ahol összesen másfél napot tölt el. "Odafelé és haza is vonattal utazom, méghozzá hálókocsissal, így két éjszaka már eleve meg van oldva. Lvovban nem is foglaltam szállást, mert felháborító áron adták a szobákat. Utaztam már nem keveset Kelet-Európában, így érzékeny vagyok az effajta emelésekre" - mesélte az [origo]-nak.

Hozzátette, több ötlete is van arra, hogyan oldja meg azt az egy éjszakát, amelyet Lvovban fog eltölteni. "Lehetséges, hogy viszek magammal egy sátrat, aztán keresek valamilyen szurkolói kempinget ott a városban. De például Kelet-Európában szokás, hogy amikor leszállsz egy vonatról, akkor ott egyből megrohannak az idős nénik és arra bíztatnak, hogy szálljál meg náluk. Ezenkívül az is előfordulhat, hogy nem is fogok aludni, hanem végigbulizom az éjszakát a dánokkal. Régen sem voltam aggódós típus".

Ami a költségeket illeti, szállásra sokat biztosan nem fog költeni. A belépőjegyét még januárban vette meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos honlapján keresztül. 15 ezer forintba került, ami elég jó árnak számít. A vonatért 26 ezer forintot fizetett, így indulás előtt 41 ezer forint volt a fix költsége.

Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn
Az Arena Lvov

És hogy miért pont Ukrajnát és Lvovot választotta?
"Azért Lvov, mert ez van elérhető, normális távolságban, így is három éjszakát leszek távol a családtól. Amúgy mentem volna szívesen Lengyelországba, Wroclawba is, de erre a meccsre lehetett elfogadható áron jegyet kapni. Ráadásul kapu mögött, a felső részen fogok ülni, ami nem is olyan rossz. Egyébként tavaly is tervben volt már, hogy elutazom Lvovba, de akkor végül is nem jutottunk el, szóval eleve érdekel a város is. De amúgy szeretem Kelet-Európát, a Balkánt, voltam már a Baltikumban is, szóval az Eb jó ürügy is arra, hogy megnézzem Ukrajnát".

Autós kaland Kijevbe

Másik olvasónk, Máté már az egyenes kieséses szakaszban, a kijevi negyeddöntőre fog kilátogatni az Eb-re. "Június 24-én vasárnap este lesz a meccs, és szombat reggel indulunk majd autóval, a hazaérkezést hétfő éjjel tervezzük. Úgy gondoltuk, hogy valahol az autópálya közelében foglalunk két éjszakára szállást Ukrajnában: szombat estére és vasárnap éjszakára. Szóval Kijevben nem fogunk aludni, és teljesen magunknak szerveztük az utat, szem előtt tartva az árat, na és persze a biztonságot is" - magyarázza Máté.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
A kijevi Olimpiai Stadion

Elmondta, hogy eddigi számításai szerint olyan 40 ezer forintba fog kerülni neki az út. Mivel négyen mennek együtt, így a benzinköltség megoszlik, a szállásuk pedig olcsó lesz. A jegyük is mindössze 20 euróba került fejenként. "Azért pont Kijevet választottuk, mert oda volt a negyeddöntőkre szabad jegy, és persze figyelembe vettük azt is, hogy milyen párosításra esélyes erre az összecsapásra. A papírforma szerint egy angol-spanyol vagy francia-olasz csata is összejöhet akár, ami elég jól hangzik. Egy horvát-ukrán meccsnek már kevésbé örülnénk".

A 2012-es foci-Eb meccseinek összesen nyolc város ad otthont. Lengyelországban Varsó, Poznan, Gdansk és Wroclav, míg Ukrajnában Kijev, Donyeck, Harkov illetve Lvov a rendező helyszínek. Az [origo] mellékletében mindent megtudhat az Eb helyszíneiről és a mérkőzésekről.